Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) Z góry sorawka za badziewną jakość zdjęcia - kamera internetowa niskiej rangi, może weźmiecie mnie za lamo w tych sprawach, ale tak nie jest bo wiem, że muszą być czerwień i czerń..., ale może można by to jakoś z czymsik połączyć chodzi mi o molex... Dobra teraz sprawa wygląda następująco jak widać w wiatraku jest tylko jeden kabel o kolorze czarnym... bez końcówki po prostu goły drut. Chcę się dowiedzieć czy mając dwa takie same wiatraki tylko z jednym czarnym kablem będę mógł odpalić jakoś je... jeśli nie to powiedzcie co muszę zrobić... PS. mam do dyspozycji stary zasilacz więc mogę z niego wyjąć co mi się żywnie podoba. Z góry dziękuję! Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Bart17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) Na zdjęciu to nic nie widać… więc może opiszesz co tam widać? :-) Na razie rozumiem że masz wiatrak i tylko jeden kabel -masa (reszta jest urwana?) Wentylator powinien mieć co najmniej dwa kable (na ogół mają trzy) Brakujące musisz dolutować… Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Dobrze rozumiesz jest tylko masa, ale czy wystarczy dolutować jeden to jest + ? Jeśli jest jakaś inna możliwość podłączenia to będę wdzięczny za odpowiedź bo lutująć dzisiaj to moją dwudziestoletnią lutownicą rozwaliłem 2 razy bezpiecznik w domu <_< Aha oderwałem też to zielone co ma niby być do regulacji obrotów za pomocą mierzenia temp, czy wystarczy tylko to oderwać żeby szły po maxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 oderwać i zlutować tą "dwudziestoletnią lutownicą' :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Oderwać i połączyć kabelki od tego. Nie podłączysz wentylatora za pomocą jednego kabla. Brakujące musisz dolutować. Innego wyjścia nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Ale rozumiem, że wystarczą dwa to jest czerwony + czarny ? A to zielone to jest urwane i widać tylko jedną lutę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 "a to zielone" :D to musisz zlutować inaczej nie wiem czy nie będzie działać czy jak bo nie testowałem ale możesz wytestować ;) tak 2 wystarczą bo trzeci to najczęściej info o tym ile obrotów ma wiatrak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 czyli jak urwę ten zielony czujnik temp. to co dalej mam z pcb zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 czyli jak urwę ten zielony czujnik temp. to co dalej mam z pcb zrobić? 1585253[/snapback] Przylutuj ten czerwony. Bez zielonego będzie chodzić na maksymalnych obrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 "a to zielone" :D to musisz zlutować inaczej nie wiem czy nie będzie działać czy jak bo nie testowałem ale możesz wytestować ;) 1585206[/snapback] :D:D napisalem wcześniej może przeczytaj od początku post kilka razy ;) bez obrazy :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Nie zrozumiałem ;-) Dalej nie wiem czy po oderwaniu tego zielonego mam te dwie luty połączyć ze sobą czy nie ? Czy będzie działać po maxie jak nie zlutuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zlutuj te pozostałości po tym zielonym :) Do "chodzenia" wiatraka potrzebny jest kabel czerwony + czarny. Prąd zawsze musi przepływać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Hmm sprawa wygląda następująco - dowiedziałem się, że moja lutownica liczy sobie juz 35 lat :D nie będę już jej używał bo mi się bezpieczniki w domu skończyły, nie mam także wtykli żeńskich 3pin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 To może 100% prowizorka, przyłóż kabel i kapnij super glue? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Hmm sprawa wygląda następująco - dowiedziałem się, że moja lutownica liczy sobie juz 35 lat :D nie będę już jej używał bo mi się bezpieczniki w domu skończyły, nie mam także wtykli żeńskich 3pin... 1585675[/snapback] Zamiast ryzykować pozbawienia prądu pół dzielnicy może lepiej kupić nowy ac tc pro? Ceny dość przystępne: 7-8 zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 :mur: to są nowe tylko, że urwali mi kabelki przez przypadek.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 weź pożycz od kogoś lutownice i spokoj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 a masz jakiś pomysł czym wsadzić te kabelki tak zeby nie wylecialy (czerwony i czarny) do wtyczki molex no i na ile je puscic volt bo one przeciez chyba nawet sie nie podniosą na 7V trzeba pewnie bedzie dac 12V nie? Chyba, ze mozna by tak, ze te kable z dwoch wiatrakow wsadzic do jednego takiego czegos co tak wyglada: AUKCJA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Strasznie sie męczysz z taką pierdółka - nie masz jakiegoś kolegi elektronika ? Za piwko zrobi Ci to w 3 minuty. Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 a masz jakiś pomysł czym wsadzić te kabelki tak zeby nie wylecialy (czerwony i czarny) do wtyczki molex no i na ile je puscic volt bo one przeciez chyba nawet sie nie podniosą na 7V trzeba pewnie bedzie dac 12V nie? Chyba, ze mozna by tak, ze te kable z dwoch wiatrakow wsadzic do jednego takiego czegos co tak wyglada: 1585954[/snapback] Czy przynajmniej wiesz gdzie podłączyć jaki kabel aby uzyskać 7v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) wiecie... BARDZO trudno jest takie coś zrobić mając do dyspozycji kawałek kabla i super gluta oraz świadomość dwóch spalonych bezpieczników przez starą 35. letnią lutownicę, ale dałem radę i jest głośno, nie wiecie czy one w ogóle wstaną na 7V ? Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez Bart17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 nie wiecie czy one w ogóle wstaną na 7V ? 1586508[/snapback] Raczej wstaną, większość wiatraków chodzi sprawnie na zasilaniu 5v. Podłącz to się dowiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 hmm no właśnie to mnie ciekawi czy wstaną bo tam na tej naklejce jest napięcie nominalne 12V, ale ja naklejkom nie wierzę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 hmm no właśnie to mnie ciekawi czy wstaną bo tam na tej naklejce jest napięcie nominalne 12V, ale ja naklejkom nie wierzę... 1586797[/snapback] Zamiast się zastanawiać to podłącz! Moderator mógłby cały ten temat usunąć, bo sprawa rozchodzi się o jeden kabelek... EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...