B3T0N Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 mam schemata ten w ktorym jest wersja na 16 PIN i tutaj pytanko : czy moge nie montowac potencjometrow??? wnioskujac ze schematow to gdybym nie chcial robic potencjometrow to bym po prostu zwarcie zrobil (mam wyswietlacz z 16 PIN'ami 24x2 i dodatkowymi dwoma na podswietlanie - sa z boku oznaczone jako + i -) moze ktos po prostu by zweryfikowal schemat , jak to by wygladalo bez tych potncjometrow ???? bardzo prosze o pomoc i dzieki z gory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 ja uzywam YM 162 czyli odpowiednika (taki z zalewanymi scalakami) nie podpinałem potencjometrów tylko 15 pin spiąłem z zasilaniem przez rezystor ok 22ohm.(podświetlenie) drugi potencjometr jest od kontrastu (pin3) po podpięciu do masy masz kontrast na maksa HD i YM mają takie same parametry i wyprowadzenia tylko inaczej rozmieszczone na płytce. Domyślam się że chcesz to pożenić z jakimś 8051, jeśli nie jesteś zbyt dobry w ich asemblerze to proponyje pakiet BASCOM i atmel'a 89c51 lub podobny. Dodatkowo dodam że łatwiej jest używać trybu 4 bitowego a nie 8 bitowego wyświetlacza (przynajmiej w BASCOMIe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 zgadzam sie , jam mam zrobione na at89c2051 i wszystko na 4bity, wkoncu zostaje wiecej lapek na inne zeczy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...