stranded Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 (edytowane) No właśnie, mam obecnie w komputerze DDR (Elixir ;)), no a zastanawia mnie czy do DDR3 jest potrzebna jakaś nowa płyta główna czy nie. No i jaka jest właściwie w tych numerkach różnica? Ważne to dla mnie, bo kolega z zagranicy chce mi wysłać trochę RAM (ale właśnie DDR3) i nie wiem czy u mnie pójdzie. :? Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez AAF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Jaki znowu ram DDR3? Czyżbym był aż tak nie na czasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 (edytowane) Jaki znowu ram DDR3? Czyżbym był aż tak nie na czasie? 1580479[/snapback] hehe no nie wiem. kolega jest z Portugalii, i zapewniał mnie, że to DDR3. ja się na tym nie znam, także nie wiem. jutro go do mnie wysyła, no ale nawet jeśli to DDR2 (może coś pomyliło mu się?) to czy to pójdzie u mnie? i jaka jest różnica pomiędzy DDR a np. DDR3 EDIT2: a jednak znalazłem takie coś: Najnowsza technologia budowy kości pamięci RAM - DDR3 (Double Data Rate 3) - trafi na rynek najwcześniej na początku 2007 r. Informacje taką podała firma Samsung, jeden z czołowych producentów modułów pamięci na świecie, podczas Intel Developer Forum w Taipei. sorry za pomyłkę, ale to wina kolegi, bo zapewniał mnie o DDR3 Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez AAF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 :) No DDR 3 to dopiero w nielicznych kartach graficznych są montowane :) Do pecetów jeszcze długa ich droga :), zresztą dopiero co od niedawna (od ok. roku) rozpowszechniane są DDR 2. To zależy jaką masz platformę: -jak na razie (choć AMD się przymierza) nie ma płyty głownej pod procesor AMD z pamięciami DDR 2 (AMD twierdzi że dobrze mu ze zwykłymi DDR :)) -jak masz Intela to tylko te płyty z podstawką LGA 775 w większości (też nie wszystkie) obsługują DDR 2 To tak w ogromnym uproszczeniu :) Jedno jest pewne nie wolno!!!! wsadzać pamięci DDR2 w miejsce pamięci DDR (fizyczne jak i technicze różnice, zupełnie inna budowa i konstrukcja) Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...