Skocz do zawartości
Tom.O

!!! Wolne nagrywanie !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmianie płyty i reszty na Epox'a 8KHA+(266A) strasznie zwolniło nagrywanie.

Miałem nagrywarke 16x10x40 Teac i na poprzednim kompie (Via133+Duron+256SDR) nagrywała poniżej 6min, na nowym prawie 10min. Zmieniłem ostatnio na Teac 40x12x48 i nadal ta sama prędkość (10min). Cały czas skacze ( spada do 7%) bufor z nagrywarki (w Nero 5.5.8.1). Nagrywarke mam na osobnej tasiemce. HDD z CD razem. Tak miałem w poprzednim kompie i wszystko było OK. Dzieje się tak niezależnie od tego czy nagrywam z HDD czy z CD. Podmieniłem już plik WNASPI na nowszy i troche pomogło, ale niewiele - nadal bufor spada zaraz po napełnieniu (przy 24speed) i prędkość nie jest zachwycająca. Ramu mam 256, XP1700, Baracuda IV 80GB, Teac 40, wszystkie tasiemki ATA 100, system WinXP_PL, bios dobrze skonfigurowany, reszta chyba nie ma znaczenia. Tryby DMA włączone dla wszystkuch użądzeń. Test w Nero pokazuje, że dysk ma transfer 41MB/s, w Sandrze też osiąga dobre wyniki 27000. Wydawało mi się, że kiedyś przeczytałem jakieś info, że VIA266A ma wade w postaci małowydajnego kontrolera dysków, ale nie jestem pewien. Prosze o pomoc.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem wg. zaleceń i nadal bufor spada do 7%.........

Najnowszy pakiet 4in1439vbeta działa ok że możecie instalować (VIA266A). Jeżeli macie jakieś pomysły to piszcie........

Płyta jest na 99% sprawna bo mój sąsiad ma takiego samego kompa, różniącego się tylko obudową, a to nie ma wpływu (nagrywa mu tak samo wolno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie od Nero, u mnie tez tak szalala najnowsza wersja, dlatego wrzucilem starsza.

Z kolei mam inny klopot, jak nagrywam z bin'a to najwieksza predkosc jaka moge wypalic to 8x , bo przy wyzszych wysyupeje sie , i dysk przy tym strasznie mieli, nie wiem co sie dzieje. Dlazczego tak mieli mi Hdd? hmmm... jakies sugestie ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj czekaj nie wiem czy dobrze zrozumiałem u kumpla ta sama nagrywarka nagrywała tak samo wolno

jeśli tak to wina leży po stronie softu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX za adres, rzuciłem już tam hasło na forum i może coś wymyślą - ale liczyłem, że tu też ktoś coś wykombinuje. Czytałem wcześniej na tej stronie posty, ale nic nie przypominało mojej sprawy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...