Skocz do zawartości
luks__pl

7800gt - Co O Nich Wiadomo ;)

Rekomendowane odpowiedzi

20 potoków

interfejs pci-e 16x

gotowe do pracy w SLI

taktowania ? ?

jak ktoś już coś wie to wpisywać :)

Opis na gdhardware: LINK

Opis na cooltechzone: LINK

Opis na anandtech: LINK

Opis na theinquirer: LINK

edit:

A ja własnie dostałem telefon, że mam 9 sztuk :banana: :mrgreen: :gitarzysta:

Edytowane przez luks__pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mniej-więcej będzie oscylować cena tego cacka?

O taktowaniach i cenie za granicą wiadomo tyle (przynajmniej takie chodzą pogłoski):  :wink:

1587507[/snapback]

Przeliczajać tą cenę co podałeś to: 449,99(cena w USA)*3,35(dolar)*1,22(podatek) = ~1839zł

Ja je dorwałem Leadteki w cenie ~1595zł :D

Edytowane przez luks__pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chorowałem na 7800gtx od początku jak tylko się pojawił. Cena gt jest bardzo przyjemna szczególnie dla kogoś kto nosi się z zamiarem kupna nowej karty.

Wyleczyłem się troszeczkę i na ten czas spasuje z wymianą grafiki tym bardziej, że wiązało by się to ze zmianą całej platformy. Wiadomo, że wymieniać taki procesor jak mój to tylko na 64bit i to z tych lepszych.

Poza tym maszyna jeszcze zipie, nie jest taka stara i daje rade wszystkiemu co jej zapodam. Więc... jeszcze się będę cieszył tym co mam a jak przyjdzie czas na zmiany to mam nadzieję, że będzie można rozsądnie kupić dobry sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chorowałem na 7800gtx od początku jak tylko się pojawił. Cena gt jest bardzo przyjemna szczególnie dla kogoś kto nosi się z zamiarem kupna nowej karty.

Wyleczyłem się troszeczkę i na ten czas spasuje z wymianą grafiki tym bardziej, że wiązało by się to ze zmianą całej platformy. Wiadomo, że wymieniać taki procesor jak mój to tylko na 64bit i to z tych lepszych.

Poza tym maszyna jeszcze zipie, nie jest taka stara i daje rade wszystkiemu co jej zapodam. Więc... jeszcze się będę cieszył tym co mam a jak przyjdzie czas na zmiany to mam nadzieję, że będzie można rozsądnie kupić dobry sprzęt.

1587525[/snapback]

Ja to samo ;) Mam platforme s. 754, a myśle że zmiana na nową nastąpi gdy wejdzie M2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do panów którzy posiadają GTX, możecie zablokować riva tunerem 4 potoki i jednego vertexa oraz obniżyć taktowanie tak aby zobaczyć jaką wydajność posiada GT :) pamiętam że w serii 6800 jest taka możliwość

luks__pl za ile będziesz sprzedawał GT, 1500zł :?

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem czy można tego GT @ GTX :)

Myśle że potoki są tylko zablokowane i Panowie od Riva Tuner już nad tym pracują ;)

No ciekawa propozycja to może być. Może w przyszłości sobie ją nabędę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Radeona 9800 Pro i na razie nie planuje zmiany. Zastanawim sie tylko jak bedzie wygladac i ile bedzie kosztowac 7800 zwykła. Bo skoro 7800GT kosztuje w granicach 1600 zł, to 7800 moze kosztowac ~1200 zł. Wie ktos moze cos wiecej o zwykłym 7800 ? Gdyby jeszcze nVidia nie zapszestała produkcji kart po AGP to pod koniec roku mogłbym sobie cos takiego sprawic, a tak to tylko czekac na ATI i miec nadzieje ze R520 nie bedę ustepowały 7800.

PS. oj, gdyby jeszcze sie potoki odblokowywały tak jak w 6800. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardzo cieszy fakt, że GeForce 7800 GT pojawił się na rynku. Dla osób mniej zamożnych (czyli dla ludzi których nie stać na tak drogie karty) oznacza to, że w najbliższym czasie szykuje się spory spadek cen kart starszej technologii (GeForce 6800 i 6600). Również i Ati będzie musiała odpowiedzieć na produkt nVidii gdyż jak narazie to właśnie GF 7800GT jest najlepszym wyborem pod względem cena/jakość. Nie pozostaje nam nic tylko czekać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo również, że pierwsza próba odblokowania 4 dodatkowych potoków i jednego vertex'a się powiodła.

http://www.hkepc.com/hwdb/7800gt-5.htm

Wydajność bardzo zbliżona do gtx po tej operacji, zobaczymy czy kolejne modele będą również podatne na moding.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potokow i vertexow w obecnej chwili nie da sie odblokowac. Serwis podawany wyzej ma dobre uklady znVidia i jak spekuluja uzytkownicy innych forow, dostai jakas specjalna karte, poniewaz nikomu innemu ta sztuka nie wyszla, a sam autor programu RivaTuner swierdzil ze obecnie i w najblizszym czasie nie bedzie to mozliwe. trzeba najpierw wymyslic sposob na obejscie nowego zabezpieczenia nVidii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pojdzie to będe pierwszym czlowiekiem na tweaku co dostanie 7800GT w swoje łapy oprocz Sulaco. Prawda? Poprawcie jesli sie myle, albo nie... niech zyje z mysla ze bede najlepszy ;]

Takie coś kupuje GeForce 7800 GT Gigabyte NX78T256V-B 256MB ViVO & DVI (PCI-E) + gra Battlefield 2 (PC)

za 1494,- bo bez vatu.

----

Jak dostane kompa to zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo również, że pierwsza próba odblokowania 4 dodatkowych potoków i jednego vertex'a się powiodła.

1592879[/snapback]

To lipa, twórca RivaTunera pisał, że używając RivaTunera 15.6 nie da się odblokować. Nie negował możliwości odlbokowania, ale padło stwierdzenie, że może się uda, może nie, a jeśli tak, może być potrzeba jakiejś hardwareowej modyfikacji.

Czyli na razie nie wiadomo, czy będzie dało się odblokować. Na dzisiaj się nie da. Nadal te 7800GT to straszne potwory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając system myślenia nVidii (ATI zresztą też) wyjdzie zwykła 7800, potem pewnie jakieś 7700 w minimum trzech wersjach, a "stare technologicznie", w ich mniemaniu, GF 6xxx szybko przestaną być produkowane. To się zwie marketing :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi