Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie ze abit kn9 :P

Niestety orthos sie sypnal. Nie mam czasu kombinowac, nei wiem czy to wina zle dobranych timingow, czy za slabego napiecia. Moze jutro cos stworze;>

Za duzo bys chcial i tak masz za dobrego cepa jak na Ciebie. :P

Co do mobo, kupilem abita, bo byl tani, gdybym nie skapil tak kasy to bym raczej wybral dfi (choc abit mnie mile zaskoczyl - o problemow :] ). W kwestii v na cpu/mem jest b.dobrze (2,1v/2,3v), nie wiem jak max htt, imo dfi mialby wieksze. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Czyżby KN9 pretendował do nazwania go legendą jak NF7? [; Dawajcie jakieś wyniki na tych sempkach w 16M-tak dla porównania :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2914@1.45v i jak narazie orthos leci...;>

Oddawaj :lol2:

Jakby to CB jeszcze nie łapało to już by było całkiem "el0 el0" :twisted2:

Jak możesz to podaj "cyferki" CPU :)

Czyżby KN9 pretendował do nazwania go legendą jak NF7? [; Dawajcie jakieś wyniki na tych sempkach w 16M-tak dla porównania :P

Dołączona grafika

Na "Brisbane" narazie nie moge zejść "niżej" :mur:

@Grzechu_1990

Jak da rade to zapodaj wynik na twoim S 939 8x250 1:1 3-3-3-5

A tu taka ciekawostka: (już chyba nawet gdzieś to linkowałem ale może komuś się przyda :P )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

@Grzechu_1990

Jak da rade to zapodaj wynik na twoim S 939 8x250 1:1 3-3-3-5

Mój ma mnożnik 9 standardowo więc nie wiem po co złazić na 8 [; Poza tym wątpię w ram [;

Oba pi puszczone równo?? O_o

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haroldzie ty też masz Kn9 ?

Imo ma dfi skoro testowal cepa na 1,2v na procku 3k+ (bez cnq). Abit nie ma mozliwosci zjechania ponizej def. v z biosu. :]

Ponawiam swoje pytanko, czy to normalne, ze po przestawieniu mnoznika z windy SP2004 ciagle pokazuje def. zegar, na ktorym winda zostala zbootowana ?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ma mnożnik 9 standardowo więc nie wiem po co złazić na 8 [; Poza tym wątpię w ram [;

Oba pi puszczone równo?? O_o

A c'n'q to nie masz :P :> :?:

@dszywala

hary chyba ma DFI

@ath

A c'n'q masz "ON" :?:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A c'n'q to nie masz :P :> :?:

Mam ale nie używam :P Ponoć nieużywane zanika ;) Może jutro będę miał czas (a wsio wskazuje że tak) to trochę po podkręcam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Albo proc mi sie popsuł albo płyte mam kijową :( Próbowałem 250*8 1:1 to ram niestety nie chciał, dawałem 300*9 1.7V i ram na 150 też nie wstał, a kilka albo kilkanaście stron wcześniej dawałem wyniki na 2700 :mur:

EDIT: Wstaje, ale na 1.8V O_o Nie chce wcale liczyć pi... Kupuje nowego kompa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Wstaje, ale na 1.8V O_o Nie chce wcale liczyć pi... Kupuje nowego kompa :lol:

no jakby nie patrzeć to cieplej się zrobiło...

To chyba aluzja do tego kolesia który chce wymienic kompa bo vbat mu pokazuje niskie napięcie w programach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

no jakby nie patrzeć to cieplej się zrobiło...

To chyba aluzja do tego kolesia który chce wymienic kompa bo vbat mu pokazuje niskie napięcie w programach :D

W tym rzecz że komp leży na pająka, obok freezera jest jeszcze delta 120@7V, na chipset wieje 80@7V a na dysk wieje wiatrak z codegena na 7V [; Coś sie zwaliło i tyle, może płyta jest denna [;

EDIT: Kupię prace maturalną na ten temat :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie problem :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4691322ea779e8dc.html

- co zrobic w takiej sytuacji i co mam źle ustawione, lub co mam zwiększxyc z góry dzięki za odpowiedź

oczywiście sprzęt jak w podpisie

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wiele opcji, ale zaczalbym od zmiany mnoznika ht na x3, zmianie dzielnika pamieci na nizszy oraz przestawieniu command rate na 2t.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leborg - dzięki za odpowiedź to moja pierwsza platforma na am2 więc jeszcze się gubię , na razie zmieniłem command rate na 2t i bez problemu przechodzi super pi 16M i 32M na 250*8 , także coś się ruszyło i jest w pełni stabilny , teraz pytanie gdzie w biosie mam zmienic to ht na x3 u mnie wygląda to tak :

w zakładce ht link control mam takie ustawienia :

ht link width (auto)

ht link frequency (auto)

ht drive strengh (auto)

ht drive strengh (p) 5

ht drive strebgh (n) 4

ht receiver contorol (auto) valvue 9

ht pll control high speed

więc co mam przestawic ???

ath - memki mają 1,9v z jaka jest bezpieczna wartośc v na te kingstony ??? 2,1 ???

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pisali ludzie na temat kingow, to spokojnie lataja na 2,1v - 800mhz, zobacz na ile Twoje sa stabilne, moje np. potrzebuja tylko 1,85v do takich taktow.

Ustaw wartosc "ht link frequency" na 3x. W sumie wczesniejsze problemy byly wina 1T a nie HT, bo ten utrzymal sie na def. wartosci 1000mhz, ale i tak przestaw, przyda sie przy wiekszym o/c, wydajnosci to nie zmniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ath - moje na 1,95 lecą na 800 teraz ( tak ustawiła płyta)

w zakładce ht link frequency mam możliwośc takich ustawień :

auto , 200 , 400, 600, 800, 1000

przy próbie 280*8 bios zadziałał i zresetował mi ustawienia na tryb save czyli 1600, na 250*8 chodzi normalnie.

problem z ht link frequency ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu? :-| tzn. jak :wink:

Pracował sobie spokojnie (no dobra: benchowałem ;) ) na 1.7V i z mojej winy zrobiło się zwarcie na mobo (na sekcji zasilania CPU), które zabrało mobo, zasilacz i właśnie cepa.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Dobrze mu. Słabo się kręcił :D

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:angry: <_<

Z tym spięciem to nie jesteś jedyny, też kiedyś mi się to przytrafiło, mierzyłem real V cpu i mi się ręka "omskneła". Doszło do zwarcia... ale miałem sporo szczęścia komp sie wyłączył; - przepalona tylko jedna ścieżka, zlutowałem i chodzi nadal a to już było ładnych pare lat temu (socket370 i Celek :P)

Co do zabicia sempa to naprawde trudno :); swoich za bardzo nie oszczędzałem a z tego co mi wiadaomo to nadal pracują u nowych właścicieli do benchów na AC 1,725V szło; do scr nawet 1,75V na FC do oporu biosu :lol2:

@kretfr ty ty masz naprawde pecha...

Ja w ciągu ostatnich 12 lat byłem 2 razy w serwisie :lol2:; a sprzętu to już troche miałem...

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zabicia sempa to naprawde tródno :); swoich za bardzo nie oszczędzałem a z tego co mi wiadaomo to nadal pracują u nowych właścicieli do benchów na AC 1,725V szło; do scr nawet 1,75V na FC do oporu biosu :lol2:

Na mój wytrzymywał te 1.8V na cold water :wink:

Co nie zmienia faktu, że to padaka była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no bywa :) ja tez raz spaliłem ale płytkę przez moja nie ostrożność :lol: @spookie to ta p5n-e sli :damage_wall:

Na mój wytrzymywał te 1.8V na cold water icon_wink3.gif

Co nie zmienia faktu, że to padaka była.

Moj brisbane też :-P :D

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak się zastanawiam nad kupnem Am2 i mam problema. Jakie ramki musiałbym kupić żeby dorównały wydajnością 270 2-2-2 i ostrym alphom ?

No bo zmiana siekiery na kijek mnie nie kręci :P a dodatkowo jeszcze na tym stracę :P ( biorąc pod uwagę względy finansowe)

Edytowane przez dszywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi