Skocz do zawartości
acrobat13

Uszkodzony Epox I Kondensatory...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem. Dzisiaj komputer z rana chodził ok, poźniej przy probie właczenia gry nagle sie wylaczyl i juz właczyć sie nie chciał... odłaczylem zasialnie wlaczylem go jeszcze raz i podczas uruchamiania wylaczyl sie. Jeszcze raz go wlaczylem i po uruchomieniu systemu nie dzialal stabilnie - caly czas sie zawieszał, resetował. Otworzyłem obudowe i zobaczylem ze jest 9 wybrzuszonych kondensatorów a w tym sa 3 z ktorych coś wyciekło. Rozebralem caly komputer i zastaniawiam sie co zrobic. Czy da sie to jakoś naprawić czy trzeba kupić nowa plyte głowna? Jak nową to jaką wybrać? Myslalem nad jakas z chipsetem Nforce 2 ultra (żeby miala AGP 8X, obsluge ddr400 i dual chanal). Co możecie mi dobrago, ale w rozsadnej cenie polecic? Myslalem nad tym Epoxem > Epox EP-8RDA3+ Pro nVidia nForce Ultra 400. I jeszcze jedno pytanie, od czego mogło się tak zrobić? Komputer do tej pory chodził dobrze. Dodam ze procesor był podrkecony z 1,8GHZ na 1,93GHZ. Ta uszkodzona płyta głowna to Epox 8K9A7i. Prosze o pomoc i z góry dziekuje. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak napisał Linoge ;] wymina kondziorów ;] i płyta chodzi ;] jak masz zasilacz megabajt codegen fell rubicon colorist ;] zmień na coś lepszego....

---------------------

poprawa literówek :|

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostanio mialem ten sam problem na epoxie 8rda. Wymiana kosztowala mnie 60zl za serie kondziorów przy mosfetach i wokół agp. Swoją drogą to ciekawe, że często ten problem dotyka płyt epoxa. W serwisie pytali mnie o temperatury bo ponoć ma to spory wpływ na żywotność kondensatorów, ale u mnie raczej jest to niemożliwe, mam 3 dodatkowe wentyle (w tym jeden z boku obudowy wiejący centralnie w mosfety i proca). Zasilacze tez mialem zawsze nieco lepsze od condongenów/megabajtów (dłuższy czas Feela 300w z bebechami fortrona, a obecnie enermax 485w) Wynika z tego, że epox montuje kondziory nienajlepszej jakości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dziekuje za wszystki odpowiedzi! Teraz zastanawiam sie czy wybrać Epox EP-8RDA3+ Pro nVidia nForce Ultra 400 czy Abit NF7-S? Moży wy mnie jakoś przekonacie która jest lepsza? Inne płyty w wyższej cenie niż te 2 wymienone odpadają. Na plyte moge przeznaczyć max 300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbym podłączył moj dysk Maxtor ATA 133 przez tą przejściówke do wejścia SATA to czy dysk będzie pracował szybciej? Poza tą przejściówka to nie ma różnic w budowie płyty? Od razu wymienie zasilacz, bo mam jakiegoś Codegena 300W. Czy ten - Chieftec 360W (HPC-360-302DF) , będzie dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ujawnila sie jakas wada w 8RDA, strasznie mi zaczelo sypac artefaktami w grach, myslalem ze to karta, ale patrze i kondziory przy mofsetach i wokol AGP niektore wylane juz inne wybrzuszone. Komp dziala, ale jutro plyte trzeba zaniesc do serwisu i to zmienic. Dziwne ze wylatuja tylko te zielone, moze przypadek albo trefna seria kondensatorow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dziekuje za wszystki odpowiedzi! Teraz zastanawiam sie czy wybrać Epox EP-8RDA3+ Pro nVidia nForce Ultra 400 czy Abit NF7-S? Moży wy mnie jakoś przekonacie która jest lepsza? Inne płyty w wyższej cenie niż te 2 wymienone odpadają. Na plyte moge przeznaczyć max 300zł.

1583347[/snapback]

Miałem epox 8rda3+ rev:3.3 chodzila rok po tym czasie padla. Po 4 tyg. dostalem z serwisu rev:3.1 padla po dwoch dniach i na dodatek zasilacz za 3 stowy. Epoxa raczej juz nie kupie to jest jakies syf. W jednym sklepie (bedziesz chcial dam ci linka) w Poznaniu plyty Epoxa wycofali ze sprzedazy ze wzgledu na BARDZO wysoka awaryjnosc. To tyle o moich perypetiach z epoxem.

EDIT\ Chiefteca nie bierz z tego co wiem firma sie bardzo zepsula i jakosc ich produktow pozostawia wiele do zyczenia. Juz fortron z allegro za 50zł bedzie lepszy chyba ze trafisz na dobry egzemplarz szefa.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...