Skocz do zawartości
mbank

Centrino Vs Turion

Rekomendowane odpowiedzi

Część.

Zastanawiam się nad kupnem notka z Turionem lub Centrino. Ale z tego co widzę lepiej kupić Turiona, bo już za rok (jak wejdzie Vista) Centrino może być przestarzałe. Zważywszy na to, że Intel już na początek przyszłego roku zapowiedział 64-bitowe procki Pentium M.

No i dla mnie notek musi mieć X700

Więc widzieliście gdzieś porządne porównanie obydwu platform? W naszych serwisach internetowych nic niema. Może jakieś zagraniczne?

Czy ktoś ma Turiona i może się pochwalić jak to działa? Szczególnie chodzi mi o realną pracę na bateriach i jak często włącza się denerwujący wiatraczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja polece ranking SuperPi http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=122121 w ktorym widac ktora platforma jest wydajniejsza

conieco bylo tez w tym temacie http://217.172.39.212/~forum/index.php?sho...&hl=Turion&st=0

Edytowane przez vitucky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez jestem za pentium M :) nie tylko dlatego,ze go mam :wink: jest lepszy w grach :-P miedzy innymi dzieki 2MB L2 i to jest dla mnie wystarczajacy powod

no ale niech sie wypowiedza uzytkownicy turionow z ich 64bitami <_<

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa na Turionie od kilku dni i powiem tyle ze przy normalnej pracy wiatrak wlacza sie sporadyczniej - zawsze przy odpalaniu i logowaniu a po chwili jest cisza :) poza tym formatuje baterie i przy pracy typu instalowanie, ssanie z sieci updateow itp bateria trzyma jakies 2,5h - laduje sie szybko! wiecej nic nie moge napisac bo nie mam czasu na glebsze testy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa na Turionie od kilku dni i powiem tyle ze przy normalnej pracy wiatrak wlacza sie sporadyczniej - zawsze przy odpalaniu i logowaniu

1588576[/snapback]

u mnie na centrino bylo tak samo dopoki nie zmniejszylem napiecia:)

---a roznica jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie waham miedzy Turionem i Centrino. Wybieram miedzy 2 laptopami:

Acer TravelMate 4102WLMi

15,4" WXGA / Intel Pentium M 740 (1.7GHz/2M/FSB533) / 512MB (2x256) DDRII / 80GB / DVD-Dual DL / 64MB ATI X700 / Microsoft Windows XP Home PL, masa 2.91 kg

Lub

Acer Aspire 5021WLMi

15,4" WXGA CrystalBrite / AMD Turion ML28 (1.6 GHz/1M/HypTr) (35W) / 512kb cache / 512MB (2x256) / 80GB / DVD-Dual DL / 128MB ATI Mobility X700 / Microsoft Windows XP Home PL

No i za tym pierwszym przemawia lepszy procek, a za drugim 128MB na grafice. Komputer tylko do gier i nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wzial na centrino czyli TM 4102WLMi i nie tylko dlatego ze ja go mam. Polecam bardzo naprawde swietnie sie sprawdza w grach, spojrz tylko na wynik w 3D Mark 2001se ja mialem pod 17000pk. wiec to chyba piekny wynik... a 128mb na grafie nie wiele ci da z tego co czytalem.... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie waham miedzy Turionem i Centrino. Wybieram miedzy 2 laptopami:

Acer TravelMate 4102WLMi

Lub

Acer Aspire 5021WLMi

1589103[/snapback]

Ja ostatecznie wybieralem miedze Acer Aspire 5021WLMi a Asus A6K B004 i po pomacaniu obu wybralem Asusa - matryca o niebo lepsze efekty daje i samo wykonanie tez duzo lepsze wrazenie robi! Cena prawie identyczna poza drobnymi roznicami w Asusie masz torbe (IMO za mala jak na 15,4") i myszke :) natomiast nie ma systemu! Trudno mi cos powiedziec o roznicach w kartach graficznych - zastanawia mnie tylko ile pamieci ma grafika w Asusie bo roznie sklepy podaja od 128 do 256 :-| No w Asusie masz jeszcze czytnik kart i kamerke B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatecznie wybieralem miedze Acer Aspire 5021WLMi a Asus A6K B004 i po pomacaniu obu wybralem Asusa - matryca o niebo lepsze efekty daje i samo wykonanie tez duzo lepsze wrazenie robi! Cena prawie identyczna poza drobnymi roznicami w Asusie masz torbe (IMO za mala jak na 15,4") i myszke :) natomiast nie ma systemu! Trudno mi cos powiedziec o roznicach w kartach graficznych - zastanawia mnie tylko ile pamieci ma grafika w Asusie bo roznie sklepy podaja od 128 do 256  :-| No w Asusie masz jeszcze czytnik kart i kamerke  B)

1589708[/snapback]

no i wybrales :mur: juz sobie nie poszalejesz w grach --tak jak moglbys to zrobic w Acerze :wink:

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wybrales  :mur:  juz sobie nie poszalejesz w grach --tak jak moglbys to zrobic w Acerze :wink:

1589882[/snapback]

a to czemu ? :razz:

ostatni raz gralem w FarCrya grubo ponad rok temu! temu poza tym mam jeszcze porzadnego desktopa :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium M jest wydajniejszy od Turiona przy tych samych zegarach. Wybralem Turiona z tego wzgledu iz nie ma Acerow z Centrino i X700 128mb w rozsadnej cenie... A nie chce za rok ujrzec napisu "twoja karta grafiki ma jedynie 64mb prosimy o zmiane"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak przewidujecie przyszłość 32/64 bity ?

Coraz więcej programów powstaje w wersji 64 bitowej, lecz Intel, wbrew oczekiwaniom w najnowszym swoim procesorze Pentium-M (Yonah) wprowadzi 2 rdzenie ale nie 64 bity. 64-bitowy procesor mobilny Intela wejdzie dopiero pod koniec 2006 roku.

Czy ktoś miał możliwość porównania pracy na takim samym sprzędzie z 32 i 64 bitowym procesorem na x64 ? Czy widoczna jest różnica ? Jeśli tak to jakiego rzędu jest to poprawa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla mnie to całe centrino to jedna wielka chała i przereklamowane badziewie. wolę jazdę na 64bitach. po instalacji samego windowsa64bit już widać dużego kopa. a to że bateria mi nie trzyma 5 godzin tylko 2 i to na pełnym athlonie64?? to wolę dokupić dodatkową baterię w tej samej cenie i jeszcze przetwornicę napięcia z wtyczką do zapalniczki w samochodzie. a poza tym pokażcie mi podobnego notebooka z takimi parametrami jak mam ale z centrino i z baterią która trzyma powyżej 3 godzin. i z ceną poniżej 4500brutto

Edytowane przez Majselbaum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla mnie to całe centrino to jedna wielka chała i przereklamowane badziewie.

1605904[/snapback]

Niektorzy kupuja grzejniki bo im zimno w domku a inni wybiora laptopa na mobilnym procku :rolleyes:

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium M jest wydajniejszy od Turiona przy tych samych zegarach. Wybralem Turiona z tego wzgledu iz nie ma Acerow z Centrino i X700 128mb w rozsadnej cenie... A nie chce za rok ujrzec napisu "twoja karta grafiki ma jedynie 64mb prosimy o zmiane"...

1590120[/snapback]

sa z 64mb ramu

Acer TravelMate 4102WLMi LX.TA505.085

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla mnie to całe centrino to jedna wielka chała i przereklamowane badziewie.

I zapewne go nigdy nie używałeś tylko mówisz tak bo go nie masz ;P

A szczególnie wobec Athlona ... Żebyś Ty jeszcze Centrino z Turionem porównywał, ale nie, deskopowy Athlon :)

Chodziło mi raczej o konstruktywne opinie na temat 64 bitów.

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zapewne go nigdy nie używałeś tylko mówisz tak bo go nie masz ;P

A szczególnie wobec Athlona ... Żebyś Ty jeszcze Centrino z Turionem porównywał, ale nie, deskopowy Athlon :)

Chodziło mi raczej o konstruktywne opinie na temat 64 bitów.

Pozdrawiam ;)

1606026[/snapback]

widziałeś co mam w podpisie? nie obrażaj mnie... wypowiedziałem się dość konstruktywnie na temat 64bitów.

wystarczająco dużo notebooków sprzedaję żeby powiedzieć że to szmelc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla mnie to całe centrino to jedna wielka chała i przereklamowane badziewie. wolę jazdę na 64bitach. po instalacji samego windowsa64bit już widać dużego kopa. a to że bateria mi nie trzyma 5 godzin tylko 2 i to na pełnym athlonie64?? to wolę dokupić dodatkową baterię w tej samej cenie i jeszcze przetwornicę napięcia z wtyczką do zapalniczki w samochodzie. a poza tym pokażcie mi podobnego notebooka z takimi parametrami jak mam ale z centrino i z baterią która trzyma powyżej 3 godzin. i z ceną poniżej 4500brutto

1605904[/snapback]

czytaj nazwe tematu a to co wolisz zachowaj dla siebie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałeś co mam w podpisie? nie obrażaj mnie... wypowiedziałem się dość konstruktywnie na temat 64bitów.

wystarczająco dużo notebooków sprzedaję żeby powiedzieć że to szmelc

1606152[/snapback]

po tym co piszesz i jaki ton utrzymujesz to rzeklbym ze niewystarczajaco wiele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem 5024. Turionek jest rzeczywiscie mniej wydajny przy takim samym zegarze. Ale wg mnie nie wynika to z samego procesora a z zastosowania pamieci 533mhz w przypadku certion i tylko 333 (i to po upgreadzie biosu - standard to zwykle 266) w acerach z serii 5000.

Ram na karcie grafiki nie ma znaczenia do czasu kiedy jakas aplikacja nie bedzie po prostu wymagac 128mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypadł znowu najgorzej. W testach nie miał szans z kartą graficzną SiS, ale na szczęście Acer montuje często Radki :) Obudowa - cóż, trafił na felerny egzemplarz.

Ale to kolejny głos przekonujący by jednak zawierzyć Centrino. Bądź co bądź wciąż Turionom daleko do energooszczędności Centrino i wciąż wydzielają niemal 2x tyle ciepła. Tak więc wentylacja na którą recenzent tak narzeka w Centrino nie powinna sprawiać aż takich kłopotów.

No i chipset Intela to chipset Intela .. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla mnie to całe centrino to jedna wielka chała i przereklamowane badziewie. wolę jazdę na 64bitach. po instalacji samego windowsa64bit już widać dużego kopa.

1605904[/snapback]

No tak znowu zaczynamy opowieści o olbrzymim kopie na systemach 64b. Tylko system z tego kożysta i ułamek innych aplikacji, a vista będzie w 2 wersjach 64 i 32b. Ale skoro ktoś chce mieć wydajność wypasionego desktopa w lapku to prosze bardzo :)

A ten kto mówi że centrino to chała to pewnie nigdy nie miał z nim styczności i pociesza się takimi wypowiedziami bo sam ma Turiona

Jak się niema co się lubi to się to krytykuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wzial na centrino czyli TM 4102WLMi i nie tylko dlatego ze ja go mam. Polecam bardzo naprawde swietnie sie sprawdza w grach, spojrz tylko na wynik w 3D Mark 2001se ja mialem pod 17000pk. wiec to chyba piekny wynik... a 128mb na grafie nie wiele ci da z tego co czytalem.... pozdrawiam

1589127[/snapback]

Mistrzu a ile wykrecasz w 2003 (bez oc)?? - tak z ciekawosci sie pytam bo chce porownac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi