Skocz do zawartości
easy

Dfi Lp Ut Nf4 Ultra-d / Msi K8n Neo4 Platinum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, troszkę mnie nie było i ilością tematów jestem przerażony :lol:

Planuje zmianę platformy na A64, i związku z tym mamy dylemat wyboru najwaznijszego elementu, płyty głównej na oku mam DFI LP UT NF4 Ultra-D i MSI K8N Neo4 Platinum. Którą powinienem wybrać, głównie chodzi mi o dobre możliwości OC, jak i stabilność pracy na podkręconym sprzęcie no i oczywiście bez awaryjność.

Obecnie mam A 1700XP 1400 Mhz @ 2100 Mhz na płycie Abit NF 7 SL 1GB RAMu w kościach 512/256/256 Kingstona FSB 210Mhz efektywne 420Mhz. Wiem nie jest żadna rewelacja ale działa i jestem w miarę zadowolony.

Wracając do wyboru płyty, w temacie Raptora

DFI nF4 SLI-D/Ultra-D

Wady:

- położenie socketa CPU (nietypowe - mogą być problemy) - to mozna przezyc :P

- nie działa dzwiękówka na ALC880 - WTF ?

MSI K8N Neo4 Platinum

Wady:

- nie działa z OCZ Booster - nie ma możliwości sobie z tym poradzić ?

Dodatkowa do płyty Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice i chyba lepszy zasilacz HPC-420-102DF.

Najchętniej prosiłbym o konkretne opinie użytkowników wymienionych płyt, ponieważ tematy o nich Msi K8n Neo/4/platinum/sli/diamond i Wszystko O --> Dfi Lanparty Nf4 ( All Models ) są zasypane bez użytecznymi postami typu (trudno wyłowić istotne szczegóły, a jak to zrobiłeś a gdzie a po co i na co, typowa rozmowa na forum nie wiem jak teraz ale kiedyś by to nie przeszło :P

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dzwiekiem na DFi nie ma zadnych problemów, jest tam kodek ALC850.

owszem trafila sie na allegro partia plyt z niedzialajacym dzwiękiem ALC880 ale byly to pomylone moduly dzwiekowe które powinny sie znalezc w modelu opartym o chiepset Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ja zapytam może troche głpio ale gdzie sprawdzić czy jest 850 czy 880??

Aha i czy w tej mobo przyda się Sb.live 5.1?? Czy dźwiękówka na mobo jest lepsza?? Aha i czy dźwiekówka na mobo nieobciąża znacznie CPU?? Jeśli tak własnie robi to zostane przy produkcje sb.live :)

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

880 było tylko i wyłącznie w SLI-DR które można było kupić na allegro po koło 500zł. A gdzie sprawdzić ? Pisze na układzie karty muzycznej no i po prostu nie działa czyli nie będzie dźwięku. Sama karta dźwiękowa jaka powinna być w DFI czyli 850 jest raczej średniej jakości ale nie jest aż tak strasznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku wycofuje w/w posta :) Niechciałbym takiego mobo.

Jak narazie Abit fanal1ty mnie zakaukuje :) Całkiem fajne mobo. Może nietakie możliwości jak DFI ale całkiem fajna no i ten mały dodateczek który montuje sie w zatoce 5.25 :)

Ale jednak DFI to DFI i jest naprawde najwyższej klasy płytą do OC na NF4 :)

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi