Skocz do zawartości
Radeon

Dobre Okno Nie Jest Zle, Tylko Ktore Dobre?

Rekomendowane odpowiedzi

jestem w trakcie przerabiania swojej obudowy :rolleyes:

powiedzmy ze koncze...

zostal mi jeszcze bok, tak sobie mysle nawet w tym kompie jest cos co mozna by pokazac a nie chowac za blacha. czyli mowiac ktorko chce zrobic okno.

ale jest problem

1. w tym boku mam juz dziure po wentylu 80mm (czasy starego tualatina :D )

2. chcialbym zostawic wglebienie zeby latwiej sciagac bok

korzystajac z "ramki" do okola boku chcialem zrobic w niej okno

wyglada to tak:

Dołączona grafika

moja koncepcja:

Dołączona grafika

to szare to wiadomo plexa, to kolko to otwor pod wentyl 120mm,

czy lepsze:

Dołączona grafika

czy ten wentyl nie bedzie psul wizerunku boku?

czy moze lepiej inna zrobic dziure na okno?

mile widziane sugestie :D

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

druga opcja okropna

lepsza juz ta trzecia

ja to bym zupelnie inaczej zrobil :) no ale kazdy powinien sobie sam wymyslec ksztalt okienka ;]

ps.

jak wyciachasz takie duze okno to bedzie widac zasilke i koszyki na napedy a to wszystko nie bedzie zbyt mile dla oka

Edytowane przez Radek_BVB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, ale myslalem ze latwiej zrobic dziure na okno z tej "ramki" , latwiej utrzymac ksztalt okna. a koszyki na nepedy mozna ladnie polakierowac albo czyms zamaskowac :D

w sumie tez mysle ze 3 opcja jest lepsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem powinieneś wyciąć dziure pod wiatrak w pleksie. A i tą plekse troche którszą zrób, żeby napędów nie było widać i zasilacza. Zawsze mniej roboty z ukrywaniem kabli, wystarczy spiąć i przykleis tak zeby nie było widać.

A .. i wiatrak to kup do tego jakiś taki najlepiej świecący i w kolorze przeźroczystm ( znaczy z pleksy :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram, podsatawa przy projektowaniu ksztaltu okna jest ukrycie elementow wystajacych nam na pierwszy plan takich jak PSU i napedy 5,25 lub w wniektorych obudowach "szyna" na hdd ktora siega az do podlogi obudowy z przodu. Kolejny element to rozsadna lagosnosc konturu wyciecia, bo jak sobie odejmiemy miejsca w ktorych wystaje nam cos na pierwszy plan to ksztalt onka wychodzi dosc skomplikowany. Jednym slowem trzeba polaczyc te 2 warunki i postarac sie miec najlepiej jakis nieco oryginalny sposob, ktorych choc troche odrozni nas od tłumu.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do okna to wymierz wszystko dokładnie co do milimetra, ja popełniłem trochę błędów przy swoim oknie, i teraz widać za dużo a miejscami widać za mało :/ no ale robiłem to bez żadnych przymiarek, po prostu narysowałem na blaszce wzór i ciach. Teraz bym to zrobił trochę inaczej. Może się trochę nie popisałem przy tym obrazku :-) ale to nie o to chodzi. Taki pomysł Ci, ważne co Ty z tym zrobisz, ciąć takie coś nie jest trudno SZLIFIERKA W RĘCE i pilniki. :P pozdrawiam i życzę udanego wycinania.

http://members.lycos.co.uk/big5/Ogien/img08773qbaa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm :D

calkiem fajne te ksztalty z Twojego linka big :wink:

a tak na powaznie to myslalem zeby do obudowy wewnatrz przymocowac stelarz ktory zakrywa zasilacz, mniej wiecej jak tutaj w obudowie Acasy

co do koszykow na napedy tez juz mam pewien pomysl :D

http://i.frazpc.pl/graf/fotki/1122384872569901.jpg

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

a jakiej grubosci plexa byla dobra zeby zrobic z niej okno, a zarazem zrobic w niej otwor na wentylator. czy 1mm wystarczy czy potrzebna jest grubsza plexa?

w piewszym poscie rysunek 2. mial jeden plus gdyz bylaby "ramka" blachy dookola wentylatora, czyli jakie kolwiek nie dociagniecia w plexie bylyby zamaskowane ;)

jenak chyba pozostane przy opcji z 3 obrazka. minimalnie ja tylko przerobie.

co to pomyslu Twojego add_ek zastanawialem sie ale chyba nie posawalo by to okno do reszty obudowy :/

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie coś? (sorki za umiejętności w paincie :) )

Czerwonym zaznaczone jedno okno (jedna wersja), pomarańczowym prawy bok drugiej wersji okna.

Edytowane przez Barthezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dobre ;P

tak troche myslalem przez ostatnie dni o tym boku i ...

w sumie to plexa oklapana jest. sprobuje zamiast plexy zapodac siatke.

nie mam na mysli siatek takich z Tesco czy innych marketow ;P tylko taka aluminiowa maskownice czy jakos tak.

Siatka bo:

czyms trzeba zakryc dziure,

nierysuje sie,

DOBRA wentylacja ;P

i cos tam jeszcze.

zobacze jak to wyjdzie i zamontuje jakos ten wentylator i moze od wewnatrz zaloze plexe.

niesety nie mam jak wyciac dziury ;( najlepiej chyba dremelem tak mi sie wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dobre ;P

tak troche myslalem przez ostatnie dni o tym boku i ...

w sumie to plexa oklapana jest. sprobuje zamiast plexy zapodac siatke.

nie mam na mysli siatek takich z Tesco czy innych marketow ;P tylko taka aluminiowa maskownice czy jakos tak.

Siatka bo:

czyms trzeba zakryc dziure,

nierysuje sie,

DOBRA wentylacja ;P

i cos tam jeszcze.

zobacze jak to wyjdzie i zamontuje jakos ten wentylator i moze od wewnatrz zaloze plexe.

niesety nie mam jak wyciac dziury ;( najlepiej chyba dremelem tak mi sie wydaje

1606058[/snapback]

Miłej zabawy z kurzem :P ale zawsze siatka coś zatrzymuje co nie? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież można wbić plexe a za nią siatke ja nie widze problemu :mellow: z resztą zawsze można ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> plexe, przyłożyć siatke, prysnąć kolorkiem (powiedzmy że czarnym) i wsio bo już nie wspominam o rzeczach typu wyciąć i dopasować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi