Skocz do zawartości
kermittt

Chłodnica-dobra Czy Zła?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem dzisiaj na allegro taką oto nagrzewnice: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59172086.

Jestem praktycznie zielony w sprawach WC więc powiedzcie mi czy zrobiłem dobrze i czy będzie się ona do czegoś nadawała.

ps. powiedzcie też czy faktycznie to pęknięcie nie będzie przeszkadzało oraz jak mam zrobić tam podłącznia do przewodów. A tak na marginesie to ona jest miedziana czy aluminiowa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za takie pieniadze to spoko

nagrzewnica jest aluminiowa

jak dorobic krocce to trudno powiedziec bez trzymania jej w rekach ,ale najprawdopodobniej te dwa otwory beda sie do tego nadawac

pekniecie w niczym nie bedzie przeszkadzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chodzi o "podłączenie" to musisz zobaczyć jaki to ma gwint i kupić króćce a jak nie to kawałek rurki bym dospawał i zaizolował :>

jeżeli chodzi o czyszczenie to mowa tu też o czyszczeniu WEWNĘTRZYM czyli np wsadzić nagrzewniczke do roztworu z kwasem octowym czy cytrynowym...

no i nie zaszkodzi poczytać na forum troche...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaś jeśli chodzi o uszczelnianie (coś mówiłęś o pęknięciu), to słyszałem, że najlepszym sposobem (działa, zapewniam) na uszczelnienie pęknietej chłodnicy jest wlanie do środka rozgrzanego białka (jak? hm... może to najpierw się wlewa białko i potem się podgrzewa chłodnice?) - jakis spec w Monster Garage mówił, tak zrobił i działało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sposob na McGaywera z tymi jajkami - jak wszystko w wymyslone w USA nie calkowicie nie dziala (strumienice ,magnetyzery ,przejsciowki LPT na COM :lol: )

nie wiem jak sobie wyobrazaja trzymanie pary przez sciete bioalko kurze

teraz mam taka chlodnice ze dopiero w 90C zaczyna przeciekac ,bo jest niedokladnie zlutowana (Turki nic nie potrafia robic ,nawet jak kebaba zamawiasz srednio pikantnego to i tak gebe wykrzywi)

jutro jade reklamowac ta chlodnice ,bo 350pln na ulicy nie lezy

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtrące sie do tematu

jeżeli koniecze byłoby taką alu nagrzewnice otworzyć i wyczyścić to czy potem można użyć elektrod do spawania alu?, i czy one podchodzą pod zwykłe spawary? :lol:

Czy jest jakiś inny sposób?, poxilina czy coś...?

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli znajdziesz nagrzewnice ALU cala metalowa to mozesz spawac - polautomatem ze specjalnym drutem i w oslonie argonu

ale nie ma chlodnic ALU zalych metalowych - kazda ma zbiorniki plastikowe ,wiec po rozbebeszeniu smarujesz silikonem i skladasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi