Skocz do zawartości
Alergik

Problem Z Połączeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Moja mini-sieć wygląda tak:

TPSA => router (Asmax 801u) => switch (Eminent EM-1030) => 3 kompy

Po ostatniej awarii tylko jeden komputer ma połączenie z internetem. Router i switch są sprawne, na switchu palą się diody: na komputerze, na którym wszystko jest ok - link/act, na reszcie - FDX/COL. Czy winą za utratę połączenia należy obarczyć wadliwe karty sieciowe (jedna jest zintegrowana, jeszcze jakiś czas temu była sprawna (nie jestem w stanie dokładnie określić terminu awarii), druga dzień przed podłączeniem do mojej sieci śmigala elegancko w innej), wadliwe kable czy ew. zmianę jakichś ustawień systemowych (pojęcia nie mam jakie to mogłyby być zmiany, nie było mnie w domu)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli świecą lampki, to wina raczej leży po stronie konfiguracji/konfliktu adresów... Zajrzyj na router, przeresetuj go, sprawdź ARP cache table czyw ogóle dwa pozostałe kompy są wyłapywane na routerze, macie DHCP? Nie zaszkodzi przełożyć kable w switchu ...

Wszystkie kompy się widzą w LANie? Router pingowałeś? DNSy wpisane?

Zwykle jeśli pada sieciówka , to wogóle nie pali kontrolek ...

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router po resecie działa jak działał, DHCP jest, DNSy są. Na routerze wyłapywany jest tylko 1 komp. Kablami w switchu się bawiłem, bez efektu. Kable są ok, więc jak na mój gust to jest wina ustawień. Tyle tylko, że pojęcia nie mam co jeszcze mógłbym poprzestawiać. Komp mi mówi, że "kabel sieciowy odłączony"... Z zepsutego kompa oczywiście nie da rady wejść na "stronę" routera, ping nie przynosi efektów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli "kabel jest odłączony" to kontrolki nie powinny się wogóle palić - chodzi mi o te lampki na karcie sieciowej (nie na switchu :P)- jeśli przy pracującym kompie wogóle nie świecą, to nie ma mowy żeby cokolwiek zaskoczyło... Po prostu sieciówki się przysmażyły .... Oby nie porty w switchu ... Zainwestuj w nową sieciówkę (pewnie będą potrzebne dwie), włóż i sprawdź czy zaświeci, jak tak to skoniguruj od nowai voila. By the way - jeśli macie całe 3 kompy w sieci, to po grzyba DHCP? Przypisać 3 stałe IP z podsieci routera i będzie spokój ....

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi