humax5400 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Ludzie pomocy: Problemem jest komunikat błędu pojawiający się w postaci żółtego trójkąta obok zegarka wraz z komunikatem "System windows - Błąd systemu Istnieje konflikt adresów ip z innym systemem w sieci". Jak to można zlikwidować ? Posiadam Neostrade 640Kb/s ! W sieci są 2 komputery : mój i rodzeństwa. Używam Routera Planet ADE-4100. Ten błąd wyskoczył mi wczoraj. Ale ja nadal miałem internet, ale na drugim komputerze(rdzeństwa) internetu nie było. Żeby tam był internet to ja musiałem wyciągnąć swój kabel sieciowy. Jak sobie z tym poradzić ? Można to jakoś skonfigurować żeby ten błąd się nie pojawiał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IdentifY Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Oba komputery mają nadany taki sam adres IP. Zmień końcówkę adresu na 2gim kompie (np. z 1 na 2) Aby to zrobić wchodzisz: Start -> Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> (prawdopodobnie) Połączenie lokalne -> Właściwości -> Protokół internetowy (TCP/IP), w polu Adres IP zmień ostatnie pole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Ale wtedy będzie działał tam internet jak zmienie IP ?? Na końcu mojego IP mam cyfre 9 ;) ... moge zmienić na drugim kompie na 8 ? ps. sprawdzałem to co powiedziałeś ale ja nie moge zmienić IP !! Mam ustawione "Automatycznie uzyskuj IP" :( Mam neostrade, a na niej chyba sie nieraz IP zmienia, choć nie wiem sam :( Zrobiłem PRINT SCREENA z właściwości oraz z Everesta: Tak to się prezentuje Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Wyłączcie DHCP, ustawcie IP z podsieci Routera i tyle. ...Router ma 10.0.0.2 - przypisz kompom 10.0.0.3 i 10.0.0.4 z maską 255.0.0.0 i będzie gites ... Bramka 10.0.0.2 ofkoz, DNS też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 No zrobiłem tak , narazie jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...