Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozpoczalem ten temat z powodu wlasnych watpliwosci ale podejzewam, ze nie jeden z was mial podobne!

Pierwsza sprawa to problem z ustawieniem suba, tzn niby to jest najmniej istotne ale jednak.

Ja mam salon 4x6m, kompa mam przy krotszej scianie na srodku a kanape mam metr od sciany przeciwleglej,

sub lezy obok kompa.

Typowy bas z techniawki albo sredniego dance'u czyli okolo 50-60hz

wszedzie slychac rewelacyjnie tylko nie jak siedze przy kompie albo na kanapie!

dopiero jak zejdzie ponizej 40hz to wszedzie sie rowno rozchodzi

gdzie ja mam go polozyc albo co mam w salonie gdzies postawic aby bylo dobrze?

Mam panele i prawie brak mebli (szaf)

czy maly dywanik na srodku pomoze czy co?

moze nie chodzi o polozenie tylko o wysokosc?

jak siedze jest kiszka a jak stoje jest ok! to co mam zrobic suba pod sufit podwiesic?

Moze jest nieodpowiednia wysokosc pomiszeczenia? ma ono 2,2m

Druga sprawa:

mam problem z doborem dekodera przy np ogladaniu filmu

wiem, ze w grach najlepiej zostawic polaczenie analogowe 6 kanalowe

tylko nie wiem jak jest z tym dolby digital i DTS

czy aby je uslyszec tez musze miec zwykle polaczenie analogowe 6 kanalowe?

bo ten moj sprzet logitecha z-680 ma dekodery DD i DTS

ale w opcjach jest do wyboru:

dla analogoego mam- 6ch, stereo, stereo x2., ProLogic2 Music, Pro Logic2 Movie

a dla cyfrowego to samo tylko bez 6ch

tylko co ja mam ustawic aby sluchac tego DTS albo DD

Zastanawia mnie gdzie ten dekoder w logitechu ma DTS i DD jak on tylko Pro Logic 2 ma, pewnie rozpoznaje jakos i sam sie ustawia na DTS albo DD

Ale te dekodery to maja playery czyli soft w kompie!

POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[2 temat]

wewnetrzny dekoder dts i dd oczywiscie jest, ale zeby z niego skorzystac, nalezy z komputera wysylac sygnal droga cyfrowa do glosnikow-a do tego trzeba kabla koncentrycznego albo optycznego (toslink) podlaczonego do wyjscia S/PDIF w karcie dzwiekowej (lub w odtwarzaczu DVD np.).

Nie kazda karta ma takie wyjście niestety (maja to Audigy, Herculesy Fortissimo np.)

Problem jest jednak z creativami, bo ich wyjscie SPDIF jest niestandardowe- tzn ma inna koncowke niz wejscie w logitech-680 (creative ma waski minijack, a glkosniki grubszy RCA). Sa przejsciowki, ale tez chyba tylko na allegro mozna nabyc kabel minijack-rca. Nie ma problemu z wersja Platinium creativa, bo ta ma wszystkie standardowe wyjscia SPDIF.

Tylko nie kazdy dzwiek z kompa moze byc przesylany ta droga i rozpoznawany przez dekodery w z-680. Ja uzywam tej drogi tylko to filmow dvd i nie znam innego przeznaczenia.

Jednak trzeba odpowiednio skonfigurowac:

-w glosnikach ustawic input na optical lub coaxial (2 rodzaje drog cyfrowych)

-w ustawieniach karty nalezy zaznaczyc, ze korzysta sie z zewnetrznego dekodera dd i dts (w creativach w device control)

-w programie do odtwarzania filmu podac, ze korzystasz z spdif (np w uzywanym przeze mnie power dvd)

w zasadzie droga cyfrowa pzresylania bitow dostepna dla z-680 i dekodery dd/dts przydaja sie bardziej, gdy korzysta sie z odtwarzacz dvd a nie komputera; albo jezeli ma sie slaba karte muzyczna jednak z wyjsciem spdif (np. karty zintegrowane z plyta glowna)

w przypadku posiadania lepszej karty-np audigy 2, bardziej preferowane jest laczenie tych glosnikow droga analogowa- bo karta ta ma wlasny dekoder i rozsyla sygnal do glosnikow juz gotowy (do centrala dialog, do tylnych efekty przestrzenne itd)

ogolnie sprawa jest skomplikowana i ja do konca jeszcze tego nie rozwiazalem (od 2 lat :)

jakby cos, to sluze pomoca jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to mam inne pytanie

Myslalem nad zwiekszeniem wydajnosci i naturalnosci dzwieku w moich glosniczkach zestawu logitecha z-680

Oryginalnie maja one plastikowe obodowy

Przyznam ze bardzo solidne bo mocno uzebrowane od srodka wiec az tak nie oddaja tego plastikowego dzwieku za c im chwala

Ale jak wyjalem glosniczek to naszla mnie chec na wypelnienie tego glosniczka na gapka albo korkiem albo czym kolwiek

I stad moje pytanie dla naprawde zaawansowanych audiomaniakow

Jakm materialem najlepiej wypelnic

czy wypelnic cala objetosc glosnika czy tylko scianki i czy w ogole to cos da???

Za wszelkie sugestie i pomoc serdecznie dziekuje i zycze udanego dnia

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi