Skocz do zawartości
Gość BarTweak

Podłączenie Wiatraka Ac Tc Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry sorawka za badziewną jakość zdjęcia - kamera internetowa niskiej rangi, może weźmiecie mnie za lamo w tych sprawach, ale tak nie jest bo wiem, że muszą być czerwień i czerń..., ale może można by to jakoś z czymsik połączyć chodzi mi o molex...

Dołączona grafika

Dobra teraz sprawa wygląda następująco jak widać w wiatraku jest tylko jeden kabel o kolorze czarnym... bez końcówki po prostu goły drut.

Chcę się dowiedzieć czy mając dwa takie same wiatraki tylko z jednym czarnym kablem będę mógł odpalić jakoś je... jeśli nie to powiedzcie co muszę zrobić...

PS. mam do dyspozycji stary zasilacz więc mogę z niego wyjąć co mi się żywnie podoba.

Z góry dziękuję!

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu to nic nie widać… więc może opiszesz co tam widać? :-)

Na razie rozumiem że masz wiatrak i tylko jeden kabel -masa (reszta jest urwana?)

Wentylator powinien mieć co najmniej dwa kable (na ogół mają trzy) Brakujące musisz dolutować…

Edytowane przez hpx4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiesz jest tylko masa, ale czy wystarczy dolutować jeden to jest + ? Jeśli jest jakaś inna możliwość podłączenia to będę wdzięczny za odpowiedź bo lutująć dzisiaj to moją dwudziestoletnią lutownicą rozwaliłem 2 razy bezpiecznik w domu <_< Aha oderwałem też to zielone co ma niby być do regulacji obrotów za pomocą mierzenia temp, czy wystarczy tylko to oderwać żeby szły po maxie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"a to zielone" :D to musisz zlutować inaczej nie wiem czy nie będzie działać czy jak bo nie testowałem ale możesz wytestować ;)

1585206[/snapback]

:D:D napisalem wcześniej może przeczytaj od początku post kilka razy ;) bez obrazy :F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałem ;-) Dalej nie wiem czy po oderwaniu tego zielonego mam te dwie luty połączyć ze sobą czy nie ? Czy będzie działać po maxie jak nie zlutuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm sprawa wygląda następująco - dowiedziałem się, że moja lutownica liczy sobie juz 35 lat :D nie będę już jej używał bo mi się bezpieczniki w domu skończyły, nie mam także wtykli żeńskich 3pin...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm sprawa wygląda następująco - dowiedziałem się, że moja lutownica liczy sobie juz 35 lat :D nie będę już jej używał bo mi się bezpieczniki w domu skończyły, nie mam także wtykli żeńskich 3pin...

1585675[/snapback]

Zamiast ryzykować pozbawienia prądu pół dzielnicy może lepiej kupić nowy ac tc pro? Ceny dość przystępne: 7-8 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz jakiś pomysł czym wsadzić te kabelki tak zeby nie wylecialy (czerwony i czarny) do wtyczki molex no i na ile je puscic volt bo one przeciez chyba nawet sie nie podniosą na 7V trzeba pewnie bedzie dac 12V nie? Chyba, ze mozna by tak, ze te kable z dwoch wiatrakow wsadzic do jednego takiego czegos co tak wyglada: AUKCJA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz jakiś pomysł czym wsadzić te kabelki tak zeby nie wylecialy (czerwony i czarny) do wtyczki molex no i na ile je puscic volt bo one przeciez chyba nawet sie nie podniosą na 7V trzeba pewnie bedzie dac 12V nie? Chyba, ze mozna by tak, ze te kable z dwoch wiatrakow wsadzic do jednego takiego czegos co tak wyglada: 1585954[/snapback]

Czy przynajmniej wiesz gdzie podłączyć jaki kabel aby uzyskać 7v?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie... BARDZO trudno jest takie coś zrobić mając do dyspozycji kawałek kabla i super gluta oraz świadomość dwóch spalonych bezpieczników przez starą 35. letnią lutownicę, ale dałem radę i jest głośno, nie wiecie czy one w ogóle wstaną na 7V ?

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no właśnie to mnie ciekawi czy wstaną bo tam na tej naklejce jest napięcie nominalne 12V, ale ja naklejkom nie wierzę...

1586797[/snapback]

Zamiast się zastanawiać to podłącz! Moderator mógłby cały ten temat usunąć, bo sprawa rozchodzi się o jeden kabelek...

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi