Skocz do zawartości
Majselbaum

Acer 5014wlmi I Problemy Z Epowermanagement

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam acer'a 5014wlmi ath64 3700+, 1gb ram, 80gb hdd, radeon x700 128mb.

i jest jeden problem. nie ma programu do zarządzania prędkością procka ePower Management!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oczywiście gry nie chodzą jak trzeba .... :angry: bo procek nie przełącza się automatycznie.

zainstalowałem epower'a z innego notebooka (travel mate) i procek miękko przechodzi od razu do najszybszego trybu ale pomimo przestawiania w programie nie da się zmienić prędkości :(

no i jestem z lekka wkurzony bo tyle keszu wydałem a poustawiać nie mogę :mur:

ma ktoś jakiś pomysł????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba udało mi się.

właściwie nie trzeba żadnego programu. żeby wybrać najszybszy tryb wystarczy w prawym dolnym rogu windowsa, na ikonie zasilania wybrać tryb "stacjonarny w biurze/domu" i wtedy procek skacze na maxa i tam zostaje.

Przy opcji "przenośny/laptop" wraca do prędkości minimalnej.

tak podaję dla wiadomości innych............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kupiłem sobie ten sam komputerek w praktycznie tej samej konfiguracji (jedynie pamięci udało mi się zdobyć 533MHz :) ) - dziękuję za poradę - teraz chodzi na pełnej mocy :). Uzywam go jako mobilna stacja robocza i przyznam, że po zmianie sposobu zasilania okazało się, że renderingi w 3D Studio i Accurenderze oblicza o około 15% szybciej! ;-) - dzieki!

Wynika to chyba z tego, że procesor w trybie 'uśpionym' działa na 792MHz, a potem skacze do 1800MHz, a nie dochodzi do 2200Mhz...

kilka słów dla tych co chcieliby go kupic - nie zastanawiajcie się nad Centrino czy pełnym Pentium 4 - są wolniejsze! ;-) sprawdzałem względem systemu stacjonarnego na PIV 3,4Ghz EE - 2MB CACHE!! + HT. Wynika m.in. z POVRay'a dowodza, że mimo optymalizacji kodu dla Intela (!!!) AMD jest sporo szybszy. Wynik dla PIV to 92 sekundy dla AMD 68 sekund!!! i do tego w trybie 32-bitowym!!! (testowana scena: biscuit.pov - parametry: +a0.3 +w1280 +h1024) Ja na pewno w najbliższym czasie nie kupię INTEL'a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi