L€€_$HY Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Witam! Moze doradzicie, z jaka czescia kupic Windowsy OEM, zeby nie miec problemow, kiedy ta czesc padnie? Z plyta glowna, z HDD, z czyms jeszcze innym? :) Jaka czesc moze dac najwieksza pewnosc, ze sie nie zrabie ot tak sobie? I przy okazji - co powinno sie zrobic w sytuacji, kiedy np. padnie mobo, z ktora sie kupilo te okienka? Trzeba kupic nowe Windowsy czy sprzedawca w okresie gwarancji "przepisze" je na nowa plyte? Tylko prosze mi tego nie wrzucac na oprogramowanie, bo problem jest, jaki sprzet wybrac! ;) Bardzo mi zalezy na Waszej radzie! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Windowsa oem mozesz kupic z dowolna czescia ze SRODKA komputera np. pamiec dysk plyta cdrom, oczywiscie odpadaja takie elementy jak bateryjka czy jumper :) generalnie jesli nie chcesz miec problemow ze strony BSA to kup przynajmniej z stacja dyskietek 1.44 MB. Co do serwisowania czesci z ktora kupiles oem a padla to nie wplywa to na legalnosc windowsa. Liczy sie tylko ze masz to na fakturze a co zrobisz z np. tym flopem to twoja sprawa:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Moze doradzicie, z jaka czescia kupic Windowsy OEM, zeby nie miec problemow, kiedy ta czesc padnie? Z plyta glowna, z HDD, z czyms jeszcze innym? :)... wybierz sobie jakas zajebista obudowe - Enlight lub nawet Chieftec/Antec i kup z ta obudowa - nawet jak padnie zasilacz (male prawdopodobienstwo ale istnieje - sprawdzone organoleptycznie) ;) to bedziesz reklamowal sam zasilacz, jak bedziesz ulepszal kompa to zmienisz sam zasilacz na wydajniejszy a dobrze dobrana obudowa sluzy przez lata :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Moze doradzicie, z jaka czescia kupic Windowsy OEM, zeby nie miec problemow, kiedy ta czesc padnie? Z plyta glowna, z HDD, z czyms jeszcze innym? :)... wybierz sobie jakas zajebista obudowe - Enlight lub nawet Chieftec/Antec i kup z ta obudowa - nawet jak padnie zasilacz (male prawdopodobienstwo ale istnieje - sprawdzone organoleptycznie) ;) to bedziesz reklamowal sam zasilacz, jak bedziesz ulepszal kompa to zmienisz sam zasilacz na wydajniejszy a dobrze dobrana obudowa sluzy przez lata :!: to nie ma znaczenia mozesz miec tego oema nawet jak juz nie masz czesci z ktorymi go kupiles jesli tylka masz przynajmniej trzy atrybuty legalnosci (np. oryginalny nosnik,instrukcje, certyfikat, faktura) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Windoze OEM to możesz kupić z dowolną częścią wewnętrzną lub całym nowym kompem. Z najtańszych rozwiązań to dodatkowy wiatrak do obudowy lub flop. W momencie instalacji tekiego OEM'a powinieneś nalepić tą nieszczęsną nalepkę dostarczaną z windozą na obudowę. Wtedy licencja przechodzi na całego kompa nawet jak wyjmiesz częśc z którą kupiłem Windoze.Tu odrazu UWAGA! nie stosuje się to do Office OEM - tak trzeba kupić z całym nowym kompem :( oczywiście dla każdego oem'a musisz mieć - jak to określił aiki - atrybuty legalności czyli nośnik, instrukcje itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Wielkie dzieki wszystkim za rady i wyjasnienia! :) Bardzo mi pomogliscie, chlopaki :D BTW, z wentylatorem chyba raczej sie windowsa nie kupi - AFAK sprzet musi miec unikalny numer seryjny 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Ja kupiłem bez niczego, bo dogadałem sie ze sprzedawcą, że mi dopisze kilka rzeczy na fakturze. Teoretycznie kupiłem z klawiaturą i obudową, ale w niewyjasniony sposób uległy one zniszczeniu i wyrzuceniu na "wirtualny" śmietnik. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 kup sobie dysk twardy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...