Skocz do zawartości
rogers

P III 500MHz i temp. 80C na CPU!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

Słuchajcie, w pracy mam kompa PIII 500 MHz, 192SDR 100MHz, Płyta NTT sis 5600???, RIVA TNT2 16MB i duperele......i przypadkowo wszedłem do BIOSa i zauważyłem, że temp na CPU to 77-81C!!!!....dziwne, że jeszcze sie nie zjarał..?!! Szukając pżyczyna zauważyłem, że napięcie na CPU Core to 1,95V!! to czyba troszkę za wiele jak na tego procka???

Słyszałem też że już 2 razy zasilacz był wymieniany bo padał.....obecnie jest 250W i żyje już kilka miesięcy.......

Poradzcie...jakie powinno być prawidłowe CPU Core dla tego procka???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a at temp to moze temp radiatora chodzi mi o czujnik na kabelkoo bo tylko intelowskie plyty zczytywaly z diody moze wiater nie kreci i po prostu takie odczyty tak bylo u miojego kolegi a jezeli jest to copermine to 1.5 ale w to watpie bo w polsce chyba nie bylo 500coperminow tylko starsze slotowe to 2V raczje nie ma wiekszej temp niz 4-45 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

Słuchajcie, w pracy mam kompa PIII 500 MHz, 192SDR 100MHz, Płyta NTT sis 5600???, RIVA TNT2 16MB i duperele......i przypadkowo wszedłem do BIOSa i zauważyłem, że temp na CPU to 77-81C!!!!....dziwne, że jeszcze sie nie zjarał..?!! Szukając pżyczyna zauważyłem, że napięcie na CPU Core to 1,95V!! to czyba troszkę za wiele jak na tego procka???

Słyszałem też że już 2 razy zasilacz był wymieniany bo padał.....obecnie jest 250W i żyje już kilka miesięcy.......

Co do temp. to ja pamiętam że gdy zmienałem płyte z Della na i810 na Asusa TUSL2-C. Tam nie miałem czujnika temperatury, a tu po włączniu miałem 50 stopni w biosie. Podczas pracy jakieś 85 i co dziwne pracował stabilnie nawet w okolicach 88, bo przy 90 płyta sama odłącza napięcie.

Przyczyną okazała się nieprawidłowa instalacja radiatora (nie dałem pasty bo chwilowo nie miałem, ale po dodaniu pasty i zeszlifowaniu starej warstwy termoprzywodzącej (taki badziew lepiący sie z jądrem pod wpływem ciepła).

Teraz jest ok 35 normalnie i 50 w stresie.

Troche za dużo to 81...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

Sprawdz reka kuler czy rzeczywiscie jest taki garacy ,,,Bo mozliwe ze czujnik zle odczytuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby miał rzeczywiście 80st to byłby zwis, bo zjarać to się nie zjara.

Raz w Chipie był testy zestawów i pisali że od celka odpadł radiator i komp chodził 2 dni non stop i mimo ponad 100 dalej biegał.

Zobacz organoleptycznie - czytaj palec na radiator - czy rzeczywiście jest gorący, ewentualnie czujnik jest uwalony.

Kumplowi pokazyje że durak 700 po starcie ma 100stopni :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nielepiej bylo dotknąc palcem radiatorka i sprawidzc czy odczyt jest prawdziwy? jak uslyszysz skwierczenie jak podczas smarzenia znaczy ze cos nietak jak radiator bendize tylko cieply to znaczy ze xle zamontowany i nieodbiera ciepla, mozliwe tesh ze wentylator sie popsol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nielepiej bylo dotknąc palcem radiatorka i sprawidzc czy odczyt jest prawdziwy? jak uslyszysz skwierczenie jak podczas smarzenia znaczy ze cos nietak jak radiator bendize tylko cieply to znaczy ze xle zamontowany i nieodbiera ciepla, mozliwe tesh ze wentylator sie popsol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...