oldskul Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. Jako, że nikt nie udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi w temacie Barton - kompendium wiedzy, postanowiłem założyć nowy temat. Właściwości procesora Typ procesora AMD Athlon XP, 1913 MHz (11.5 x 166) Nazwa kodowa Barton Seria A2 Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 512 KB (On-Die, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 453 Pin PGA Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm Liczba tranzystorów 54.3 milion(ów) Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu Rozmiar procesora (Die Size) 101 mm2 Napięcie rdzenia 1.65 V Napięcie We /Wy 1.6 V Typowa moc 53.7 - 60.4 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 68.3 - 76.8 W (zależna od szybkości procesora) Więc mam kilka pytań odnośnie mojego procka (Athlon 2600+ Barton) i wentylatora: 1)Dane z Everesta: Temperatury Płyta główna 32 °C(90 °F) Procesor 47 °C(117 °F) Dioda procesora 56 °C(133 °F) Maxtor 6Y120P0 37 °C(99 °F) Wentylatory Procesor 2909 RPM Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.70 V Napięcie pomocnicze procesora 1.68 V Czy temperatura procesora nie jest za wysoka ? 2) Czy wentylator który posiadam (Glacial Tech Igloo 2510) jest do d... ? 3) W programiku Barton CRC 150 jest coś takiego http://img155.imageshack.us/my.php?image=barton0ec.jpg dziwne, mnożnik mam zablokowany :mur: Więc dlaczego pisze mi unlocked multpler ? 4) Czy Vcore nie jest za wysoki u mnie i czy mogę ewentualnie obniżyć go w biosie (czy to obniżenie vcore do wartości 1.65 V nie wpłynie niekorzystnie na procesor i wpłynie na obniżenie temperatury) ? 5) Czy konieczny nowy wentylator jeżeli myślę o oc, jeśli tak, to jaki kupić (tak myślę do 80 zł), chciałbym dojechać do Fsb 200 Mhz (11,5x200 = 3400+) ? Z góry dziękuję wszystkim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Ad. 1. Te dane o temp to jest Idle czy stress? Jak idle to trochę wysoko ale w granicach normy, istotne żeby procek w stresie nie przekraczał 60C a najlepiej 55. Ad. 2. Nie wypowiem się, nigdy nie miałem, jest dział o chłodzeniu AC tam poszukaj. Ad. 3. Programy potrafią pokazywać różne rzeczy, jeśli zmiana z BIosu nie działa tzn że masz zablokowany proc i żaden program tego nie zmieni. Ad. 4. Pomiar programowy Vcore (i wszystkich innych napięć i temperatur) bywa mylący. Jeśli Ci to przeszkadza to zmniejsz Vcore i testuj stabilność, poznasz minimalne napiecie procka gdy jest stabilny i tempy Ci troszkę spadną. Ad. 5. Odpowiedz masz w ad1 i ad2. Pentagram Freezone zbiera świetne opinie. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 54 stopnie w idle w stresie 61-63 :mur: Bios jest good i nie będę go zmieniać, na tej rewizji co mam (1006) ponoć wyśmienicie się kręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_em Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Koledze nie chodziło o zmiane BIOS'u tylko w zmiane ustawienia mnożnika w BIOS'ie... jeśli nic nie da, to masz zablokowany. A co do temperatur to troche wysokie. Masz dobry przepływ powietrza w obudowie? Może masz bardzo napchane i jeszcze burdel z kablami? a co do napięć to Twój barton ma nominalne napięcie 1,65V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Ma nominalne 1.65 ale chodzi na 1.7 czyli mam mu obniżyć ? W budzie mam porządek, mnożnik zablokowany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 (edytowane) Już Ci odpowiedziałem na pytanie o napięciu. Jeśli masz czas potestować stabilnośc to jedź z nim w dół ile się da. Jak zacznie się wieszać (lub inne oznaki niestabilności) to mu dołóż +0,025V i tak zostaw. Co do temperatur, najpierw podajesz że masz 47C a potem 54C w Idle to się w końcu zdecyduj. Jeśli 54C to jest to za dużo. Dotknij ręką podstawę radiatora, powinna nieźle pażyć. Jeśli jest chłodna to: źle założony radiator, zła pasta, za dużo/za mało pasty. Pozdrawiam! Edytowane 7 Sierpnia 2005 przez ajsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Dzięki za rady profesjonaliści ;/ jak z.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...