Skocz do zawartości
hinco

Chieftec @ Wc

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, widziałem chyba na overclockersach zasiłke chiefteca przerobionego na wodne, mój okropnie sie grzeje i też chce mu to zasponsorować ;)

Pytanie tylko czy jak połącze miedzią te stabilizatory czy co to jest ( to do którego jest przykręcony radiator ) to czy nie zrobie zwarcia. Innymi słowy, czy na tych metalowych częściach tych właśnie stabilizatorów jest jakieś napięcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie widziałem przyleponych, wszystkie które widziałem to były przykręcane:|

nie pozostaje mi nic innego tylko śrubokręt i miernik w łapki i sprawdzić [;

Edit:

Sprawdziłem i wyszły mi jakieś minimalne napięcia na tych stabilizatorach, podpiąłem czarny do molexa a czerwonym sprawdzałem....

Niech ktoś prof sie wypowie jak to ejst jakby je połączyć?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

aluminium przykręcone a to nie przewodzi pradu ;), poza tym śruby powinny przewodzą prąd

...

1587623[/snapback]

dobre, dobre, od kiedy alu nie przewodzi elektryczności ??

muszą być podkładki między radiatorem a tymi tranzystorami, na śrubach są specjalne tulejki, żeby je odizolować

...

Sprawdziłem i wyszły mi jakieś minimalne napięcia na tych stabilizatorach

...

zazwyczaj na tych tranzystorach, na metalowej części obudowy są napięcia 12V, 5V i 3.3V, to po stronie niskiego napięcia, a po stronie wysokiego napięcia jest ponad 300V, więc radze uważać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie mi wyskoczyło 324V i myślałem że miernik zwariował 8O

no to wychodzi że nie da sie tego złączyć jednym kawałkiem miedzi :/

A jeżeli zrobie tak że każdy bedzie miał swój kawałek rurki i bedzie odizolowany w pewien sposób od innych przez to że bedą one połączone kawałkiem rurki (gumowej), no ale może wszystko może być przykręcone do jednego kawałka miedzi :?:

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko może być podłączone do jednego kawałka miedzi, tylko nie zapomnij o odizolowaniu ich tak jak były na radziatorze, a jak będą jakieś tranzystory z metalową częścią bez podkładek (nie licząc wyprowadzeń, ofcourse) to będziesz musiał kupić podkładki (np. z miki) i tulejke na śrube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jakiego materiału ta tulejke/podkładke, ta podkładka nie pogorszy oddawania ciepła??

1588224[/snapback]

oczywiście że pogorszy, nie ma materiału który ma zerową rezystancje cieplną, ta podkładka jest z miki, choć teraz raczej stosuje się z czegoś innego, tulejka jest z plastiku, ona jest dociskana przez śrube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można użyć ponownie, radze też dać paste

co do rysunku to chodziło o podkładke między radiatorem a metalową częścią tranzystora

a tulejka wchodzi, jakby zamiast podkładki na śrubę, a potem śrube się przyręca do radiatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne pytanie, w tracerze widze że od spodu luty są dośćgrube i nie pokryte nicztym, wiec myśle że to sie da odlutować, a jak jest w chieftecu?,musze je odlutować żeby założyć wymiennik ciepła i spowrotem przylutować. Mam jeszcze pomysł żeby poprowadzić kable do tych stabilizatorów i przykręcić je do miedzi w wygodnym miejscu, ale nie wiem czy nie zakłuci to napięć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne pytanie, w tracerze widze że od spodu luty są dośćgrube i nie pokryte nicztym, wiec myśle że to sie da odlutować, a jak jest w chieftecu?,musze je odlutować żeby założyć wymiennik ciepła i spowrotem przylutować. Mam jeszcze pomysł żeby poprowadzić kable do tych stabilizatorów i przykręcić je do miedzi w wygodnym miejscu, ale nie wiem czy nie zakłuci to napięć

1588341[/snapback]

najlepiej by było żeby były przylutowane tak jak standardowo, jak nie ma dostępu do śrub to będziesz musiał odlutować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są rezystory 1w abo 2w, mocno się grzeją

z tego co widze to klej się przypalił, płytka i jakaś taśma, taśme i klej usuń, to się może małym pożarem skończyć, jak rezystor ma jakieś uszkodzenia, upalenia, to lepiej też go wymień, z płytką raczej nic nie zrobisz, wygląda troche jakby, zasilacz pracował do góry nogami, i ciepłe powietrze grzało płytke, albo poprostu powietrze nie dopływa do tego miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi