Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

Niepomysla Akualizacja Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

witam od wczoraj posiadam gigabyte k8nsc s939 i winczestera 3000 0450spcw

wszystko chodziło fajnie dopuki nie zminiłem biosu z f2 na f4, zmieniałem to w windowsie, tak wiem powiecie, ze to głupota, ale nie miałem ffd przy sobie

robiłem to qflashem, zgrąłem stary bios, wgrałem nowy, aktualizacja przebiegła pomyslnie po czym uruchomiłem (taaa) komputer ponownie, a tu d$p, wiatraczki sie kreca, dysk pracuje, ale obrazu brak, zrestartowałem bios, wszystko po pare razy i nic, nie chce działac, czy mozna to jakos teraz wgrac? bez wizyty w serwisie? i czy ktos z was moze sie tego podiac, oczywiscie nie za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hot flash biosu można zrobić.

Musisz dorwać identyczną płytę z działającym biosem. Zasada jest taka:

-Wyjmujesz z dzialajacej płyty kość biosu i wkładasz do swojej i uruchamiasz komputer.

- Gdy sie zbotuje wyciagasz za pomocą nitki/zyłki kosc biosu i wciskasz swoją, uszkodzoną (wszystko to przy włączonym komputerze)

-Z poziomu biosu/windy flasciach!esz działający bios.

Tyle ;)

Edytowane przez OCMaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

tylko jest mini smaal problem, nikt nie ma takiej płyty i ta płyta to gigabyte k8nsc s939 i ma wlutowany bios

a czy mozna tak wgrac bnios, bo płyta sie niby uruchamian ,tzn nie daje chyba tylko obrazu, powiedzmy wchodze do biosu i gigabytre ma tam cos takiego jak qflash i na oslep flaszuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

czyli [gluteus maximus] zimna, a chciałem sobie przed wyjazdem pograc :D

to nic do serwisu wysle, ale dzieki za pomoc

p.s

wiem ze niekore płyty, chyba epox miały taka funkcja wgrywania biopsu jak padnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zemnie debil, wgrałem bios z wersji k8nsc, a mam k8ns, ja pier....

1580543[/snapback]

no comment :wink:

Programowanie biosu w serwisie kosztuje jakies 20zl, tzn ja tyle placilem rok temu :>

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam od wczoraj posiadam gigabyte k8nsc s939 i winczestera 3000 0450spcw...

1580512[/snapback]

ale zemnie debil, wgrałem bios z wersji k8nsc, a mam k8ns, ja pier....

1580543[/snapback]

??? :mur: nic nie kumam

k8ns to socket 754

k8nsc to juz s939

wgrałes bios z k8nsc i nie działa?? ty masz Winchestera?? co ty w koncu masz?? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zalatwic FDD

zgrac u kogos doby bios na dyskietke i ale wczesniej zrobic startowa

zgrac na dyskietke flasha

wlozyc dyskietke i z pamieci zrobic update biosu - w AWARDzie znam na pamiec ,a AMI nie znam - nie wiem jaki bios ma ten gigabyte

moze byc jeszcze taki bajer jak robi DFI - sciagasz plik samorozpakowujacy ,wkladasz dyskietke ,klikasz i sam sie rozpakowuje na dyskietce - pozniej wystarczy wlozyc i czekac ,a bios sam sie zmieni :mur: mialem przez to problem z biosem ,bo taka dyskietka w d..j.. sprawdzalem stacje dyskow - bios sie zmienil na inny ,a jak wiadomo w DFI trzeba uwazac na biosy <_<

update:

swoja droga goowniany ten gigabyte - lyknal bios ,a nie wstaje

jak na bita KT7 zgralem uszkodzony bios to powiadomil mnie po restarcie komunikatem error checsum i mozna bylo spokojnie robic kolejne update (tym razem na stary plik biosu :D )

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zalatwic FDD

zgrac u kogos doby bios na dyskietke i ale wczesniej zrobic startowa

zgrac na dyskietke flasha

wlozyc dyskietke i z pamieci zrobic update biosu - w AWARDzie znam na pamiec ,a AMI nie znam - nie wiem jaki bios ma ten gigabyte

moze byc jeszcze taki bajer jak robi DFI - sciagasz plik samorozpakowujacy ,wkladasz dyskietke ,klikasz i sam sie rozpakowuje na dyskietce - pozniej wystarczy wlozyc i czekac ,a bios sam sie zmieni  :mur:  mialem przez to problem z biosem ,bo taka dyskietka w d..j.. sprawdzalem stacje dyskow - bios sie zmienil na inny ,a jak wiadomo w DFI trzeba uwazac na biosy <_<

update:

swoja droga goowniany ten gigabyte - lyknal bios ,a nie wstaje

jak na bita KT7 zgralem uszkodzony bios to powiadomil mnie po restarcie komunikatem error checsum i mozna bylo spokojnie robic kolejne update (tym razem na stary plik biosu :D )

1581332[/snapback]

Czasami da sie wgrac bios "na ślepo", ale zwykle komp jest martwy, nawet z fdd nie zczyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy dzieki "Boot Block" ale fakt, on czesto nie wytrzymuje ;)

1583133[/snapback]

chyba na nvidii ,bo ta obsluge biosu zwalila ponadprzecietnie

ale to tez w czasie nieudanych zapisow zmian,za to podczas nieudanego flasha praktycznie wiekszosc plyt daje sie uratowac popularna dyskietka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi