Lord Falcon Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. Sprawa jest ciekawa, mianowicie już wyjaśniam. Mam IBMa 307030 (ta paskudna wadliwa seria) z listopada 2000 wyprodukowanego na filipinach. Wiadome ma bad sectory i lubi sobie pochrupać, ale .... przy starcie kompa jak zaczyna chrupać wystarczy przycisnąć gniazdo z taśmą lekko w dół, co powoduje wygięcie elektroniki i dysk startuje bez problemu... Co do chrupania z powodu bad sectorów to HDD Regenerator jest je wszystkie w stanie usunąć i nie wyskoczą dopuki nie pojawi sie problem ze startem, który rozwiązuje sie przez dogięcie elektroniki. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być ? Bo napewno nie są to problemy o jakich pisano gdzieś w internecie że talerze sie nagrzewają nierównomiernie ... bo one nie są w stanie się nagrzać po kilku sekundach od podania napięcia Czy może to być np zimny lut ? Czekam na propozycje, mam inny dysk w kompie więc z tym mogę kombinować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Dokładnie zimny lut :) tyle że musisz go zlokalizować :). I dysk będzie chodził a dyski ibm które były złe to chyba raczej węgry :>?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Spróbuje sobie załatwić, żeby mi kumpla znajomy przetopił na stacji lutowniczej wszystkie luty na elektronice :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 chcesz elektronike od takiego dysku miałem dwa jeden poszedł sie je... uszkodzona głowica ale elektronika jest OK bo zamonyowałem w tym działajacym i chodził wymiana jest banalnie prosta i nie sposob uszkodzic czegos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Dzięki, może się zgłoszę do Ciebie, narazie chcę spróbować z przelutowaniem wszystkich elementów :P Jeśli by nie pomogło to odezwe się na PM i jakos odwdzięcze za nią ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Wez go chlopie opalarka delikatnie podgrzej, a nie sie bedziesz stacja lutownicza bawil... :twisted: Znajomy w ten sposob naprawial padniete GF2MX (kilkanascie sztuk, wstalo ok. 3/4) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Wez go chlopie opalarka delikatnie podgrzej, a nie sie bedziesz stacja lutownicza bawil... :twisted: 1590281[/snapback] Idź :arrow: :mur: Jak człowiek ma dostęp do stacji lutowniczej to po co ma sobie PSUĆ elektronikę opalarką? bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...