Skocz do zawartości
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Rekomendowane odpowiedzi

Gość majkel84

DFI LP UT nF3 250Gb, 2x256MB winbond UTT CH-5 i semp 2800+ :] no nie wiem palnujemu już dorawać dobre chłodzenie, jechać dalej i v-sense moda, żeby wiecrj V na ramy dać bo dzisiaj nie wyszło...

pobaw sie alfami - to dużo daje

przede wszystkim Trc (<8) i Trfc (<14)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba wlutowac potencjometr w v-sense 3,3V ;)

hmm v-sense to jest jakis uklad ? (sorry za moj lame style). Edytowane przez _oC_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobaw sie alfami - to dużo daje

przede wszystkim Trc (<8) i Trfc (<14)

to były nasjtabilniesze alphy.. przy mniejszych wywalało.. bo tylko 3,25V na nich było...

@@_oC_ v-sense 3,3V to pomocnicza linia...

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

nic specjalnego taki tam wyniczek zrobiony prosto z mostu :lol: sadze ze przy 1.9v bedzie powyzej 3ghz :lol: ale dzisiaj to było ekspresowe oc :lol: procek z tego co pamietam jest z 34 tygodnia 05 roku, to chyba dobra seria co? :lol: co sądzicie o wyniczku?

czas taki słaby bo pamieci były na 150mhz tylko, bo dzielnik 133 coś nie działa za dobrze, w sumie to w ogóle nie działa, ale jak ferie już będę miał to pokombinuje z tym sempem :-P pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto powie co to są te alphy ? total lame ze mnie

timingi pamięci...

Dołączona grafika

nic specjalnego taki tam wyniczek zrobiony prosto z mostu :lol: sadze ze przy 1.9v bedzie powyzej 3ghz :lol: ale dzisiaj to było ekspresowe oc :lol: procek z tego co pamietam jest z 34 tygodnia 05 roku, to chyba dobra seria co? :lol: co sądzicie o wyniczku?

czas taki słaby bo pamieci były na 150mhz tylko, bo dzielnik 133 coś nie działa za dobrze, w sumie to w ogóle nie działa, ale jak ferie już będę miał to pokombinuje z tym sempem :-P pzdr

1,9v :lol: przeca Ty go zabijesz :?

wyniczek w miare ale już widac, .ze potrzebuje trochę voltów...

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jego wybór - dla nas lepiej - o jednego rywala mniej :E

nie tak szybko chłopaki, nie mam zamiru nic psuć :D 2 ostatnie miechy byłem bez kompa wiec narazie to moze z tym 1.9 przesadziłem ale 1.8 chyba mu tak barrdzo nie zaszkodzi mysle :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku przeklinalem swojego Abita, ale okazalo sie, ze na kiepskiego proca trafilem (zaledwie 2.4GHz na sporo zwiekszonym Vcore). Aktualnie nowy egzemplarz 2800+ superpi 1M robi w 36s. Nie wiem na ile plytka jeszcze pozwala, bo juz ram zaczyna hamowac...

Dołączona grafika

@Pageup: jakie uzyskales max HTT na swoim abicie?

Edytowane przez Patrol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z biosu 320 z clockgena 325 ale to chyba koniec proca:( 312MHz wyglada na stabilne. Wyżej to już tylko dla screena.

Patrol tez masz tak smieszna regulacje napiecia ze idzie do 1,58v i potem od 1,4v w gore choc wedlug ustawien winno byc sporo wiecej?

Oto moje obecne wyniki...troche zawiedziony...

post-4066-1139339705_thumb.jpg

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie mi jakie napiecie takie jest dopuszczalne dla codziennej pracy przy 2500MHz? aktualnie mam 1,55v (AC Freezer 64 PRO). generalnie nie zanotowalem temp wyzszej niz 34 stopnie :]

Napiecie 1.55v jest całkowicie bezpieczne jest to napiecie ktore nawet jest bezpieczne dla boxowego coolera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pageup: jesli chodzi o regulacje z poziomu biosu to mam od 1.5 do 1.95V. Jednak z odczytem temp. jest u mnie cos pokopane, bo w stresie dochodzi do 52... Zapodam moze lepsza paste i freezera zamontuje w poziomie wentylem od dolu, ale wyglada na to ze plyta zawyza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według SpeedFana ja też mam skoki napięcia duże na obecnym tymczasowym zasilaczu (Logic 350W), raz miałem nawet min. 1.38, a max 1.46! Czyli różnica 0.8V! Tyle, że ja chyba wierzę tym odczytom, bo na Chieftecu miałem różnice rzędu 0.2V...

Co do Twojego problemu, to jesteś pewny, że zmniejszyłeś HT i nie jest x4? Ja na swoim MSI na przykład żeby dać HTT większe niż 250 muszę zmniejszyć HT z 3 na 2.5, bo inaczej system nie wstaje (wyświetla się jakiś napisa "Detection array..." i staje... Co ciekawe tez mogę Clockgenem w windowsie podciągać i nic się nie dzieje.

Ja w te odczyty napięcia nie wierzę, bo sam się przekonałem że dla +12V pokazują bzdety. A Chieftec 350W to raczej nie Codegen. HT mam ustawione x3 bo mój chipset wyciąga niby 800MHz. Może popróbuję jeszcze z niższymi dzielnikami niż 9. Teraz normalnie 245x9 idę - dla pamięci też to nie jest obciążenie (2205MHz/11=ok.200MHz) ale pamięci wyciągają 222MHz wg Memtesta. Powalczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak mam ale np jak ustawie 1,5v to mam 1,4v i analogicznie jak dam 1,6v to mam 1,5v aż do 1,575v i potem od nowa. na 1,9v wogole nie rusza :/

Odczyt softu pod winda to zawsze wartosc o 0.1V nizsza od ustawienia w biosie, ale do tej pory na zachodnich forach nikt nie poruszyl tej kwestii. Powyzej 1.575 mam dalej taka sytuacje, jednak max Vcore jakie dawalem do tej pory na tym abicie to 1.64V, czyli odczyt softu 1.54V. Nie przesadziles troche z tym 1.9V? Edytowane przez Patrol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzalem ile max ma plyta! i udalo mi sie uzyskac 1,575 (ustawione 0,1v wiecej). nie zamierzalem nic robic przy tym 1,9v ;) odrazu bym przestawil jakby ruszylo:P eheheh az taki kamikadze nie jestem ;)

patrolmozesz sprawdzic czy u Ciebie da sie jakos 1,6v uzyskac? kurde wkurza mnie to bo chcialem chociaz troche z tego sempa wycisnac np na 1,65v dla rankingu super pi ;) bo to co teraz jest to nędza :/ jedyne co mi sie dobre trafiło to ramy...a niby Twinmos CADT :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie u mnie tez zwis ale to dlatego ze daje za niskie napiecie :|

po kiego grzyba abit dał taka skale jak rzeczywistość jest inna? dla reklamy? "o ta płyta może dać 1.95v" a w praktyce daje 1,575v :/

Mam nadzieje, że jakiś nowy bios poprawi sprawe...trza napisać maila do abita co oni na to...

Edit: no i rozpracowałem płyte :) da się dać wiecej V :D zaznaczasz opcje DDR ref voltage na +30mv (nie pytajcie co abit miał na celu robiąc tak) i masz napiecie zaniżone nadal o 0,1v ale do końca skali:D (tj sprawdzalem do 1,8V czyli miałem 1,7v. 1,95 juz nie miałem ochoty sprawdzac ;) ).

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, ze ktos w koncu potwierdzil te problemy z ustawieniami Vcore dla sempow. Na zachodnich forach za wiele o tym abicie nie ma, a jednak dobrze by bylo wiedziec, ktore wartosci napiec dla proca sa realne. Maila do Abita juz wyslalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanko chciałem zawalczyć na swoim Athlonie NewCastle 2800 o 2,7 Ghz. Na 2600 pracuje stabilnie na V 1,6. Kiedy daje FSB 300 i podnosze napięcie w czasie botowania robi sie niebieski ekran. Nie jest to blue screena z jakimś błędem. Tylko poprostu cały niebieski ekran jest. Dzielnik pamięci daje na 100 więc jak myślicie co nie daje rady ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi