Skocz do zawartości
Sziken

[soft Help] Server Vs Laptop

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec mam nastepujacy problem jestem adminem sieci internetowej ( lokalnej ) na 45 osob no i paru uzytkownikow z kompow stacjonarnych przenioslo sie na laptopy no i trzeba bylo im przypisac nowe numery kart mac na serverze no i tu zaczynaly sie problemy poniewaz laptopy nie chcialy same sobie z servera sciagnac adresu dns trzeba bylo go ustawiac recznie narazie mam 4 userow na laptopach i przy kazdym z nich powatarzal sie problem ( windy rozne od 98 do xp ) server stoi na slacku 10 pelna profeska niepotrafie zogryzc tego problemu czy ktos moze mi pomoc ? karty sieciowe i dolaczane i zintegrowane z plyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Umnie na debianie nie problemów i nie bardzo wiem o co ci chodzi... przeca jak masz dhcp to przypisuje klientom to co ma w konfigu popisane, jeżeli po mac-ach przydzielasz adresy ip i podpinasz pod to konfig dns to nie wiem czemu ma nie ustawiać tego klientom..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez nie rozumiem problemu. Mam w domku router na debianie, coprawda bez accesow na numery mac ale to nie powinno miec znaczenia. Pod ten router sa codziennie wpinane 3 lapki bez zadnych recznych wpisywan DNS ... poprostu wpinasz lapka on pobiera all z DHCP i smiga.

Jak na moj gust to jest cosik z DHCP :/ Lapki same w sobie nie blokuja przeciez pobierania DNS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi