hary Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam Ostatnio kupiłem multimetr (nie jest profesjonalny, ale myslalem ze bedzie w miare dobrze pokazywal), i w porównaniu z innym okazało się iż ma błędne wskazania (na tym drugim, takze nieprofesjonalnym kupionym troche dawniej napiecia np. na gpu grafy zgadzaja sie z tymi jakie powinny oficjalnie byc). O tyle jest to także dziwne, że ten kupiony przezemnie raz zaiza, raz zawyża napięcia, np. tam gdzie powinno być 1,65 mój pokazuje 1,71v a tam gdzie 3,81v mój pokazał 3,63v, tam gdzie 5,01 wskazuje 5,07 i mogłbym wymienić tak jeszcze pare napięc. I mam pytanie, czy ktoś wie dlaczego tak jest? Wiem że tamten z którym porównywałem wskazuje dobrze napięcia a jest to ten sam model miernika DT-830B tylko starszy gdzieś o rok. Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 te multimery są dobre do sprawdzenia napięcia w tv, a nie do grafy gdzie liczy się każda setna volta, przyczyny ?? słabe baterie, źle wykalibrowany, a za 7zł (bo tyle ten miernik kosztuje, w hipermarkcie) to cena mowi za siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 no ja wiem ze nie ma to jak profesjonalny, jednak ten z ktorym porownywalem (tez cos kolo kilkunastu złotych kosztował razem z przesyłką) ma dobre wskazania (na gf4 mialo byc 1,65 i bylo 1,65, na memy dalismy 3,8 a bios epoxa 9nda3+ ma dobre wskazania i zarowno on jak i miernik pokazywal 3,8, podzczas gdy moj nowo zakupiony 3,63), i jestem ciekaw dlaczego ten moj sie tak bardzo myli, w zaleznosci od napiecia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Sprawdź go na nowej baterii - te mierniki często źle pokazują przy słabych bateriach tzn. zwykle zawyżają pomiar, ale może twój jest jakiś inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gremlin Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 ja mam podobny problem z miernikiem tzn. u mnie nie dość że pokazuje kosmiczne napięcia(1.4V ---> 6.85V ) to jeszcze jest tak że pokaże to 6.85 i wartość zacznie spadać do zera tak więc nie jestem pewien jakie napiecie mam na prawde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...