Skocz do zawartości
Freddie Chopin

Mam Dosyc Kroccy 12mm ; /

Rekomendowane odpowiedzi

kurde krocce 12mm to niezle badziewie jest... juz 3 raz zakapalo mi karte graficzna bo wciaz troszeczke spod nich leci, a cybanty sa tak skrecone, ze absolutnie nie sa sie przekrecic tego nawet o 1 stopien (srubokretem to nawet sie odkrecic nie da, bo skrecalem kluczem [jest 6-cio katna glowka sruby] ) ... ostatni raz zakladam weze na krocce bez niczego, nastepnym razem daje na krocce silikonu a dopiero potem weza ; [

tyle chcialem powiedziec

AVE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :lol: wąż rozsszerza się pod wpływem temperatury, ale nie tak żeby cybanta rozszerzyć. Może za bardzo go wyginasz na połączeniu i dlatego choinka nie łapie. Spróbuj jakoś kolankiem np. 45 stopni rozładować naprężenie węża, powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze problemem nie sa krocce tylko wlasnie cybanty? Skrec cybanta tak w powietrzu (w rekach)

i zauwaz ze nie tworzy sie owal. Powinno pomoc wstepne uformowanie (skrecenie) go na jakiejs rurce

o srednicy ciut mniejszej niz podczas wlasciwego montazu.

A przypadkiem przy tak mocnym skreceniu nie jest przecinany waz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiedzialem ze nie ma co pisac bo tu wszyscy sa najmadrzejsi...

ulomny jest ten koles ktory wspomnial o ulomnosci... dziecko moje - ja nie jestem z gimnazjum, wiem ile to jest 12mm wiec idz se plumkac do innej piaskownicy klocu ; /

kiepskie opaski... hmm... no tak sa tylko metalowe i nie sa firmowe i nie dalem za nie 10zl za sztuke - to faktycznie do [gluteus maximus]...

tak mocno skrecone cybanty na pewno nie sa owalne czy jakiekolwiek inne tylko wlasciwe, a zeby weza przeciely to chyba bym to musial kluczem hydraulicznym przykrecic ; /

kwestia wyginania - to absolutnie nie to - akurat przy tych dwoch kroccach z ktorymi mam problem waz jest idealnie prosciutki i nie ma praktycznie zadnego naprezenia...

silikon rozwiazuje wszelkie problemy

i nie wyplywa nigdzie spod spodu bo chyba jeszcze widze gdzie sa slady po wodzie...

chcialem zauwazyc ze w temacie nie oczekiwalem zadnej pomocy, tylko chcialem napisac ze bez silikonu nie ma co sie bawic ; ] pomoc potrafie sobie sam...

AVE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiedzialem ze nie ma co pisac bo tu wszyscy sa najmadrzejsi...

ulomny jest ten koles ktory wspomnial o ulomnosci... dziecko moje - ja nie jestem z gimnazjum, wiem ile to jest 12mm wiec idz se plumkac do innej piaskownicy klocu ; /

Po piewsze nie bedziesz mnie obrażał, twoje dziecko nie jestem a jakbym nim był to napewno bym sie pociał z rozpaczy bo stary takei teksty wstawia..

Po drugie twoja kultura wypowiedzi swiadczy ze ona sama nie dostała sie nawet do gimnazjum nie mówiąc juz co dalej.

Po trzecie kloca zgłosiłem bo nie jestem jakimś gnojkiem który bedzie sie z toba szarpał.

kiepskie opaski... hmm... no tak sa tylko metalowe i nie sa firmowe i nie dalem za nie 10zl za sztuke - to faktycznie do [gluteus maximus]...

Nie masz pojecia o czym mówisz a stękasz, nikt ci nie powiedział ze masz kupowac opaski po 10zł /szt tylko ze te które kpujesz po 1.2pln/szt sa też rózne i jedne są lepsze a drugie gorsze.

tak mocno skrecone cybanty na pewno nie sa owalne czy jakiekolwiek inne tylko wlasciwe, a zeby weza przeciely to chyba bym to musial kluczem hydraulicznym przykrecic ; /

Sprawdzałeś ? poza tym nawet jak nie sa owalne to zawsze pod srubka która sciska opaske są dwa punkty nie docisnięte

chcialem zauwazyc ze w temacie nie oczekiwalem zadnej pomocy, tylko chcialem napisac ze bez silikonu nie ma co sie bawic ; ] pomoc potrafie sobie sam...

AVE!!

1584844[/snapback]

Cieszymy sie twoim szczęsciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj koleś 99% procent przecieków jest z winy usera wiec przestań scieme wciskać ze u Ciebie było inaczej i to wina zył wodnych albo kosmitów i mrówek... kilka kilometrów weza w użyciu userów WC, miliony opasek i jakoś ludzie z tym zyją i im nie kapie tylko biedactwo wszystko sie skupiło na tobie...

Przykro mi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do załozyciela tematu ..

1. topic bezsensu ..

2. dobrze ci ludzie mowia ... jak nie umiesz to niemow ze sie nie da

3. zobacz ile mialem NK12 przez ponad pol roku .. i nic nie ciekło

Dołączona grafika

masz albo lewe rece .. albo kijowy wąz ... albo cybanty za szerokie na obejmach ..

nie pisz takcih topiców bez sensu bo jakis n00b przeczyta i sie bedzie sugerowal..

podsumowując: nie masz racji wiec nie bulgocz

p.s: moje cybanty kosztowaly 1zl za szt :P a nie 10zl

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 zł za cybant.. wow, to one są chyba posrebrzane :P pewnie są jakichś końskich rozmiarów - szerokie i długie - i na dodatek zapewne twarde jak skała. Za mocno zaciśnięty cybant powoduje, że krawędź przecina wąż i może prowadzić do przecieków. Taka sama sytuacja jest przy za dużych cybantach, nieodpowiednio dobranych do fi węża. Nie układają się one równomiernie na wężu (króćcu) i też w tych miejscach powodują przecieki.

U Cienie raczej zachodzą obie sytuacje, gdyż przy dobrze dobranym wielkościowo cybancie nie ma mowy o miejscu, gdzie mógłbyś zmieścić sylikon - Ty go gdzieś upychasz :-| a fakt, iż cybanty skręciłeś na full IMHO wskazuje również na uszkodzone węże :?

DOBRA RADA: idź do pierwszego lepszego hydraulika i poproś o cybancik na wąż fi12 a zobaczysz jakie to maleństwo. I nie zaciskaj ich do oporu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyhy

Freddie - po co ludzi niepotrzebnie straszysz?. Uzywam tylko i wyłącznie choinek bo im własnie ufam najbardziej.

Jak sie troche pomysli zanim dobierze się węże do króćów to często nie potrzebne sa jakiekolwiek zaciski. Wąż sam w sobie powinien mocno trzymac sie na króćcu i tyle.

Także prosze-nie strasz ludzi swoimi błędami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łączymy sie w bólu z powodu ułomności usera który albo kupił wąż do [gluteus maximus] ( czytaj 12,5mm) albo ma kiepskie opaski....

1584702[/snapback]

popieram ze to wina uzytkownika ,ale nie moge sie zgodzic z tym ze waz fi 12.5 bedzie przeciekal na kroccu fi12

primo : mam choinki fi12 i waz fi 12.5 CELLFASTa - bez opasek - nic nie przecieka

secundo : u kumpla zakladalem taki sam waz fi 12.5 na rurke gladka fi 12 - na poczatku przeciekalo ,ale dobre skrecenie cybantem i nie ma nawet kropli - cybnant podstawowy za 1.50pln (JA kupowalem takie po 1pln - zalezy od sklepu) - jest to ten lepszy cybant z gwintem wytloczonym ,a nie z rowkami robiacymi za gwint ,roznia sie tym ze ten z tloczonym gwintem mozna mocniej zacisnac

zaciskane srubokretem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra... zastanowmuy sie wiec czy to moja wina...

zle cybanty - cybanty sa na 12-22mm, kosztowaly ze 1zl. szerokosc 8mm - wiec sa DOBRe - zarzut odpada (od razu uprzedze nastepna fale postow - waz ma 12mm W SRODKU, na zewnatrz ma 16mm)

zle weze - waz ma 12mm wiec rowniez jest DOBRY

powyginane weze - akurat tam gdzie sa powyginane to sa cybanty ledwo dokrecone i nie kapie, w dwoch miejscach o ktorych mowa weze sa prosciutenkie jak strzala - zarzut odpada

przeciete weze - nie rozsmieszajcie mnie - jakby byly przeciete to bym mial powodz a to jest ciekniecie o predkosci rzedu kropla na tydzien

najbardziej zajebiste sa krocce na Abadonach GPU - te robione przez Mate'a z czegos tam - one sa wieksze niz 12mm i to sporo, waz wchodzi z pewnymi oporami, zdejmuje sie strasznie ciezko (ale to raczej ze wzgledu na ostre krawedzie choinki - po zdjeciu waz jest porysowany), ale z takiego krocca to juz nic sie nie poleje... kiedys kyniek tez robil swoje krocce do prisonow - mialy chyba 13-14mm i tez byly zajebiste...

zastanawiam sie na czym Chaos opiera twierdzenie ze nie mam racji - przeciez chyba widze co jest grane u siebie, za to ty nie widzisz, wiec to raczej ty nie bulgocz... mam dokladnie tyle NK12 co ty -1 (blok na CPU ma 2 wloty a nie 3) wiec juz sie nie chwal ile tego tam nawciskales... wszystkie cybanty sa takie same, weze sa takie same, wszystkie sa mniejwiecej tak samo zacisniete a jednak leje sie spod dwoch a nie wszystkich jak powinno byc gdybym mial 2 lewe rece albo byl ulomny jak to Hipo sygeruje...

uwazacie ze topic bez sensu - no przeciez nikt wam nie kaze czytac no nie? ; )

a gdzie upchne silikon? a to jest jakis problem? zawsze myslalem ze silikon to taka plastyczna substancja a nie uszczelka grubosci 10mm... przesmaruje krocca i dopiero potem bede wkladal weza, zacisne cybantem i silikon sam pojedzie tam gdzie bedzie potrzebny czyli do miejsc mniej docisnietych od pozostalych... i dopiero jak tak zrobie to moge sobie byc pewny...

AVE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra... zastanowmuy sie wiec czy to moja wina...............

(...)

uwazacie ze topic bez sensu - no przeciez nikt wam nie kaze czytac no nie? ; )

(...)

AVE!!

I po co to wszystko, przeiez to nie ma sensu. Jak jestes najmądrzejszy to po co zakładasz topic i sie pytasz.

Zadajesz pytania i jeszcze ludzi pouczasz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa rzeczy o ktorych nie snilo sie wizjonomom ,wiec moze cieknac i zacisniety cybant - ale to przypadek jeden na 1k

np. wczoraj matce pekla miska z miesem - wyjeta z lodowki i postawiona na drewnianym stole - nikt jej nie dotykal ,nie ma mowy o szoku termicznym

sama z siebie sie rozleciala :blink: i to z niezlym hukiem ,dobrze ze matka nie dostala szklem w oko bo zasieg rozrzutu to bylo z 0.5m

na szczescie miesko na kartacze sie uratowalo :mrgreen:

wiec moglbym zalozyc temat - mam dosc szklanych misek ,ale rownie dobrze metalowa moglaby zaczac odbierac fale z kosmosu :lol: ,wiec tez nie dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam gdzie nie daje rady opaska metalowa daje plastikowa - tak miałem na hydorze bo te choinki są do pupy a szybkozłączki skręcane trochę mało wygodne (skręcają wąż jak każde zresztą) i cybant nie dawał rady to kombinerkami zacisnąłem opaskę plastikową (ręcznie nie ma co się szarpać)

BTW: skąd na tłuku tyle agresji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkozłączki nie są bardziej bezpieczne od węża 10/13 założonego na choinkę 12mm (jedynie na wrzątek chyba że ktoś ma dużo cierpliwości - ja nie) przy zdejmowaniu trzeba rozcinać wąż inaczej prawie że nie możliwe zdjęcie jego jest

BQB - zakładaj to cudo na procka bo to aż profanacja by bezczynni leżał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm 8/10 to już cieniutkie - ja aktualnie mam przekonanie do 10/13 węży i takie bym miał gdyby nie to że w 2 blokach mam króćce 14-15mm (doskonałe do węża 12mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jest to zaleta węży 12mm - da radę bez cyrku i na blok i na nagrzewniczkę

spróbuj opasek plastikowych, zaciskaj kombinerkami - jak pisałem wyżej tam gdzie cybant był nieskuteczny opaska pomogła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi