Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

hej!

mogło by mi kilku posiadaczy Sempronów na s754 i stałych czytelników tego tematu napisać które semprony (2600 2800 czy 3000) sie STATYSTYCZNIE i czysto TEORETYCZNIE lepiej kręcą ? (planuje upgrade brata kompa jutro i chyba jednak bedzie to s754 + lepsza grafa - s939 musiałbym ze słaba grafą kupić a chyba taka kombinacja dla gracza była by kiepska :/ )

dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma1y napisał(a):

hej!

mogło by mi kilku posiadaczy Sempronów na s754 i stałych czytelników tego tematu napisać które semprony (2600 2800 czy 3000) sie STATYSTYCZNIE i czysto TEORETYCZNIE lepiej kręcą ? (planuje upgrade brata kompa jutro i chyba jednak bedzie to s754 + lepsza grafa - s939 musiałbym ze słaba grafą kupić a chyba taka kombinacja dla gracza była by kiepska :/ )

dzięki z góry.

Jeżeli masz płyte która moze osiągnąc wysokie HTT, minimum 330, to bierzesz 2600+ lub 2800+, te dwa modele różnią się tym ze 2600 ma 128kb cache a 2800+ ma 256cache. Jezeli Twoja płyta bedzie osiągała niskie HTT to bierzesz 3000+, który ma 128kb cache ale ma CnQ, i można obniżać mnożnik....wg mnie max co warto kupować na 754 to 2800+ i dobra płyta z dużą regulacją napięć, timingów(bardzo wazne jest to w przypadku gdy proc ma kontroler zintegrowany), i duzym potencjałem o/c. Aha, z tego co zauwazyłem, to ludzie osiągają wyższe wyniki na 2600+, możliwe ze to jest spowodowane tym ze ma mniej cache :), jednak na 2800+ taktowanie na poziomie 2.8Ghz nie jest niczym zaskakującym....A wszystkie modele raczej kręcą sie podobnie, i powyzej 2600mhz trzeba dawac duuuuzoo napięcia...

PS-> jak bedziesz wybierał procka, poproś zeby przyniesli Ci z 3 sztuki, wybierz takiego który jest najstarszy, poniewaz te starsze się lepiej kręcą.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu napisał(a):

PS-> jak bedziesz wybierał procka, poproś zeby przyniesli Ci z 3 sztuki, wybierz takiego który jest najstarszy, poniewaz te starsze się lepiej kręcą.

co do tego to nie do konca bym sie zgodzil.. imho raczej jest to mala loteria czy trafi sie na dobrego czy nieco gorszego do krecenia procka.

jesli sie nie myle to dobrze krecily sie sempy z 30-32 tygodnia, a mimo to gdzies na tym forum czytalem, ze komus trafila sie wybitnie slaba sztuka z 32 tyg...

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a które to są oznaczenia tygodnia ? :lol: bo jakoś nie przykładałem większej uwagi co do oznaczeń sempów 754 ;)

A mój jest z pierwszych produkcji :]

Boxowe jak to boxowe nic specjalnego ;) Dozbieraj na Freezera 64PRo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak widać sempy z 37 tygodnia są bardzo kręćliwe, sempron Strongmena jeżeli się nie myle też jest z 37 tygodnia, a osiągnął chyba ponad 3Ghz bez ihsa i ze zmodowanym freezerem... :> mój jest z 38 tygodnia i na 2640mhz potrzebuje 1.6v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0537 DPMW

mam dwa takie- jeden niedługo leci na allegro (chętni PW)

narazie testy bardzo pobierzne. Nie mam czasu na dokładniejsze. Nie patrzcie na wynik, bo zamiarem było przetestowanie stabilności proca, a nie wyścig

Dołączona grafika

Dołączona grafika

to jeszcze nie koniec na 1,55 bo tyle mi robił też na 1,5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomos napisał(a):

s64 2500+ (0541)

gigabyte k8ns 1.0

o/c progress report:

cpu: 7x325 - 2278MHz @ 1.25V

ddr: 207MHz, cl 2.5-3-3-8

superpi 16M: 16min 00s

co o tym myslicie? :)

Wynik adekwatny do uwstawień ;) (aczkolwiek nad windą mozna by jeszcze popracować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

To i ja sie pochwale, dorwałem sempka na 939 z 34 tygodnia, jutro zapodam chyba jakiś wynik oc, podobno ma iść 2600-2700 przy 1.52V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu_1990 napisał(a):

To i ja sie pochwale, dorwałem sempka na 939 z 34 tygodnia, jutro zapodam chyba jakiś wynik oc, podobno ma iść 2600-2700 przy 1.52V

dziś testowałem sempa3000+ na s939 - powyżej 2550 to cienko, zwiechy non-stop po kilku minutach :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś mi dziś mówił ze żeby nowego procka używac to jak ktoś WIndowsa używa to tzreba go przeinstalwać, bo niestabilny będzie - w sumie nie wiem, żadko zmieniam CPU, a jak to robie to zmieniam też MB wiec reinstall jest tak czy tak (poza tym linuksa na co dzień używam)

wiec częstych zmieniaczy pytam: reinstalujecie??

chyab troche głupie to pytanie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma1y napisał(a):

ktoś mi dziś mówił ze żeby nowego procka używac to jak ktoś WIndowsa używa to tzreba go przeinstalwać, bo niestabilny będzie - w sumie nie wiem, żadko zmieniam CPU, a jak to robie to zmieniam też MB wiec reinstall jest tak czy tak (poza tym linuksa na co dzień używam)

wiec częstych zmieniaczy pytam: reinstalujecie??

chyab troche głupie to pytanie ...

Nie jeżeli nie zmieniam płyty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi