Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wintereq

Czego tak uważasz? Według mnie jeśli ktoś chce taki low-endowy sprzęt to jak najbardziej S754, ale w S939 bym się nie pakował, jest ona pomiędzy S754 a AM2 i jest najmniej "funkcjonalna" co do przyszłości. Procki na AM2 bardzo staniały, to samo płyty, pamięci DDR2 również są tanie, problemem może być jedynie PCI Express, jeśli ktoś posiada kartę pod AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że DDR2 które dadzą jakąś wydajność kosztują kupe kasy...

A pomiedzy 939 a 754 jest roznica praktycznie tylko w cenie procesora bo plyty sa praktycznie w tych samych cenach.

AM2 bardziej przyszlosciowe, ale wg mnie jest jeszcze za wczesnie na zakup tej platformy, tylko 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzisz o taniej alternatywie przejścia na 2 rdzenie? Przykładowo asrock dual sata + x2 3800?

Nie zgodzę się, że DDR2 jest takieeee tanie. Mówisz o tych najtańszych wyłącznie. Do DDR2 800 już troszkę trzeba dopłacić...

Poza tym AM2 imho nie warto teraz ruszać, gdyż pierwsze serie CPU prawie nigdy dobrze się nie kręciły, poza tym wybór MoBo (dobrej pod względem o/c) może być kłopotliwy.

No i AM2 ledwie idzie łeb w łeb z 754. Z 939 w ogóle się nie równa (przynajmniej w jednym rdzeniu)

[edit]

hary szybszy :lol:

Edytowane przez `fdl`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno nowe procki na AM2 kreca sie calkiem niezle... B-)

Kręcić się bedą dobrze, bo mają architekture już mocno dopracowaną, AMD64 już troche istnieje. Jedyne co w nich jest jeszcze niedopracowane to kontroler mem. Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler mem jest również niedopracowany w obecnych procesorach AMD, mówię tu głównie o Sempronie.

Czy ja wiem... :unsure: Kazdy semp którego miałem działał bez problemów na 250-2-2-2-5 1T przy wysokich MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler mem jest również niedopracowany w obecnych procesorach AMD, mówię tu głównie o Sempronie.

Wiesz, o niedopracowanym to można było mówić w pierwszych AMD gdzie czasem kontroler sie kończył na 230-240 (jak nie gorzej) i sciana. Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Wiesz, o niedopracowanym to można było mówić w pierwszych AMD gdzie czasem kontroler sie kończył na 230-240 i sciana.

Chodziło mi bardziej o niekompatybilność i problemy z pamięciami, a nie o podkręcanie, akurat to zostało wykonane idealnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

No już nie przesadzaj, ile jest takich pamięci które mają problemy z działaniem na A64?

No trochę jest, moje już na pewno, sypią błędami nawet na DDR400. Czytając wątki spotkasz wiele problemów z niekompatybilnością z dwoma zainstalowanymi RAMkami, a już o 3 nie wspomnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mówisz o tych swoich kingstonach, to niestety jest to wina pamięci. Mój kumpel ostatnio przesiadł się na 939 (przy okazji trochę hajcu stracił teraz na obniżkach :P) i też jego 2x512 nie dają rady na 200, musi przy o/c na dzień dobry dzielnik 133 wrzucac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Oj niekoniecznie, nawet z Corsair'ami były problemy, czytam często wątki w dziale o pamięciach, także widzę co się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy sempronie takim jak moj wymiana pamieci na jednostronne moze dac duzy wzrost OC?

Czego to moze byc wina, ze CPU startuje na htt 390MHz(BUG: 290MHz), a nawet 302, WindowsXP sie laduje, ale SuperPI nie przechodzi...

Napiecie CPU +10%, dzielnik pamieci na dol, HTx3, 2T...

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj oczywiscie chodzilo 290MHz, chyba Bank Interleaving nie mam w BIOS...

Zabawa timmingami nic nie daje, jak sprawdzic czy to koniec CPU czy plyta slaba?

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Oj oczywiscie chodzilo 290MHz, chyba Bank Interleaving nie mam w BIOS...

Nie masz na pewno, pooperuj MAL i RP. Co może dać pamięć jednostronna? Kompatybilność, ja mam dwustronną i mi sypie błędami, gdy podkręcam powyżej 200 MHz HTT, jak jest na default to chodzi wszystko OK. Zamierzam właśnie wymienić na jednostronnego Kingstona, jedna osoba się już pojawiła, więc może się uda, bo w sklepie mi tego nie przyjmą jako usterki na gwarancję :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nigdy problemow z 512-stkami ani 1-gigowymi kostkami dwustronnymi nie mialem przy oc...

ja z 512 goodrama a tak to te przeklęte 256 zawsze coś musiało być nie tak :mur:

a tak btw czt przy obecnych cenach opłaca się kupować drugiego sempka na 754? mój ma mnożnik tylko x7 a ja chciałbym kupic 2600+ i pokatować troche... tak samo dobrze się kręcą te najnowsze? załużmy że potem jeden semp poszedł by poprostu do 2 kompa gdzie jest palomino i padająca mobo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz 2 stówki to pewnie, aczkolwiek 2800 lepiej ;)

jeszcze myślałem żeby tamtego kompa "przerobić" na am2 lub sobie wziąć am2 ale co to za kręcenie bez dfi ;) no i nie wiem jak się kręcą te sempki na am2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze myślałem żeby tamtego kompa "przerobić" na am2 lub sobie wziąć am2 ale co to za kręcenie bez dfi ;) no i nie wiem jak się kręcą te sempki na am2

sempy i ogolnie procki na am2 kręcą sie podobno bardzo przyzwoicie. Co do mobo pod o/c, to za kilka tygodni beda fajne mobo epoxa w Polsce... :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempy i ogolnie procki na am2 kręcą sie podobno bardzo przyzwoicie. Co do mobo pod o/c, to za kilka tygodni beda fajne mobo epoxa w Polsce... :>

za kilka tygodni to będzie koniec wakacji :lol: a na serio to wiem czytałem trochę temat o am2 i twojego posta, że wysyłałeś im maila ;) tylko ile ten epox może kosztować? to lepiej się wstrzymam z tym sempkiem zawsze lepiej mieć 754 i am2 niż 2x754 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi