Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie - mnie tak zastanawia

Sciagal juz ktos moze te Metalowa Blaszke (shima)

1.jak wogole to zrobic (ciezka Operacja? czy da rady pozniej zalozyc go ponownie)

2.jakiej wielkosci jest Rdzen pod Shimem (wielkosci AXP)

3.Czy jest on czyms posmarowny ?

4.Ogolnie czy ktos juz cos takeigo robil (co mu to dalo) i czy mozna normalnie zalozyc procka bez tej balszki i na to cooler ? :-)

Zdjecia mile widziane :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. z tego co wiem blaszke obcina sie żyletką, załozyć mozna ponownie - przyklejając ją na kropelke.

ad 2. Na zdjęciach rdzen wydawał mi się większy od t-breda.

ad 3. pewnie miedzy rdzeniem a ihsem jest jakis glut termoprzewodzący.

ad 4. Da się załozyć cooler ale czasami moze zle stykac sie z rdzeniem = mozliwosc spalenia cpu, ale jezeli wszystko dobrze sie zamontuje, to temperatury mocno spadają w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi o co tu chodzi, a mianowicie: dzielnik pamięci ustawiony na auto, czyli 2/1,66 ( 2 dwustronne wykrywa na 166mhz). Ustawiam HTT 275 mhz i CPU-Z i Everest podają HTT owszem 275, a ram 220mhz, a ram powinien mieć 228mhz, czyli to ani dzielnik 2/1,66, ani 2/1,5.

Czy możliwe jest, że po ustawieniu dzielnika na auto płyta podaje inny jeszzce dzielnik, niż te dostępne ręcznie w biosie? Wychodzi mi tu 2/1,60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upppsss :) a ja myslalem ze o plycie piszesz ;)

ale w apollo nie ma w ceniku Sempa s939 ... chyba ślepy jestem ....

ja zamawiałem we wtorek tydzień temu i jeszcze były....mowa o apollo.

o/c zostawiam na weekend(uczelnia=mało czasu)...zresztą dziś dopiero ma być chłodzenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos jakiegoś linka do testu tego sempa ? to jest 1800mhz (jak 3000+) ale ma tylko 128mb cache (3000+ ma 512) wiec zastanawiam sie jak bardzo w standardzie (1800mhz) i po OC bede czuł różnice. I w jakich aplikacja. A zaoszczędzona kase moge w lepsza bude zainwestować bo mam lipnego modecoma :/

a w ogóle ktoś już kręcił ? :)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemano

ja tez mam juz tego 2600+ i dfi wiec czekam tylko na freezera pro (sa juz na allegro) i koncem tygodnia zdam sprawozdanie jak idzie moj z 37 tygodnia, a kase warto zaoszczedzic kupujac 2600+ (ok 205zl w apollo, a np 2800+ juz ok 265zl za samo 128kb L2 - ok 3% tylko wyzsza wydajnosc) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemano

ja tez mam juz tego 2600+ i dfi wiec czekam tylko na freezera pro (sa juz na allegro) i koncem tygodnia zdam sprawozdanie jak idzie moj z 37 tygodnia, a kase warto zaoszczedzic kupujac 2600+ (ok 205zl w apollo, a np 2800+ juz ok 265zl za samo 128kb L2 - ok 3% tylko wyzsza wydajnosc) :)

ja kupiłem dwa Sempy 2600+ w apollo

jak bym wiedział, ze mają też Sempa S939 to nie brał bym z allegro :cry: ale cóż... i tak będzie dopiero w środe

BTW: na allegro były Sempy S939 2800MHz @1,575V i 2700@1,55V więc to imho dobrze wróży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2863Mhz taktowaniia dla sempa! bardzo dobry wynik poprawiłeś zegar o ok 100MHz? co się stało?,mówiłeś kiedyś o jakiejś ścianie,czyżby wpływ niskich temperatur na zew ?

Wynik spi16m poniżej 13min budzi duży szacunek,gratulacje :lol:.Pozostałem daleko z tyłu.Mów mi zapraszam do klubu 12:xx:xxx :lol: .Mam nadzieję tam dołączyć jak już nowe memki zagoszczą w moim kompie(2-3tyg na razie spokojnie sobie leżą za dużą wodą w przeciwieństwie do mnie).

No ta, to dzieki niskim tepkom, ten sam woltaz a 100mhz w góre :D Juz zresztą poprawiony jest! Zrobiłem 12:44,3xx, ale screena dopiero w weekend wkleje bo nie mam neta u siebie, i siedze u znajomych.

@gaz

Memki na 3,4v zasadniczo.

2,9Ghz moze i mozliwe, ale troszke żal mi dawac na proca wieksze v (1,76 to i tak troszke hc), zwłaszcza ze komp mi jest potrzebny a na nowego proca $ nie mam! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memki na 3,4v zasadniczo.

2,9Ghz moze i mozliwe, ale troszke żal mi dawac na proca wieksze v (1,76 to i tak troszke hc), zwłaszcza ze komp mi jest potrzebny a na nowego proca $ nie mam! :D

jak wiem to DFI nf3 ma 3.2v max na pamiatki, zrobiles moda czy masz ocz boostera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wiem to DFI nf3 ma 3.2v max na pamiatki, zrobiles moda czy masz ocz boostera?

Kiepsko wiesz :D Modyfikowane biosy mają regulacje do 4v, a wtedy wystarczy tylko zroić v-sense moda linii 3,3v i mozna leciec tak mniej wiecej do 3,6v na memki jak sie da 3,8@3,3v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręciłem dzisiaj procesor (Sempron 2500+) na płycie GIGABYTE K8NS rev1.1 obecnie mam taktowanie ~ 1790 (255 x7). Przy taktowaniu 1820 i zwiekszeniu naięcia (nie pamiętam dokładnie o ile, ale raz wyżej niż jest naromalnie) mam zwis już na samym początku :mur: nie da się nic zrobić nawet wejść do biosu! Kompa musze wyłączyć listwą zasilającą!

Nie wiecie co może być przyczyną tak słabego O/C?

Edytowane przez dadziuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręciłem dzisiaj procesor (Sempron 2500+) na płycie GIGABYTE K8NS rev1.1 obecnie mam taktowanie ~ 1790 (255 x7). Przy taktowaniu 1820 i zwiekszeniu naięcia (nie pamiętam dokładnie o ile, ale raz wyżej niż jest naromalnie) mam zwis już na samym początku :mur: nie da się nic zrobić nawet wejść do biosu! Kompa musze wyłączyć listwą zasilającą!

Nie wiecie co może być przyczyną tak słabego O/C?

Tak jak ci już tu napisali HT frequency na 3 daj.

Przynajmniej już masz max HT płyty 1020 to proca powinieneś pociągnąć jakieś 7x335-340.

U mnie max HT 1060 i płyta przez to max HTT 353 :mur: Szkoda że nie moge dać HT frequency 2.5 :sad:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przypadkiem nie puściłeś pamięci synchro z fsb cpu ;>

Nie no co ty :P Aktualnie mam 2/1.5

sprawdz tez jak masz ustawiony mnoznik HT! zmniejsz z 4 na 3 :]

Wielkie dzieki przekroczyłem 2000MHz (wszystko stabilnie) :D Narazie chyba styknie :D

A tak wogóle to co to daje? <_<

Edytowane przez dadziuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogole to co to daje?

hmm, tak na szybkiego:

daje wieksze mozliwosci OC dlaczego?

ano dlatego, ze standardowo HT ustawione na 4 daje 800mhz przy standardowym HTT (czyli to co podwyzszasz), jak podciagasz na 230, HT przy x4 daje juz 920 i tu moze skonczyc sie OC, dlatego zmniejszajac HT na 3 mozliwosci rosna, bo juz 3x230 daje 690 i masz jeszcze spory zapas

ps. pewnie zapytasz czy HT wieksze niz standardowe 800mhz jest lepsze i czy wplywa na wydajnosc, tego Ci nie powiem ale z tego co widze, chyba nie, ja smigam na HTT 266 i mnozniku x9, procek idzie na 2.4ghz a HT oczywiscie x3 smiga na 800

no mam nadzieje, ze za bardzo nie zakrecilem tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogole to co to daje?

hmm, tak na szybkiego:

daje wieksze mozliwosci OC dlaczego?

ano dlatego, ze standardowo HT ustawione na 4 daje 800mhz przy standardowym HTT (czyli to co podwyzszasz), jak podciagasz na 230, HT przy x4 daje juz 920 i tu moze skonczyc sie OC, dlatego zmniejszajac HT na 3 mozliwosci rosna, bo juz 3x230 daje 690 i masz jeszcze spory zapas

ps. pewnie zapytasz czy HT wieksze niz standardowe 800mhz jest lepsze i czy wplywa na wydajnosc, tego Ci nie powiem ale z tego co widze, chyba nie, ja smigam na HTT 266 i mnozniku x9, procek idzie na 2.4ghz a HT oczywiscie x3 smiga na 800

no mam nadzieje, ze za bardzo nie zakrecilem tematu :)

x3 jest optymalne

jak przekraczasz 300MHz to warto jeszcze zmniejszyć

wystarczającą przepustowość zapewni nawet tryb x1 :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

semp wrzucony na mobo. poki co jest to gigasyf k8n-sli wiec z kreceniem bedzie srednio, ale ogolnie proc chodzi [; na ninji z fanderem @ 650rpm w stresie jest 40st, ale poza fanderem i wentylem w zasilce nie mam nic, pasta tez swiezutka, a grafa i mobo tez sa pasywne. mam maly cichutki piecyk :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz ja pokarze swoje wyniki :)

Semp 2600 (8x200) 1.6 GHz @ 2.7 GHz

Reszta sprzętu jak w podpisie...

HT 337 x 8 2696 MHz

HTT 3X (mniejsze nie działają)

HyperTransport 3 x 337 1011 MHz

Myślę, że to jeszcze nie koniec, bo na chipsecie mam firmowe chłodzenie epoxa, które się cholernie grzeje. Na dniach zamontuje tam jakiś porządny radiator, to pewnie HT trochę wzrośnie :-P . Dziwne, że to wszystko tak działa, skoro szyna HyperTransport wynosi już ponad 1000 MHz :D . Jedyne co mnie denerwuje, to pamięci, które kompletnie nie dają rady :? Bedę musiał coś z tym zrobić :) Przy częstotliwości jaką uzyskałem, procesor wcale dużo się nie grzeje, bo w stresie ma 40 stopni z hakiem. To by było narazie tyle...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadziłeś troche z tymi pamięciami? :| 3-6-6-14@168MHz bez przesady ale na tych twinach możnaby możnaby przy tym taktowaniu zapodać 2,5-3-3-7 jak nie mniej :| pobaw sie alphami ;p chyba że masz jakieś zupełnie walnięte kostki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi