Skocz do zawartości
Zubo

Znowu Tagan Szaleje!

Rekomendowane odpowiedzi

W innym wątku napisałem jak to mój roczny Tagan 330W wystrzelił. Po tygodniu dostałem nówkę. Minęło 6 dni i mój nowiutki Taganik zaczął szaleć, a minaowicie po włączeniu kompa wiatraki osiągają maksymalne obroty chyba z 4000tyś!!! robi się dosłownie suszarka!!! obydwa wiatraki kręcą się na maxa mimo że komp zimny! Dzwoniłem do sklepu i powiedzieli że prawdopodobnie poszedł jakiś czujnik sterujący obrotami. Wydaje mi się że Tagany ustalają obroty w zależności od obciążenia kompa a nie od temperatury!? Odłączyłem więc co się dało i włączyłem kompa - niestety bez zmian. Szlag mnie trafia bo nowa zasiłka i znowu coś nie tak :mur: Może coś radzicie co zrobić z tym Taganem bo znowu kazali mi go przywieżć do reklamacji, a jak znowu coś będzie nie tak z następnym to za przejazdy do serwisu to mógłbym kupić inny lepszy zasilacz. Zraziłem się do firmy Tagan, a miało być tak pięknie i cicho...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz to 1585215[/snapback]

Zasiłki niezłe ale nie ma szans żebym jeszcze dopłacał do zasilacza i to ponad 100 zł! Pogadam w sklepie i zobaczymy co zaproponują. A najlepsze jest to, że dosłownie przed chwilą delikatnie zawadziłem nogą o obudowe kompa i wiatraki w zsilaczu wróciły do normalnej prędkości!!! Kurna coś musi nie łączyć w zasilaczu chyba!? Normalnie chyba oszaleje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cośjest nie tak, gdzie kupujesz te zasiłki?

Może coś masz ze sprzętem nie tak albo prawie na zwarciu coś jedzie.

Jeszcze nie spotkałem tagana z suszarką. Moze sprzedawca kupił gdzieś wybrakowane zasiłki po niższej cenie.

1585271[/snapback]

Kupiłem w PC Projekcie w Krakowie. Ze sprzętem cóż mogę mieć? A w tej chwili Tagan raz załącza sie w suszarke i po chwili znowu wraca do normalności!? Wszystkie temperatury w normie, napięcia niestety w/g programów idealne? NIe wiem co jest grane :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko i wyłącznie od obciązenia

jakos sie z taganem nie lubicie wiec wymien na topowera czy enermaxa

1585191[/snapback]

Regulacja zalezna jest od temperatury co oczywiscie tez jest zalezne od obciazenia.

Prawdopodbnie uszkodzona jest termoregulacja i wentyle wskakuja od razu na 11-12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodbnie uszkodzona jest termoregulacja i wentyle wskakuja od razu na 11-12V

1585331[/snapback]

Ok ja rozumiem tylko że to już drugi zasilacz w przeciągu tygodnia i sie sypie! tymbardziej że jest nowy. Nie po to wybrałem zasilacz z wyższej półki by z nim latać po serwisach, to sie Tagan nie popisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulacja zalezna jest od temperatury co oczywiscie tez jest zalezne od obciazenia.

1585331[/snapback]

tak jest w przypadku np. enermaxów itd (wzrost obciązenia niesie oczywiscie za sobą wzrost temp a tym samym pręd. wentyli; jak i wzrost temp wywołany czynnikami "poza obciązeniowymi" równiez napędza wentyle)

ale we wszystkich topoweropochodnych jest zalezna tylko od obciązenia (sam wzrost temp. nie decyduje o wzroscie pred.obr. wentyli)

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem topowera 420 P6, ktory po podlaczeniu chodzil jak odkurzacz, wentylatorki na maxa, wymienilem i teraz juz jest cichutko.

ps. poprzednio mialem 400 P5 i chodzil tez bardzo cichutko, polubilem ta firme, nawet innych zasilaczy juz nie chce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jest w przypadku np. enermaxów itd (wzrost obciązenia niesie oczywiscie za sobą wzrost temp a tym samym pręd. wentyli; jak i wzrost temp wywołany czynnikami "poza obciązeniowymi" równiez napędza wentyle)

ale we wszystkich topoweropochodnych jest zalezna tylko od obciązenia (sam wzrost temp. nie decyduje o wzroscie pred.obr. wentyli)

1585345[/snapback]

Tak, a mozeszmi wytlumaczyc w jaki sposob jest to realizowane i po co w taki razie termistor przyczepiony do radiatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, a mozeszmi wytlumaczyc w jaki sposob jest to realizowane i po co w taki razie termistor przyczepiony do radiatora?

1585611[/snapback]

w sumie to obaj mamy racje

wzrost obciązenia zasiłki wiąze sie oczywscie ze wzrostem temp. radiatora

wentylatory są podłączone do regulatora, który zwiększa ich obroty w zależności od temperatury radiatora

tyle ze wzrost temp radiatora wiaze się tylko ze wzrostem obciązenia urzadzenia (dlatego tagany, topowery są cieplejsze niz reszta zasilaczy)

temp. w budzie , zewnętrzna itp nie ma jednak wpływu na obroty wentyli jak to bywa w przypadku innych zasilatorów które nawet przy stałym i niewielkim obciązeniu potrafią przyspieszyc obr. coolerów ze względu na wzrost temp. wywołany innymi czynnikami niz te stricte "mocowe"

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to obaj mamy racje

wzrost obciązenia zasiłki wiąze sie oczywscie ze wzrostem temp. radiatora

wentylatory są podłączone do regulatora, który zwiększa ich obroty w zależności od temperatury radiatora

tyle ze wzrost temp radiatora wiaze się tylko ze wzrostem obciązenia urzadzenia (dlatego tagany, topowery są cieplejsze niz reszta zasilaczy)

temp. w budzie , zewnętrzna itp nie ma jednak wpływu na obroty wentyli jak to bywa w przypadku innych zasilatorów które nawet przy stałym i niewielkim obciązeniu potrafią przyspieszyc obr. coolerów ze względu na wzrost temp. wywołany innymi czynnikami niz te stricte "mocowe"

1585680[/snapback]

Wszystko super tylko co ja mam teraz robić? Tagan od paru godzin znowu normalnie pracuje i nie wiem czy w końcu reklamować go czy może miał parę chwil słabości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko super tylko co ja mam teraz robić? Tagan od paru godzin znowu normalnie pracuje i nie wiem czy w końcu reklamować go czy może miał parę chwil słabości?

1585734[/snapback]

jak maja na miescu w miare sensownego machera te mała usterkę powinien usunąc - ale wiesz jak u nas jest -ustal wczesniej co i jak bys potem nie stracił gwary bo kolo zerwie nieumiejętnie plombe itp itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj trochę z reklamacją. Miałem juz takie sztuki które przy pierwszym sprawdzaniu dawały za mocne obroty, ale po kilku godzinach pracy (łącznie) im przeszło i do dziś chodzą normalnie.

1585745[/snapback]

I na obecną chwilę tak właśnie zrobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj wyzej co napisałem - ale skoro wiesz lepiej ..... cóz

1586150[/snapback]

Właśnie o to chodzi że wiem lepiej, i przynajmniej nie pisze bzdur jak ty. Jezeli trudno Ci uwierzyć że sie mylisz, to nie będe wyprowadzał Cie z błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi