Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) No 1.55 to mozna uznac za "niby" max ale do codziennej pracy.Widziałeś to: ";]" ;] Mam do was pytanko chciałem zawalczyć na swoim Athlonie NewCastle 2800 o 2,7 Ghz. Na 2600 pracuje stabilnie na V 1,6. Kiedy daje FSB 300 i podnosze napięcie w czasie botowania robi sie niebieski ekran. Nie jest to blue screena z jakimś błędem. Tylko poprostu cały niebieski ekran jest. Dzielnik pamięci daje na 100 więc jak myślicie co nie daje rady ?A jak htt, może proc już nie daje rady. EDIT: Ja sie nie denerwuje. Edytowane 8 Lutego 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _oC_ Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Mam do was pytanko chciałem zawalczyć na swoim Athlonie NewCastle 2800 o 2,7 Ghz. Na 2600 pracuje stabilnie na V 1,6. Kiedy daje FSB 300 i podnosze napięcie w czasie botowania robi sie niebieski ekran. Nie jest to blue screena z jakimś błędem. Tylko poprostu cały niebieski ekran jest. Dzielnik pamięci daje na 100 więc jak myślicie co nie daje rady ? Blue screen to blad jest stary nie tutaj to jest sempron temat. Pewnie za duze podkrecenie htt. I co moj k8ns pozwala dac bodaj 1,55V czyli szczescie w nieszczesciu ziomale. Aha jeszzcze bym chcial zeby mi ktos mowil dlaczego moja k8ns rev. 2.0 nie pokazuje odczytu czujnika na chipsecie , czy w ogole takowy posiada ta mobo ? Grzechu_99 co sie tak pieklisz? Edytowane 8 Lutego 2006 przez _oC_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) No 1.55 to mozna uznac za "niby" max ale do codziennej pracy. Do benchowania to 1.7 1.8 mozna zarzucić.na swojego max 1,8v dawałem, ale się gotował jak cholera i nie było mowy o benchingu :/ musze go z budy wyciągnąć i za onko wywalić jak jeszcze mrozy przyjdą.. dla mojego taką optymalną wartością na testy jest ok. 1,75v Edytowane 8 Lutego 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Ja jeszcz powrócę na chwilę do sprawy napięcia. Czy to, że 1.55v jest "maksymalne" bezpieczne do codziennej pracy, czy to znaczy, że Sempronowi wszystko jedno, czy idzie na 1.4V i 1.55V jeśli temperatura nie jest jakaś strasznie duża i tyle samo czasu żyje na obu napięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 AMD mówi że max to 1.55V, ale mówić mogą ;] Teraz chyba zrozumiałeś. Chodzi o to że jak dajesz większe napięcie jest wyższa temperatura, czyli trzeba lepsze chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Ale mi chodzi o coś odwrotnego. Nie o to, czy można dawać bezpiecznie jeszcze wyższe napięcie, tylko o to, czy to 1.55 jest naprawdę całkiem bezpieczne. Edytowane 8 Lutego 2006 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 czy to 1.55 jest naprawdę całkiem bezpieczne.Tak, i nie masz czego sie bać, chyba że cooler przestanie działać albo zasiłka coś pojara :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 wg. specyfikacji AMD - 1,6v ale tam też jest napisane że max dla t-breda to 2.1v :E także sam nie wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 z tego co pamietam to max dla thunderbirda (0,18) bylo 1,85v... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _oC_ Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 wg. specyfikacji AMD - 1,6v ale tam też jest napisane że max dla t-breda to 2.1v :E także sam nie wiem :D ja dla thbred b dawalem 2V na NF7 i nic mu nie było, a wykrecilem go wowczas na 2,4GHz (sempron 2300+), FSB bodajze 260MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 z tego co pamietam to max dla thunderbirda (0,18) bylo 1,85v...victor89 mowil bodajze o thoroughbred'zie, czyz nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _oC_ Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) Apropos thunderbirda to czy on nie był on wykonany w technologii 0,13 mikrona skoro był sposob zmodowana go na Bartona ? Edytowane 8 Lutego 2006 przez _oC_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 thortona mozna było jakby co modowac ;] thunderbird raczej 0.13 niz 0.18 tylko palomino 0.18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Panowie nie róbcie zamieszania ;] - Thoroughbred - to rdzeń wykonany w wymiarze 0,13 mikrona max to 2250MHz (2800+) - Thunderbird - to rdzeń wykonany w 0,18 mikrona, max procek to 1400MHz ten modowalny na bartona to thorton czyli barton z zablokowaną połowa ceche. t-bred B fizycznie nie ma możliwości zmienić się w bartka ;] durony powyżej 1400MHz miały możliwość odblokowanie dodatkowych 192Kb ceche pstając się pełnymi XP czyli t-bred'em ;) z napięciem to słyszałem tylko o 1,85v... i do tego stosowało się chyba większość producentów płyt głównych, np asus A7N8X ma max 1,85v ot cała filozofia :lol2: Edytowane 9 Lutego 2006 przez SABUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Thunderbird 0.18 Thoroughbred 0.13 Edit: Kolega mnie uprzedził ;) Edytowane 9 Lutego 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _oC_ Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 thortona mozna było jakby co modowac ;] thunderbird raczej 0.13 niz 0.18 tylko palomino 0.18 No racja racja ja się tylko PYTAŁEM o czym świadczy pytajnik na końcu mego posta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 ktory procek semprona lepiej kupic? 2500+ czy 3000+? czy jest jakas roznica w mocy miedzy obydwoma po podkreceniu? (znaczy ile srednio wykrecaja te dwa typy prockow) i jeszcze czy wszystkie semprony maja 256 w L2? bo widzialem niektore opisy produktow w sklepie ze maja po 128 pzdr Olek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 ktory procek semprona lepiej kupic? 2500+ czy 3000+? czy jest jakas roznica w mocy miedzy obydwoma po podkreceniu? (znaczy ile srednio wykrecaja te dwa typy prockow) i jeszcze czy wszystkie semprony maja 256 w L2? bo widzialem niektore opisy produktow w sklepie ze maja po 128 pzdr Olek JA polecam raczej 2600+ albo 2800+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) ktory procek semprona lepiej kupic? 2500+ czy 3000+? czy jest jakas roznica w mocy miedzy obydwoma po podkreceniu? (znaczy ile srednio wykrecaja te dwa typy prockow) i jeszcze czy wszystkie semprony maja 256 w L2? bo widzialem niektore opisy produktow w sklepie ze maja po 128 pzdr Olek zajrzyj na pierwswszą stronę tego tematu to się dowiesz ile który ma kaszu... do 2500+ żeby coś wyciągnąć w miare potrzebne jest DFI ;) aktualnie górują 2800+ ;) Edytowane 9 Lutego 2006 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) :"zajrzyj na pierwswszą stronę tego tematu to się dowiesz ile który ma kaszu..." nic nie znalazlem :P a czy tez asrock 6100 tak zachwalany wspolpracuje super z 2800+? pewnie mozliwosci procka zaleza znowu od serii :( a wogole to napisalem 2000 posta :D Edytowane 9 Lutego 2006 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 ktory procek semprona lepiej kupic? 2500+ czy 3000+? czy jest jakas roznica w mocy miedzy obydwoma po podkreceniu? (znaczy ile srednio wykrecaja te dwa typy prockow) i jeszcze czy wszystkie semprony maja 256 w L2? bo widzialem niektore opisy produktow w sklepie ze maja po 128 ktory kupic.. zalezy jak bardzo masz zamiar podkrecac. 256 cache l2 maja semprony 2500, 2800, 3100, 3400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 nic nie znalazlem :Ptfu pomyliły mi się tematy zajrzyj tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=125013 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Pobawiłem sie troche alphami i udało mi sie wycisnac z mojego proca 2680Mhz (HTT 335) NA napięciu 1.55v ujak w sygnaturce widac wczesniej tez miałem ten wynik ale na owiele wiekszym napieciu moje wnioski sa takie ze na serio sie oplaca bawic albhami szczegulnie tak jak mi hary86 doradzał Max async latency i Read Preamble :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Pobawiłem sie troche alphami i udało mi sie wycisnac z mojego proca 2680Mhz (HTT 335) NA napięciu 1.55v ujak w sygnaturce widac wczesniej tez miałem ten wynik ale na owiele wiekszym napieciu moje wnioski sa takie ze na serio sie oplaca bawic albhami szczegulnie tak jak mi hary86 doradzał Max async latency i Read Preamble :D :D max async latency i read preamble to podstawa w dfi ;) ciśnij wyżej tego proca bo słabo narazie :P , na boxie możesz spokojne 1,6-1,65V dawać :) Edytowane 10 Lutego 2006 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Ładnie ładnie, zmień chłodzenie i kręć dalej ;] EDIT: Dejot nie cytuj obrazków ;] I w ogóle szybszy byłeś ;] Edytowane 10 Lutego 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Pobawiłem sie troche alphami i udało mi sie wycisnac z mojego proca 2680Mhz (HTT 335) NA napięciu 1.55v ujak w sygnaturce widac wczesniej tez miałem ten wynik ale na owiele wiekszym napieciu moje wnioski sa takie ze na serio sie oplaca bawic albhami szczegulnie tak jak mi hary86 doradzał Max async latency i Read Preamble :D :D max async latency i read preamble to podstawa w dfi ;) ciśnij wyżej tego proca bo słabo narazie :P , na boxie możesz spokojne 1,6-1,65V dawać :) A w jaki sposób się nimi "prawidłowo" bawić ? :) są gdzieś objaśnione ? chyba gdzieś link był ale mi uciekł :P A i kosiarz zapodaj sp2004 bo spi to nie raz przechodzi a w sp2004 wywala... U mnie 335 robi na 1.575V fajnie jakby spadło V :P pozdro. Edytowane 10 Lutego 2006 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 EDIT: Dejot nie cytuj obrazków ;] I w ogóle szybszy byłeś ;] rotfl nie bądź taki regulaminowy bo to już się staje nie teges ;) - każdemu się moze zdażyć... A w jaki sposób się nimi "prawidłowo" bawić ? :) są gdzieś objaśnione ? chyba gdzieś link był ale mi uciekł :P A i kosiarz zapodaj sp2004 bo spi to nie raz przechodzi a w sp2004 wywala... U mnie 335 robi na 1.575V fajnie jakby spadło V :P pozdro. hyh nie ma reguły ;) trzeba sprawdźić jak memki lubią ;) ale odrazu mówie, ze to nie daje nic w wydajności tylko poprawia stabilnośc - więc trzeba poszukać tych najodpowiedniejszych ustawień :) z max async latency jest tak, ze im mniejszy dzielnik dla memek tym wyższe ustawienie tego..z read premble niema takiej zależności bo u mnie jest lepiej na niższym niż na wyższym ustawieniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 rotfl nie bądź taki regulaminowy bo to już się staje nie teges ;) - każdemu się moze zdażyć... hyh nie ma reguły ;) trzeba sprawdźić jak memki lubią ;) ale odrazu mówie, ze to nie daje nic w wydajności tylko poprawia stabilnośc - więc trzeba poszukać tych najodpowiedniejszych ustawień :) z max async latency jest tak, ze im mniejszy dzielnik dla memek tym wyższe ustawienie tego..z read premble niema takiej zależności bo u mnie jest lepiej na niższym niż na wyższym ustawieniu ;) dokładnie o to chodzi. Szczegółowiej jest to objaśnione na pierwszej stronie topicu o DFI LP NF4 i SuperPi dyskusja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 dokładnie o to chodzi. Szczegółowiej jest to objaśnione na pierwszej stronie topicu o DFI LP NF4 i SuperPi dyskusja No ja własnei dokladnie z tego topicu korzystałem przy ustawinaiu alph wszystko dokładnie i przejrzyscie opisane :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grycza Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Czesc kupilem tydzien temu sempa 300+ s939 i podkreca sie wysmienicie na 2.6 chodzi na standardowym napieciu a na 2.84potrzebuje 1.45V ale blokuja mnie pamieci boje sie im dac napiecie 3V to sa pamiatki hynix co o tym myslicie procek byl testowany prime i rozne gry i nic sie nie zawiesza prime nie zglasza zadnych bledow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...