Skocz do zawartości
doubleube

Kaspersky Antivir 5.0.372 A Antihacker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy uzywajac antywira Kaspersky antivirus pro 5.0.372 trzeba jeszcze instalowac zapore Kaspersky antihacker...170

W antywirze w opcjach jest tam mowa o zaporze ale jest jakos malo konfigurowalna.

Czy aby napewno jest to pelna zapora?

Ja mam obydwa pakiety, ale nie wiem czy to dobrze dziala.

Ogolnie chyba najlepszy zestaw.

Bardzo ladnie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh tematy duetu antivir+firewall byly przerabiane setki razy - dla kazdego cos dobrego - to zalezy od upodoban i od tego do czego jestesmy juz przywiazani.

antivir nie musi wcale dzialac w tle (chodzi mi o real-time protection) - wystarczy dobrze skonfigurowany firewall - najprostszym i zarazem b. skutecznym jesto Kerio Personal Firewall w wersji 2.1.5 (nie 4.x.x => tylko 2.1.5). nie wiem co z tym avastem, pewnie dlatego, ze jest darmowy ale zobacz jakie tam masz mechanizmy ochrony komputera - podam na przykladzie tego co ja uzywam (Norton Antivirus 2005 Pro): Real-Time protection mam wylaczone, Internet Worm Protection mam wlaczone (wykrywa trojany itp), skanowanie poczty przychodzacej i wychodzacej mam wlaczone. natomias firewall wylapuje mi kazde przychodzace i wychodzace polaczenie (proby skanowania portow tez itp).

jesli masz podobnie w swoim avascie mozesz zrobic tak samo - naprawde moim zdaniem real-time protection nie jest potrzebne. a wiec zainstaluj sobie tego firewalla ale nie daje gwarancji, ze jest on latwy, przejrzysty w uzyciu co Kerio. jesli ci sie nie spodoba sprobuj innych firewalli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taką właśnie konfigurację.. i nic sie nie przedarło przez około rok czasu.. żaden wirus, ani przez nośniki danych, ani przez internet.. zarówno na neostradzie jak i w dosyć sporej sieci lokalnej.

antihacker ma to co potrzeba.. i można tam tworzyć dosyć zaawansowane wyjatki od reguł dla dowolnych programów, portów, adresów IP etc...

pilnuje także czy uruchamiane programy nie zostały aby zmienione poprzez jakies wirusy etc. wystarczy spaczować jakiś program i uruchomić ponownie.. wyskoczy monit z informacją że suma kontrolna się nie zgadza...

i radzę pamiętać, że...

"pewność że ma sie najlepsze zabezpieczenia jest gorsza od braku zabezpiczeń..." :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi