Skocz do zawartości
Mr.Martin

Jaki Hdd - Cichy , Wydajny, Malo Awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o 80GB to podobno Samsungi sa ciche :) Sam mam samsunga 160GB na SATA II i nie moge powiedziec ze jest cichy. Co prawda slychac go tylko przy kopiowaniu plikow/defragmentacji itp, ale jest to dzwiek wyrazny. W sumie glosnoscia jest zblizony do Caviara kolegi (tak mi sie zdaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wybacz za dociekliwosc - jak to miauknac - tak jakbym kota w budzie mial :)

Sam zamierzam kupic sobie Hitachi SataII

1607209[/snapback]

hmm..nie wiem jak to wytlumaczyc....ale podejzewam ze najprawdopodobniej chodzi o podobne "miaukniecie" jak kiedys posiadaly dyski IBM'a....swego czasu mialem dwie 30tki IBM'a i czasami zdazylo im sie "miauknąc"...to taki niby rosnący pisk 1sekundowy..

Wiec Panowie...jak to jest z tym SATA II..mozna podpiac pod SATA I??

Posiada ktos moze juz takiego Hitachi sata II??...jak one sie sprawują...wystepują te niby "miaukniecia"??

Edytowane przez slither

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miauknięcie to efekt pozycjonowania głowic, dzięki któremu podobno dysk nie ulega zamuleniu nawet po paru godzinach pracy; W serii 7K250 występuje, głównie w stanie bezczynności, mniej więcej raz na 3-4 godziny; zupełnie nie przeszkadza, jest to dość cichy dźwięk mimo wszystko. W serii T7K250 miauczenia nie uświadczyłem.

Sata II jest kompatybilne wstecz, można podpiać pod sata I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja za pozwoleniem dołączę się do tematu z takim pytaniem.

Co wybrać na dzień dzisiejszy z dysków PATA 160GB ??

Seagate ?? (Choć słyszałem dość sporo złych opini na temat tych barakud)

Samsung ?? (to samo co wyżej)

czy Hitachi ??

a może inny producent ??

Zależy mi przede wszystkim na tym, że by był bez awaryjny - to absolutny priorytet, wydajność i głośność pracy są już mniej istotne.

Obecnie mam już leciwego seagata 40GB U5 - i co tu dużo mówić od początku wcale tak pięknie nie śmigał.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, mam b. bliski kontakt z Hitachim, Maxtorem 10, Seagate b7 (pata). Hitachi byłby najlepszy, gdzyby nie to, że w zamkniętej obudowie po prostu basowo buczy. Seagate 7 jest odrobinę cichszy od Maxtora 10.

Z tych trzech chyba wybrałbym Maxtora 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z wyborem dysku p-ata/100 lub p-ata/133 160 gb. Bylem zdecydowany na hitachi, ale jest problem zeby go dostac. Zreszta nawet w komputroniku ich nie ma.

Moj obecny maxtor chodzi jak samolot. Wczoraj podlaczylem do kompa barracude IV 40 gb. Rownoczesnie z nia chodzil tylko topower ( ta sama glosnosc co stare tagany ), reszta passive i z reka na sercu moge powiedziec ze tego dysku nie slychac (zadnego swistu talerzy ani nic. Gdyby nie fakt ze lekko drgala i system sie zaczal ladowac to pomyslalbym ze nie podpialem pod nia zasilania ).

Niestety seagate 7200.7 nie ciesza sie ogolnie zbyt dobra opinia, a co z seria 7200.9 ? Warto brac takie cos takie cos ? A moze cos innego ? Podkreslam ma byc na P-ATA... S-ATA nie wchodzi w gre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z wyborem dysku p-ata/100 lub p-ata/133 160 gb. Bylem zdecydowany na hitachi, ale jest problem zeby go dostac. Zreszta nawet w komputroniku ich nie ma.

Ja polecalbym Samsunga (w innych sklepach mozna go dostac juz za 300zl - np. na arest.pl), gral.pl czy tu). Kumpel ma 80GB i wcale go nie slychac. Natomiast nie wiem jak z awaryjnoscia:)

Co do Hitachi to popatrz tutaj albo tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto mówi że Hitachi jest cichy ? LOL mam takiego jak w podpisie i FAKT .. jak nie wykonuje operacji to jest ale jak wiadomo winda zawsze coś tam w tle sobie od czasu do czasu zrobi, mi od czasu do czasu dysk chrobotnie a jak kopiuje coś drobnego to już wcale nie jest taki cichy :> Zastanawiam się, czy ten model tylko tak ma czy ja o czymś nie wiem i mój dysk chodzi nienormalnie? Ponieważ on nie jest cichy :] jest szybki, fajnie się nanim pracuje ale z całą pewnością nie jest cichy gdy wykonuje operacje :] może podzielcie się swoimi spostrzeżeniami bo co do reszty że jest szybki tani niezawodny to nie mam złudzeń.

Może ktoś z was miał coś głośniejszego niż ten Hitachi i dlatego dla was jest cichy ? :D LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swistu wogole nie ma u mnie, tzn ja go nie slysze wiec jest spokoj... no faktycznie kupilem takie fajne gumeczki (takie koleczka ktore planuje przykrecic do koszyka i po prostu dysk zamiast przykrecac to osadzic na nich) i dla testow gdy osadzilem go na gumeczkach na biurku to faktycznie dzialal o wiele ciszej :D i chyba faktycznie tak zrobie - ale mimo wszystko jest on dosc glosny a wiem ze sa o wiele cichsze w trybie pracy :D (mi to nie przeszkadza ale wiele osob psize ZE JEST CICHUTKI - wtedy sie dziwie ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ludzie ludzie... Mialem mozlwiosc przetestwoania tych dyskow (SpinPoint 160, hitachi i nowa Baracuda 7200.8 250gb) pod wzgledem glosnosci. System stawiany byl z ghosta i to wyglada tak: Najcichsza jest barracuda (zwlaszcza chrupanie jest prawie nieslyszalne przy wlaczeniu na tryb cichy). Drugi jest samsung a hitachi jest prawie tak glosny jak barracuda 7200.7 na sata. Dyski byly wyjmowane z obudowy i kladzione na mousepadzie (bo jest z materialu, ktory tlumi drgania). Subiektywne odczucia to sa oczywiscie, ale ja kupilbym tylko nowa barracude...

Edytowane przez acd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaniepokoił mnie ten news: http://realitynet.pl/comment.php?comment.news.1875 ... moze barracuda 9 to tez fake ? Bo na stronie producenta brak jakiegokolwiek info na temat tego hdd, jedynie info o serii ( http://www.seagate.com/cda/newsinfo/newsro...0,,2733,00.html , http://www.seagate.com/content/docs/pdf/ma...-Cuda7200.9.pdf ) i troche nie zgadza sie z tym co jest na komputroniku... Niby maja byc dyski od 40 do 500 gb, ale o konkretnym modelu z serii 7200.9 ciezko cos wyszukac.

Edytowane przez Nargil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi