Skocz do zawartości
MartuS_

Drivers Sound Card Yamaha Opl3-sax

Rekomendowane odpowiedzi

Nie należe do najbardziej rozgarniętych jeśli chodzi o sterowniki i w ogole karty graficzne

czy dźwiękowe, więc pytam, bowiem kiedy włączam Winampa pojawia się komunikat:

"Bad direct Sound driver. Please install proper drivers or select another device in

configuration. Error code: 88780078."

Kiedyś już miałam coś takiego, ale sama sobie z tym poradziłam... Włożyłam do napędu

płyteod karty dźwiękowej, zainstalowałam sterowniki i było super. Teraz tez tak zrobilam

(chyba z 5 razy) pobrałam aktalizacje z Windows Update, na stronie www.yamaha.com

poszukałam odpowiednich sterowników (karta dźwiękowa: Yamaha OPL3-SAx), ale nie

znalazłam żadnych do win XP...

Więc z góry dzieki za sensowne odpowiedzi, bo ja już nie mam pomysłów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A konkretnie jaka to karta? (na scalaku jest napisane YMF 7??)

OPL3 to dla mnie karta ISA, czyli problematyczna pod winXP ... ale nie mam pewności. Sterowników nie ma, producent ostatnie wydał dla windows2000 (działają pod XP, ale nie zawsze). Szukaj sterowników do konkretnego scalaka, np. YMF718 YMF724 ... itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na karcie masz uklad odpowiadający za prztwarzanie dzwieku-tam jest cos nadrukowane, naogoł nazwa ukladu. Wyjmij karte i zobacz co to jest, ew, potem sprawdx czy ją dobrze włożyłas bo takie błedy też sie czasem od niedociśnietej karty zdarzają.

Pozdry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi