Skocz do zawartości
Kamyk_^

Modecom Mc-350atx 2.0 Pfc 12 Cm Wentyl

Rekomendowane odpowiedzi

ej ludziska zeby nie zakładac nowego posta

mam sobie megabajta mgb-350s i kurcze jest z nim mały problem jak mam kompa w idle to wszytsko okej ale jak podkrce go to troche sie zaczyna lipa robic i mi zaczyna leciec napiecie szczególnie jak mi chodzi winamp i grafa jest podkrecona na +12 leci do 11,21 v :-| a na 3,3 2,9 v wiem ze sie z progsów niemiezy tylko miernikiem ale nie mam miernika :angry: odczyt ze speed fana a na procku przy ustawieniu w biosie 1,7 idzie nieraz przy duzym obciazenieu komp do 1,622 v :sad:

Czy czas juz wymienić moja siłke na to co w opisie ?? bo wiecei cena nie duza jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gargamel2005

Nie nie musisz jeszcze zmieniac, poczekaj pare dni jak Ci pierdyknie

i spali pol kompa wtedy wymienisz zasilacz i dodatkowo zrobisz upgrade :)

Popatrz na normy ATX...

Najtanszy miernik mozna za 10zl kupic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DObra a teraz moje pytanie... nie warte zakladania nowego tematu: Ostatnio często wylacza mi sie komp... i dzisiaj testowalem chiefteka qmpla.. przy ponownym montazu mojego zasilacza zauwazylem ze wtyczka do plyty glownej jest lekko upalone (czyt. ma kolor spalenizny). CZy jest az tak zle juz z moim zasilaczem ?? :lol: :mur: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie z zasilaczem. Może to być wina złego styku, miedzy wtyczką a gniazdem od płyty. A no i jaki masz ten zasilacz to też ważne ;) A miernik wziąć do rączki i sprawdzić napięcia na tym zasilatorze to nie łaska ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_< kurcze ale napisałęm ze niemam czym zmierzyc bo niemam miernika !!!!!!!!!!

Chodziło mi tylko o to czy juz czas zmienic siłke czy nie !!!!

1581339[/snapback]

mierniki na allegro po 8zł

tada!!!

http://allegro.pl/show_item.php?item=60050851

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mierniki na allegro po 8zł

tada!!!

1588066[/snapback]

Identyczny miernik ostatnio własnie kupiłem, ten sam model, nawet opakowanie identyczne i on nie pokazuje zbyt prawidlowych napiec, nawet na zakresie 20v raz zaniża a raz zawyża :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Identyczny miernik ostatnio własnie kupiłem, ten sam model, nawet opakowanie identyczne i on nie pokazuje zbyt prawidlowych napiec, nawet na zakresie 20v raz zaniża a raz zawyża  :mur:

1588101[/snapback]

większość osób używa tego miernika lub mierników tego pokroju, kiedyś te mierniki miały normalny scalak icl7106 i były 10x lepsze, teraz mają tylko 'wnętrze' scalaka zalane żywicą na płytce, pozatym co chcesz od miernika który na 101% kosztuje mniej niż 1$ w chinach

...

nawet na zakresie 20v raz zaniża a raz zawyża

...

1588101[/snapback]

co to wogle znaczy, że każdy pomiar jest inny, a może że przy jednym pomiarze występują wachania ??

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to wogle znaczy, że każdy pomiar jest inny, a może że przy jednym pomiarze występują wachania ??

1588227[/snapback]

to znaczy że w porównaniu z miernikiem który prawidłow wskazuje napiecia ten raz zaniża, raz zawyża, np. na rdzeniu mojego gf4 powinno byc i jest 1,65, moj nowy miernik pokazuje 1,71, podkrecalismy napięcie dla winbondow do 3,8, mój miernik wskazywal 3,63, mierzylismy napięcie na +5, jest 5,01 na dobrym mierniku, na moim 5,07, na +12 jest 11,85 a mój pokazuje 11,93, przy 3,41 na memy wg miernika ktory prawidlowo wskazuj u mnie jest 3,32! :mur: Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy że w porównaniu z miernikiem który prawidłow wskazuje napiecia ten raz zaniża, raz zawyża, np. na rdzeniu mojego gf4 powinno byc i jest 1,65, moj nowy miernik pokazuje 1,71, podkrecalismy napięcie dla winbondow do 3,8, mój miernik wskazywal 3,63, mierzylismy napięcie na +5, jest 5,01 na dobrym mierniku, na moim 5,07, na +12 jest 11,85 a mój pokazuje 11,93, przy 3,41 na memy wg miernika ktory prawidlowo wskazuj u mnie jest 3,32!  :mur:

1588293[/snapback]

tak już jest z tymi miernikami, ja tam nie narzekam, ale one raczej nadają się do mierzenia napięcia z dokładnością do 2 cyferek po przecinku, najwyżej do jednej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się kalibruje??

1588391[/snapback]

musisz mieć jakieś napięcie wzorcowe, ale z tym nie problem, podłączasz 2 mierniki tak samo, jak rozkęcisz miernik to tam jest taki potencjometr montażowy, zresztą jedyna rzecz którą możesz "kręcić" i regulujesz nim aż oba mierniki będą pokazywać to samo, radze najpierw wymienić bateryjke, proponuje alkaliczną

a co do jakości ogólnej tych mierników, to jakbyś dostawał 0.25$ za godzine to też byś robił na odpierdziel

edit. miernik może zacząć wariować jak zdejmiesz obudowę, ona jest 'ekranowana' folią alu, po każdym pokręceniu pr'ką, odłuż go żeby zniwelować zakłucenia

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz mieć jakieś napięcie wzorcowe, ale z tym nie problem, podłączasz 2 mierniki tak samo, jak rozkęcisz miernik to tak jest taki potencjometr montażowy, zresztą jedyna rzecz którą możesz "kręcić" i regulujesz nim aż oba napięcia będą równe, radze najpierw wymienić bateryjke, proponuje alkaliczną

a co do jakości ogólnej tych mierników, to jakbyś dostawał 0.25$ za godzine to też byś robił na odpierdziel

1588517[/snapback]

no niestety w tym mierniku nie ma zadnego pota nigdzie, ani niczego innego czym moznaby kręcić. Niestety! <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi