Skocz do zawartości
remikk

Przetarg A Określenie Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam poważny problem z określeniem specyfikacji w przetargu na procesor. Wiadomo, że w Zamówieniach Publicznych nie można określać producenta, a także technologii, która by określała jednoznacznie danego producenta procesora

Planuje określić to mniej więcej tak:

"Procesor zgodny z x86 o wydajności ocenionej na co najmniej xx punktów zdobytych w teście xxx"

No i właśnie nie wiem, na jakim stałym teście ogólno dostępnym mogę się oprzeć ?

W sumie to interesuje mnie procesor Intel Celeron D 335J 2.8 Ghz ale wiadomo, że musze także dopuścić AMD. Macie jakiś pomysł ? Lub link do jakiegoś benchmarku z tabelą procesorów.

top10.chip.pl nie jest wiarygodny ponieważ punkty określany są w stosunku do najszybszego testowanego procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie znaleźć program który to zrobi obiektywnie (większość jest w mniejszym lub większym stopniu zależna od reszty komponentów, głównie mobo i RAM). Proponował bym podanie częśtotliwości minimalnej i dopisek "lub odpowiednika w oznaczeniach PR", to powinno zadowolić wszystkich i unikniesz kłopotu z oceną przedstawionych wyników.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie znaleźć program który to zrobi obiektywnie (większość jest w mniejszym lub większym stopniu zależna od reszty komponentów, głównie mobo i RAM). Proponował bym podanie częśtotliwości minimalnej i dopisek "lub odpowiednika w oznaczeniach PR", to powinno zadowolić wszystkich i unikniesz kłopotu z oceną przedstawionych wyników.

Pozdrawiam!

1579486[/snapback]

Jakbys tak napisal "lub odpowiednika w oznaczeniach PR" to protest masz murowany i mówie ci że od razu bys przegral, nie wolno tak pisac, w ogóle nie powinno sie uzywać stwierdzen lub odpowiednika, lub równoważny, Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to interesuje mnie procesor Intel Celeron D 335J 2.8 Ghz ale wiadomo, że musze także dopuścić AMD.

1579337[/snapback]

Specyfikacja:

- xxxxxx

- procesor o częstotliwości 2,8GHz lub wyższej

:P

AMD o takim zegarze nie zmieści się w zakladanej cenie, a PR (pentium rating) to nie jest częstotliwość.

Swoją drogą dziwię się, z prescottem będziesz miał większe problemy niż np. z Sempronem 2800+ (s754) ... chyba że jakaś aplikacja chodzi tylko na intelach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem to w następujący sposób

"Procesor zgodny z x86 o wydajności ocenionej na co najmniej 3600 punktów zdobytych w teście PcMark 04 na benchmark.pl w maju 2005r."

Mam nadzieję że to załatwi sprawę.

Tak naprawdę to zakupy najlepiej się robi z własnego doświadczenia. A przetargi tylko robią problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje skromne zdanie na ten temat to powinna być dokładna specyfikacja kompa, oczywiście w wersji na AMD i intela by nie było oskarżeń o faworyzowanie którejś z firm a potem przeprowadzona tzw. "licytacja ceny w dół". Wszystkie firmy wysyłaja swojego przedstawiciele, zaczynammy od ceny sklepowej (lub jakiejkolwiek innej). Wygrywa najniższa oferta. Oczywiście specyfikacja musi być na tyle jednoznacznie napisana by nie można było robić machlojek z stylu "wkładanie dysków po gwarancyjnych" itp. Może kiedyś doczekamy się normalnego systemu w tym kraju, gdzie nie bedzie trzeba na każdym kroku dawać w łapę albo liczyć na fart żeby coś załatwić.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem też kiedyś z tym problem - nie było prostestów w przypadku zastosowania następującego zapisu:

Procesor klasy x86 o częstotliwości taktowania:

3.0GHz, 1MB L2 cache, brak zintegrowanego z procesorem konrolera pamięci,

2.0GHz, 512kB L2 cache, kontroler pamięci zintegrowany z procesorem.

Stosowanie benchmarków nie do końca jest zgodne z ustawą, gdyż żaden benchmark nie przetestuje ci WYŁĄCZNIE procesora (zawsze jest zależny od parametrów np. płyty głównej lub pamięci) a w ustawie jest zapisane że należy określić jednoznacznie każdy z elementów zamówienia (a jeśli się wymienia m.in procesor itp to należy jednoznacznie opisać jego parametry minimalne - gdyby się podawało w SWZ komputer jako całość bez wchodzenia w parametry wówczas można by żądać by w jakimś benchmarku miał minimum ileśtam)

Edytowane przez SikohR78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ci określać jaki to ma być proc ?

Zrób specyfikację na mobo, grafe, ram i ilość slotów ram, typ złącza na mobo pod vga i TYLE....

Niech kombinują ci co maja ten sprzet dostarczać a ty bedziesz wybierał czy ktoś tam inny.... wybierzesz i tak najtańszy bo takie są realia polskie :]

PS. Pisanie 2.8GHz i tak kazdy wie ze moze wstawic AMD 2800+.... jak przegra przetarg i się odwoła na 99% wygra sprawe...

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetargi w Polsce robi sie tak ;)

Dogadac sie z firma, wziac w lape.

Potem na koncu dodac pkt. firma bioraca udzial w przetargu musi posiadac czolg ;). Oczwiscie wczesniej odp. firma zakupi czolg :).

I wiadomo kto wygra przetarg :). Reszta specyfikacji jest niewazna.

A co do przetargu to moze np. okreslic z jakim oprogramowaniem procesor ma pracowac, ze ma byc zgodny z w/w programami w 100%, mozliwosc pracy xh itd.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - a skąd masz wiedziec chcac kupic komputer,

jaki on ma wynik w benchmarku ?!?

skoro dopiero chcesz go kupiec ????

musisz juz miec taki sam - zainstalowane te same sterowniki firmy xxx (bo nazwy nie mozna podac ;) z takiego dnia, tak samo obciazony... wentylatorki takie same... etc.. wilgotnosc, temperatura, ....

no tak, biedne instytucje - szkoly urzedy kupuja sobie poza usatwa jakis komputerek, testuja a potem gdy juz jest to nieco przestarzaly sprzet moga go sobie wpisac do specyfikacji... bo wiedza jak ;)

no chyba - ze chodzi o to aby instytucja finansowana z podatkow dostawala od firmy 'gotowca' przygotowanego pod katem przetargu - bo nawet radca prawny nie jest w stanie przewidziec wszystkich kruczkow :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetargi w Polsce robi sie tak ;)

Dogadac sie z firma, wziac w lape.

Potem na koncu dodac pkt. firma bioraca udzial w przetargu musi posiadac czolg ;). Oczwiscie wczesniej odp. firma zakupi czolg :).

I wiadomo kto wygra przetarg :). Reszta specyfikacji jest niewazna.

A co do przetargu to moze np. okreslic z jakim oprogramowaniem procesor ma pracowac, ze ma byc zgodny z w/w programami w 100%, mozliwosc pracy xh itd.

1592899[/snapback]

Gdybyś tak napisal to masz tyle protestów że sie w pale nie mieści. Warunki maja być takie aby nie mozna bylo jednoznacznie okreslic jednego producenta np. procesorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszak to proste okreslasz czętotliwośc proca na pozimie min. 2,75 GHz

minimum l2 na pozimie 256 oczywist te 86 itd. cena max250-300pln netto

bezproblomwa wspólpraca z programami microsyfu czyli windows and office dla windows

1662305[/snapback]

Tak tez nie wolno, bo to wskazuje na producenta., juz widzialem kilka duzych przetargów zawieszonych i oprotestowanych własnie z powodu takiego okreslenia konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez nie wolno, bo to wskazuje na producenta., juz widzialem kilka duzych przetargów zawieszonych i oprotestowanych własnie z powodu takiego okreslenia konfiguracji.

1662322[/snapback]

e tam B) praktycznie kazdy duzy przetarg jest oprotestowany :rolleyes:

nie wskazuje ale wyklucza mac-ki to fakt :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam  B) praktycznie kazdy duzy przetarg jest oprotestowany :rolleyes:

nie wskazuje ale wyklucza mac-ki to fakt :rolleyes:

1662329[/snapback]

Popatrz piszesz częstotliwośc minimum 2.75GHz i cena 200-300 pln. Na kogo to wskazuje? a tak Nowe celerony na rdzeniu Prescott i juz masz protest AMD i to uzasadniony. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz piszesz częstotliwośc minimum 2.75GHz i cena 200-300 pln. Na kogo to wskazuje? a tak Nowe celerony na rdzeniu Prescott i juz masz protest AMD i to uzasadniony.

1662379[/snapback]

na tej samej zasdzie co piszesz mozna podwazyc przetarg ,ze chcesz ciezarówki o ładownosci x-ton bo firma x produkuje tylko o ładownosci x-y ale ma itd

a poza tym kto broni amd produkowac procki z z zegarem 2.76

dlatego napisałem ,ze aktualnie praktycznie każdy przetarg jest zaskarzany co i tak się uwzglednia w planch inwestycji podmitów ,które te zasady musza stosować :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej samej zasdzie co piszesz mozna podwazyc przetarg ,ze chcesz ciezarówki o ładownosci x-ton bo firma x produkuje tylko o ładownosci x-y ale ma itd

a poza tym kto broni amd produkowac procki z z zegarem 2.76

dlatego napisałem ,ze aktualnie praktycznie każdy przetarg jest zaskarzany co i tak się uwzglednia w planch inwestycji podmitów ,które te zasady musza stosować :lol2:

1662399[/snapback]

NIe zrozumiales o co mi chodzi , musisz tak napisac specyfikacje aby byla otwarta i nie mozna bylo zidentyfikowac producenta lub wyeliminowac innego, to malo wazne co ty chcesz. Natomiast w dodatkowych kryteriach mozesz dawac np. punkty za częstotliwość lub cache. W ten sposób sie omija problem wskazywanie, bo do tego ci sie nikt nie może doczepic specyfikacje mozna zaskarzyc a dodatkowe kryteria nie. Wiem cos o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam poważny problem z określeniem specyfikacji w przetargu na procesor. Wiadomo, że w Zamówieniach Publicznych nie można określać producenta, a także technologii, która by określała jednoznacznie danego producenta procesora

Planuje określić to mniej więcej tak:

"Procesor zgodny z x86 o wydajności ocenionej na co najmniej xx punktów zdobytych w teście xxx"

No i właśnie nie wiem, na jakim stałym teście ogólno dostępnym mogę się oprzeć ?

W sumie to interesuje mnie procesor Intel Celeron D 335J 2.8 Ghz ale wiadomo, że musze także dopuścić AMD. Macie jakiś pomysł ? Lub link do jakiegoś benchmarku z tabelą procesorów.

top10.chip.pl nie jest wiarygodny ponieważ punkty określany są w stosunku do najszybszego testowanego procesora.

1579337[/snapback]

Mam pytanie u Was w firmie zamawiacie poszczegolne komponenty osobno i potem z tego skladacie setup?

nie latwiej jest zamowic gotowe zestawy - jedna faktura jeden nr. ewidencyjny itp... i okreslic tylko cene w jakiej ma byc ten zestaw - potem firmy startujace do przetargu daja swoje propocyzje i wybierac najlespze zestawy za najlepsze pieniadze - chyba ze nie chodzi w tym przetargu dokladnie o to

ale powracajac do tematu to przeciez mozna napisac procesor zgodny z X86 w przedziale cenowym xxx-xxx i tutaj teraz bedzie lezal problem po stronie firm startujacych do przetargu bo to one wtedy maja zaoferowac najwydajniejsze procki w tym przedziale cenowym

elo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie u Was w firmie zamawiacie poszczegolne komponenty osobno i potem z tego skladacie setup?

nie latwiej jest zamowic gotowe zestawy - jedna faktura jeden nr. ewidencyjny itp... i okreslic tylko cene w jakiej ma byc ten zestaw - potem firmy startujace do przetargu daja swoje propocyzje i wybierac najlespze zestawy za najlepsze pieniadze - chyba ze nie chodzi w tym przetargu dokladnie o to

ale powracajac do tematu to przeciez mozna napisac procesor zgodny z X86 w przedziale cenowym xxx-xxx i tutaj teraz bedzie lezal problem po stronie firm startujacych do przetargu bo to one wtedy maja zaoferowac najwydajniejsze procki w tym przedziale cenowym

elo

1663860[/snapback]

Jak firmy kupują to nie robia tak , tylko kupuja gotowe kopmutery ze zintegrowana grafą, kartą sieciową i dźwiekową.do firm nie robi się skladaków lub zestawu częsci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi