Skocz do zawartości
hary

Błędne Wskazania Multimetra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio kupiłem multimetr (nie jest profesjonalny, ale myslalem ze bedzie w miare dobrze pokazywal), i w porównaniu z innym okazało się iż ma błędne wskazania (na tym drugim, takze nieprofesjonalnym kupionym troche dawniej napiecia np. na gpu grafy zgadzaja sie z tymi jakie powinny oficjalnie byc). O tyle jest to także dziwne, że ten kupiony przezemnie raz zaiza, raz zawyża napięcia, np. tam gdzie powinno być 1,65 mój pokazuje 1,71v a tam gdzie 3,81v mój pokazał 3,63v, tam gdzie 5,01 wskazuje 5,07 i mogłbym wymienić tak jeszcze pare napięc.

I mam pytanie, czy ktoś wie dlaczego tak jest?

Wiem że tamten z którym porównywałem wskazuje dobrze napięcia a jest to ten sam model miernika DT-830B tylko starszy gdzieś o rok.

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te multimery są dobre do sprawdzenia napięcia w tv, a nie do grafy gdzie liczy się każda setna volta, przyczyny ?? słabe baterie, źle wykalibrowany, a za 7zł (bo tyle ten miernik kosztuje, w hipermarkcie) to cena mowi za siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja wiem ze nie ma to jak profesjonalny, jednak ten z ktorym porownywalem (tez cos kolo kilkunastu złotych kosztował razem z przesyłką) ma dobre wskazania (na gf4 mialo byc 1,65 i bylo 1,65, na memy dalismy 3,8 a bios epoxa 9nda3+ ma dobre wskazania i zarowno on jak i miernik pokazywal 3,8, podzczas gdy moj nowo zakupiony 3,63), i jestem ciekaw dlaczego ten moj sie tak bardzo myli, w zaleznosci od napiecia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem z miernikiem tzn. u mnie nie dość że pokazuje kosmiczne napięcia(1.4V ---> 6.85V ) to jeszcze jest tak że pokaże to 6.85 i wartość zacznie spadać do zera tak więc nie jestem pewien jakie napiecie mam na prawde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi