Skocz do zawartości
Gość fredus

Wymiana Wiatraka W Zasilaczu Modecom 350 Gtf

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra to co można wkońcu dać do GTF-a tego Arctic fan pro TC?? bo jedni pisza że można drudzy że nie? no fakt m ten termistor termiczny (czy jak sie to tam nazywa) ale wkońcu jak zrobi sie gorąco w zasilaczu to i obroty wzrosną :D TO JAK DAWAĆ DO GTF-a TEGO ARCTICA?? CZY LEPIEJ KUPIĆ JUŻ TEGO AKASA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przerzuciłęm sie na podobno legendarne i najbardziej stabilne Omegi 25.97a i musze powiedziec że wszytsko ładnie chodzi tylko mam strasznie mało pkt w 3d marku 03 na omegach 26.42 miałęm 3648 a na tych mam 3486 :mad: ale może gry będą ładnie hulały zobaczymy a co do RAD LINKERA to tak mam go zainstalowanego a co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Of korz,że można tego arctica wsadzic-będzie śmigał :D Od razu informuje-AC Fan pro TC działa na 12V ale niżej po prostu nie startuje,więc wywalając termistor i puszczając to na 7v czy 5v po prostu otrzymamy wiatrak nie działający :cry:

jak jakis idiota zmienia wiatraK to sie nie dziwie

ste3an, i tym idiotą jestem niby ja?Wypraszam sobie.Ac fan pro TC nie będzie przycznyną spalenia tej zasiłki ponieważ ze wzrostem tmp wzrastają także i obroty,i w pewnym momencie osiągają one tą samą wartość co wiatrak firmowy,więc chyba lepiej mieć jak jest chłodno cisze a jak się naczytałeś,że nie wolno wkładać takich wentyli do zasilaczy to wybacz-akurat ja mam taka zasiłkę i taki wentyl w niej i WIEM co pisze a jak masz zamiar wyzywac kogokolwiek,to przynajmniej rób to mając jakieś podstawy.

EDIT:Dobra,przepraszam ste3an za naskok na ciebie,nie zajarzyłem,chodziło ci chyba o to,że gtf pada z przegrzania jak idiota jakis nie zna sie na tym co robi :wink: pozdro i sorki :)

Edytowane przez tronki5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolacze sie do tematu, czy wentylator wolnoobrotowy np PAPST 8412 N/2GLE http://www.imperium.net.pl/papst-8412-n2gle-p-3856.html nadaje sie do zasilacza ?

Posiadam zasilacz modecona 300w

w obudowie tylko wiatrak w zasilaczu i na procku oba chce wymienic na ciche, ale nie wiem jak z tym zasilaczem wlasnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodziło o to, że jak podłączysz wiatrak z TC do kontrolera obrotów w GTF (miejsce oryginalnego wiatraka) to w ten sposób napięcie zasilające wiatraka musi pokonać aż 2 regulatory obrotów (ten z zasilacza i ten z wiatraka) co moze powodować zbyt duże opóźnienie w ich działaniu. JEśli jużktośdecyduje sięna wiatrak z TC to moim zdaniem już lepiej wlutować jego zasilanie na sztywno pod 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO,pewnie masz racje,ja mam podłączony do mobo na 3pin i śmiga(gdzieś pisałeś,że byś się tak bał-ja nawet nie myślałem o tym,że się odłączyć może :D). Jutro czy pojutrze kurier mi dostarczy większą budę to od razu będę miał okazje pogrzebać w zasilce-dam 2 wentyle 80x80 na 7V i powinno być chyba z chłodzeniem wystarcająco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeglądam te posty i widzę że dużo ludzi się wacha co do przeróbki,a nie potrzebnie ja u siebie w tym zasilaczu na dzien dobry wyrzuciłem ten wiatrak (zółta nalepka),i zamontowałem arctica TC ,termistor z wentylatorka dałem w miejsce tej płytki fabrycznej tak że wiatrak chodzi jak powinien, temperatura ok45*C czyli niewiele (3st więcej)na dodatek wyciągnąłem ten dławik PFC co jest dokręcony z boku. jak ktoś chce to ten dławik mogę komuś sprzedać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K***a ale młyn to wam mówię!

Spóźniony i to mocno jestem :(

Już się tłumaczę.

Debilizm osoby która pakowała te wentylatory dla mnie osiągnoł szczyt szczytów i ...

Zamiast wsadzić w paczkę 2 x 80 mm Akasa Amber dostałem 2x 92 mm Akasa Amber. :mur: :mur: :mur: :mur:

Po chwili wściekłości, zaczełem się zastanawiać i szybko doszedłem do wniosku że mam szczęście :) :) (dostałem dwie 92 w cenie dwóch 80 :))

No tak szczęście, względna sprawa, w całym kompie ani jednej dziury pod 92 mm ggrrrry

Cóż totalna rozbiórka, cęgi i tniemy ...

Potem wiertarka...

Pilnik....

Wyrąbałem dwie dziury 92 mm w obudowie (z przykrością musiałem stwierdzić że zasilacz jest zbyt niski zaś od dołu nie zamątuję wentylatora bo mam strasznie wysokie radiatory :(, więc z przerabiania zasiłki sieczka)

Oczywiście nie obeszło się bez ponownego malowania obudowy (przy wycinaniu byłem nieostrzożny ;))

a i jeszcze zjechałem mój przedni panel wiertłem 3mm aby Akasa z przodu zbytnio "męczyć" się nie musiał :) (panel oczywiście też do malowania).

Tyle mojego usprawiedliwienia.

Teraz tak parametry Akasa którego dostałem:

92x92x25 mm

1400 RPM

18dB

żywotność 80 000 h (łożyska podwójnie kulkowe)

29 CFM

Akasa którego miałem dostać:

80x80x25 mm

1800 RPM

20dB

żywotność 80 000 h (łożyska podwójnie kulkowe)

25,4 CFM

Akasa którego mam dmucha bardzo dobrze (jak na 1400 obrotów super :))

Głośność jak dla mnie w skali od 1 (cicho) do 10 (głośno) na 3. Nie jest niesłyszalny ale cóż może być.

Moim zdaniem wentylator jest wart swojej ceny.

Myślę że to dobra innwestycja.

Przepraszam że nie udało mi się opisać wam modelu 80 mm i zmodyfikować zasilacza ale to nie z mojej winy :(

Temat wyboru wentylatora do zasilacza zostaje otwary (ja jak narazie nie mam grosza już aby inwestować jeszcze w jakiś wentylator do zasilacza :( )

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie czy jezeli mam tylko dwa wiatraki w kompie, jeden na procu drugi w zasilaczu, to czy moge do zasilacza wolnoobrotowy wiatrak wlozyc ? np np PAPST 8412 N/2GLE http://www.imperium.net.pl/papst-8412-n2gle-p-3856.html, czy ten akasa chociazby ? nie bedzie za slaby przeplyw powietrza?

na procu tez chce taki zalozyc

myslicie ze moge bez obaw to zamontowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie czy jezeli mam tylko dwa wiatraki w kompie, jeden na procu drugi w zasilaczu, to czy moge do zasilacza wolnoobrotowy wiatrak wlozyc ? np np PAPST 8412 N/2GLE 1596561[/snapback]

Ja myślę że ten wiatrak jest za słaby,żeby miał chociaż 2000obr,ale to i tak mało jak masz tylko jeden wentylator wyżucające powietrze. Najlepiej mieć wentylator 2500obr. z czujnikiem temp. którego następnie dołączasz do radiatora w zasilaczu. Edytowane przez mariolife

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Errox ja tez miałem brac Akasa ale na forum cooling.pl jeden koleś napisał że Revoltec Dark Red spisuje mu sie bardzo dobże zasilacz jest zimniutki i jest cichi i ja chyba weznę tego Revolteca tylko POWIEDZCIE MI JESZCZE CZY WENTYLATOR W ZASILACZU MA WDMUCHIWAC POWIETRZE CZY WYDMUCHIWAC JE Z ZASILACZA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi