Skocz do zawartości
Christo

Piszczące Karty Graficzne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zadałem pytanie w tym dziale, ponieważ tak naprawdę nie wiem co stanowi problem. Jakiś czas temu kupiłem kilka rzeczy do mojego komputera. m.inn zasilacz Fortron 60-MDN oraz G-Force 4 Titanium 4600. Jakiś czas później nowa karta graficzna zaczeła okrutnie piszczeć (czasem milczy, czasem piszczy troszeczkę, innym razem nie da się wytrzymać). Postanowiłem ją więc oddać na gwarancję i na ten czas włożyłem starą kartę graficzną G-force 2 400mmx i ku mojemu zdziwieniu ta też zaczęła piszczeć (dużo, dużo rzadziej, ale jednak, szczególnie wtedy kiedy ruszam pokrętłem od myszy! :? ), a wcześniej działała wzorowo :-| . Być może coś innego powoduje problem? Może zasilacz ma zbyt duże napięcie albo coś takiego, ale nawet nie wiem gdzie to sprawdzić? Nie znam się na tym, co o tym wszystkim myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszczą zazwyczaj cewki/dławiki na płycie głównej, karcie graficznej lub w zasiłce.

Elementy te (cewki i dławiki) to rdzeń opleciony drutem. Przez drut przepływa prąd tworząc pole magnetyczne- jeśli drut jest mocno owinięty wokół ferrytowego rdzenia- jest OK. Jeśli zaś jest "luźny"-rdzeń zaczyna drżeć wytwarzając częstotliwości odbierane przez ucho ludzkie jako świst/piszczenie.

Czasami pomaga zasilikonowanie takiego elementu ewentualnie polakierowanie- zapobiega to drżeniu rdzenia.

Piszczenie jest najgłośniejsze w momentach dużego obciążenia elementu, np dławiki na karcie graficznej "piszczą" w 3D podczas gdy w 2D jest cisza. Zasilacz piszczy w przypadku testów obciążeniowych (SuperPI, itp) oraz w 3D. Dzieje się tak dlatego, że pobierane są wtedy duże ilości prądu filrtowanego przez cewki/dławiki.

Aby stwierdzić jednoznacznie co piszczy najlepiej rozłożyć kompa i złożyć "na pająka"- bez obudowy. Wtedy elementy są w znacznym oddaleniu od siebie- łatwo znaleźć winowajcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odsiwierze troche temat wlasnie zakupilem 2szt karty asus 6800le i jedna z nich dosyc wqrwiajaco piszczy jak jest obciazenie 3d lub np na www sobie przewijam scrolem itp 2 karta tez piszzy tylko duuzo ciszej ale znowu ta co piszczy sie lepiej moduje i sobie ja mam zamiar zostawic czy jak zakleje te [ciach!]lki silikonem to nie spali sie cos z przegrzania albo cos ? bo troche sie boje bo nowka karta itp

pozdr

ps i ile tego silikonu dac duzo malo minimalnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odsiwierze troche temat wlasnie zakupilem 2szt karty asus 6800le i jedna z nich dosyc wqrwiajaco piszczy jak jest obciazenie 3d lub np na www sobie przewijam scrolem itp 2 karta tez piszzy tylko duuzo ciszej ale znowu ta co piszczy sie lepiej moduje i sobie ja mam zamiar zostawic czy jak zakleje te [ciach!]lki silikonem to nie spali sie cos z przegrzania albo cos ? bo troche sie boje bo nowka karta itp

pozdr

ps i ile tego silikonu dac duzo malo minimalnie ?

1643627[/snapback]

Silikon nic tu nie da, cos twardego musi byc, kropelka/super glue, a ile ? po dwie krople na cewke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi