hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 No właśnie, widziałem chyba na overclockersach zasiłke chiefteca przerobionego na wodne, mój okropnie sie grzeje i też chce mu to zasponsorować ;) Pytanie tylko czy jak połącze miedzią te stabilizatory czy co to jest ( to do którego jest przykręcony radiator ) to czy nie zrobie zwarcia. Innymi słowy, czy na tych metalowych częściach tych właśnie stabilizatorów jest jakieś napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) U mnie w zasilaczu nie jest bezpośrednio przykręcone do radiatorów jest coś w stylu takiej taśmy termoprzewodzącej. Jak dotąd wszystkie zasilacze które widziałem miały podobnie. Przemek Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez Przemek_J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 to jak są przykręcone to chyba nic nie znaczy, i tak są do aluminium przykręcone a to nie przewodzi pradu ;), poza tym śruby powinny przewodzą prąd , przynajmniej te co ja mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Przepraszam nie są przykręcone (przejęzyczyłem się :)) Są "przylepione" :) Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 a ja nie widziałem przyleponych, wszystkie które widziałem to były przykręcane:| nie pozostaje mi nic innego tylko śrubokręt i miernik w łapki i sprawdzić [; Edit: Sprawdziłem i wyszły mi jakieś minimalne napięcia na tych stabilizatorach, podpiąłem czarny do molexa a czerwonym sprawdzałem.... Niech ktoś prof sie wypowie jak to ejst jakby je połączyć?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 ... aluminium przykręcone a to nie przewodzi pradu ;), poza tym śruby powinny przewodzą prąd ... 1587623[/snapback] dobre, dobre, od kiedy alu nie przewodzi elektryczności ?? muszą być podkładki między radiatorem a tymi tranzystorami, na śrubach są specjalne tulejki, żeby je odizolować ... Sprawdziłem i wyszły mi jakieś minimalne napięcia na tych stabilizatorach ... zazwyczaj na tych tranzystorach, na metalowej części obudowy są napięcia 12V, 5V i 3.3V, to po stronie niskiego napięcia, a po stronie wysokiego napięcia jest ponad 300V, więc radze uważać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) no właśnie mi wyskoczyło 324V i myślałem że miernik zwariował 8O no to wychodzi że nie da sie tego złączyć jednym kawałkiem miedzi :/ A jeżeli zrobie tak że każdy bedzie miał swój kawałek rurki i bedzie odizolowany w pewien sposób od innych przez to że bedą one połączone kawałkiem rurki (gumowej), no ale może wszystko może być przykręcone do jednego kawałka miedzi :?: Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 wszystko może być podłączone do jednego kawałka miedzi, tylko nie zapomnij o odizolowaniu ich tak jak były na radziatorze, a jak będą jakieś tranzystory z metalową częścią bez podkładek (nie licząc wyprowadzeń, ofcourse) to będziesz musiał kupić podkładki (np. z miki) i tulejke na śrube Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) z jakiego materiału ta tulejke/podkładke, ta podkładka nie pogorszy oddawania ciepła?? Edit dobrze myśłe? tylko podkładka z drugiej strony <_< Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 z jakiego materiału ta tulejke/podkładke, ta podkładka nie pogorszy oddawania ciepła?? 1588224[/snapback] oczywiście że pogorszy, nie ma materiału który ma zerową rezystancje cieplną, ta podkładka jest z miki, choć teraz raczej stosuje się z czegoś innego, tulejka jest z plastiku, ona jest dociskana przez śrube Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 a te co są teraz można odzyskać i użyć ponownie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 można użyć ponownie, radze też dać paste co do rysunku to chodziło o podkładke między radiatorem a metalową częścią tranzystora a tulejka wchodzi, jakby zamiast podkładki na śrubę, a potem śrube się przyręca do radiatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) chyba uniceftwiłem stary zasilacz maki tracer ;) bedzie jakby co na części ;) Edit: tam wszystko jest z plastiku i nie ma podkladek tulejek 8O Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 pewnie tam tranzystory mają obódowy całe ceramiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 kolejne pytanie, w tracerze widze że od spodu luty są dośćgrube i nie pokryte nicztym, wiec myśle że to sie da odlutować, a jak jest w chieftecu?,musze je odlutować żeby założyć wymiennik ciepła i spowrotem przylutować. Mam jeszcze pomysł żeby poprowadzić kable do tych stabilizatorów i przykręcić je do miedzi w wygodnym miejscu, ale nie wiem czy nie zakłuci to napięć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 kolejne pytanie, w tracerze widze że od spodu luty są dośćgrube i nie pokryte nicztym, wiec myśle że to sie da odlutować, a jak jest w chieftecu?,musze je odlutować żeby założyć wymiennik ciepła i spowrotem przylutować. Mam jeszcze pomysł żeby poprowadzić kable do tych stabilizatorów i przykręcić je do miedzi w wygodnym miejscu, ale nie wiem czy nie zakłuci to napięć 1588341[/snapback] najlepiej by było żeby były przylutowane tak jak standardowo, jak nie ma dostępu do śrub to będziesz musiał odlutować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 w tracerze odkręciłem bez problemu bo jest w środku pusty :lol: :lol: a w Chiefie to sam wiesz, napchane jak jasny gwint [;nie ma szans, cieżko mi było wepchnąć końcówke miernika żeby zmiarzyć napięcia [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 hmm jush miałęm wziac pacjenta na warsztat ale mnie pare rzeczy zaniepokoiło 8O mam nadzieje że widać o co chodzi bo są to foty z Nokii :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 to są rezystory 1w abo 2w, mocno się grzeją z tego co widze to klej się przypalił, płytka i jakaś taśma, taśme i klej usuń, to się może małym pożarem skończyć, jak rezystor ma jakieś uszkodzenia, upalenia, to lepiej też go wymień, z płytką raczej nic nie zrobisz, wygląda troche jakby, zasilacz pracował do góry nogami, i ciepłe powietrze grzało płytke, albo poprostu powietrze nie dopływa do tego miejsca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 hinco a moglbys zapodac stronke gdzie to widziales? tak sie sklada ze tez mam chiefteca :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 chodzi ci o te foty post wyżej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...