Skocz do zawartości
-=agent=-

Zmiana Biosu Starego Mobo :p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Szlag trafił mojego kompa i pożyczyłem od znajomego troche złomu :

Celeron 400 Mhz

Mobo Soyo SY-6KB

Ram 128 MB SDRam

i szczęśliwy korzystałęm z tego demona prędkości :P Kilka dni temu korzystałem z LIFEUPDATE z Moim Nortonem 2002 .. Ściągnęło się i zażyczyło sobie reset... i cisza.. więcej się nie włączył. I mam zepsute mobo z zeszłej epoki :mur:

Jako że komp pozyczony to musialem oddać sprawny. Na allegro udało mi sie taką płyte kupić i wszystko piknie ale mi nie widzi mojego dysku 40 GB zdziwiło mnie to troche tym bardziej że na pożyczonej mobo moj dysk śmigał. Pomyślałęm że bios ta płyta z allegro ma jakiś stary.. Ściągnąłem biosa ze strony producenta, potem progza do flashowania i zabrałem się do roboty. Wszystko pięknie przeszło ... wykonało flashowanie nacisnąłem F1. Reset. Szczęśliwy że będę mógł moj dysk nareszcie wykorzystać a tu lipa nadal mi go nie wykrywa... Tylko limit do 32 GB...

Wszystko jest tak samo jak było ... i już nie wiem co zrobić :blink: :blink: Może czegoś nie zrobiłem ?? Tylko czego ... POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie moze trzeba recznie ustawic dysk.

Ewentualnie jeszcze raz zrob cmos.

Albo sprawdz czy dobrze ustawiles zworki, dla pewnosci podepnij jako cable select i daj do ostatniej wtyczki na tasie ide (srodkowa niech bedzie wolna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta Soyo 6KB z najnowszym biosem stad:

http://www.soyousa.com/downloads/dlmissing...cafdd839e030a59

Wykrywa dyski do 127GB, wiec albo masz ustawiona zworke ograniczajaca rozmiar dysku do 32GB albo nie wgrales najnowszego biosu.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi