Skocz do zawartości
dru8d

Coś jest nie tak - kręcenie Radeona 9000...

Rekomendowane odpowiedzi

no i mam taki beznadziejny przypadek... jak mozna zauważyc mam Radeona 9000 build by Sapphire, pamięci są firmy Hynix 4ns...

zaczne tak... kiedy na poczatku zacząłem kręcić (używam do tego celu Rage'a) było całkiem nieźle, jak na calkowity brak chłodzenia... pamięci max na jakich udało mi sie postawic karte to 250MHz, jednak to już było dla karty za dużo, poniewaz odrazu pojawiały sie artefakty i po chwili wywałał Windows...

z jądrem też zapowiadało się ciekawie, max co udało mi się wycisnąć (przypominam o braku jakiegokolwiek chłodzenia prócz radiatorka) to 289MHz, w tym przypadku nie pojawiały sie artefakty, ale Windoza znowu wywalała...

później zdecydowałem sie na mniejsze częstotliwości, skłaniając sie bardziej ku stabilności systemu... no i przez dłuższy czas karta pracowała na mem: 220MHz oraz core: 265MHz...

no i to działało i działało, az od pewnego momrntu zaczęło się psuć, do tego stopnia, że zmiana taktowania czy to jądra czy pamięci nawet juz o 10 MHz powodowała autoamayczne wywalenie z systemu, czyli potoczenie restart... myslałem, że to może temperatura, dlatego postanowiłem sie wstrzymać, do momentu założenia jakiegos coolerka na jądro...

no i ten moment nadszedł własnie dzisiaj... niestety bardzo sie zawiodłem, ponieważ ten wczesniejszy problem z wywalalniem sie Windowsa nie minął, nawet naprawde drobna zmiana powoduje automatyczny restart, na tyle mocny, że potrafi niszczyć ścieżki rejestru z zapisanym configiem wielu programów i sterowników...

no i w tym momencie ja załamuje ręce i nie wiem co robić... nie mam pojęcia co może być przyczyna takiego stanu rzeczy... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam taki beznadziejny przypadek... jak mozna zauważyc mam Radeona 9000 build by Sapphire, pamięci są firmy Hynix 4ns...

zaczne tak... kiedy na poczatku zacząłem kręcić (używam do tego celu Rage'a) było całkiem nieźle, jak na calkowity brak chłodzenia... pamięci max na jakich udało mi sie postawic karte to 250MHz, jednak to już było dla karty za dużo, poniewaz odrazu pojawiały sie artefakty i po chwili wywałał Windows...

z jądrem też zapowiadało się ciekawie, max co udało mi się wycisnąć (przypominam o braku jakiegokolwiek chłodzenia prócz radiatorka) to 289MHz, w tym przypadku nie pojawiały sie artefakty, ale Windoza znowu wywalała...

później zdecydowałem sie na mniejsze częstotliwości, skłaniając sie bardziej ku stabilności systemu... no i przez dłuższy czas karta pracowała na mem: 220MHz oraz core: 265MHz...

no i to działało i działało, az od pewnego momrntu zaczęło się psuć, do tego stopnia, że zmiana taktowania czy to jądra czy pamięci nawet juz o 10 MHz powodowała autoamayczne wywalenie z systemu, czyli potoczenie restart... myslałem, że to może temperatura, dlatego postanowiłem sie wstrzymać, do momentu założenia jakiegos coolerka na jądro...

no i ten moment nadszedł własnie dzisiaj... niestety bardzo sie zawiodłem, ponieważ ten wczesniejszy problem z wywalalniem sie Windowsa nie minął, nawet naprawde drobna zmiana powoduje automatyczny restart, na tyle mocny, że potrafi niszczyć ścieżki rejestru z zapisanym configiem wielu programów i sterowników...

no i w tym momencie ja załamuje ręce i nie wiem co robić... nie mam pojęcia co może być przyczyna takiego stanu rzeczy...  :cry:

Ja mam tak samo na mojej karcie. Generanlni to wcale sie nie da o/c. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdzales wymiki w 3dmark ?? bo ja jak podkrecilem radka9000 to spadl mi wynik o ok 1000

jak podkręcałem delikatnie, czyli tak jak napisałem wcześniej to wynik potrafił podskoczyć o 300pkt., na wyzszych zegarach wywalał sie oczywiście...

Ja mam tak samo na mojej karcie. Generanlni to wcale sie nie da o/c.  :cry:

tak, tyle że u mnie wczesniej dało sie go kręcić, a teraz lipa... nie wiem czy to moja wina, czy to może być wina sterownika, czy silnego wiatru na dworze... naprawde już nie wiem... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak to jest dziwne ze o 300 3dmarkow podskoczyl wynik. z tego co wiem/czytalem w innych tematach to zadnych roznic nie ma przy podkrecaniu bo zegar przy wlaczeniu aplikacji directx daje na na standard taktowanie mem i core....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak to jest dziwne ze o 300 3dmarkow podskoczyl wynik. z tego co wiem/czytalem w innych tematach to zadnych roznic nie ma przy podkrecaniu bo zegar przy wlaczeniu aplikacji directx daje na na standard taktowanie mem i core....

jesli by tak było, to jaki byłby wogóle sens podkręcania karty graficznej...

to tak jakbyś w biosie podkręcił procka, a podczas uruchamiania systemu on by się automatycznie na standardową szynę przestawiał... hehe, troche bezsensu... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym może być (choć wtedy skąd brały by się artefakty na ekranie :?:) bo u mnie jest identycznie : podkręcanie = brak wzrostu wydajności/ spadek. Z drugiej strony rzecz biorąc to chyba R9000 PRO muszą jakoś jeszcze modyfikować wzgl. R9000 skoro wyniki mają te 12% lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...