kamilo23 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Mam zamiar kupic dysk ciągnie mnie do Hitachi ale Samsung też kusi, i mam pytanie czytałme duzo o SATA 1 i 2 ale płyta którą będe kupował obsługuje tylko Sata 1 więc nie opłaca mi się wydawać kasy na SATA 2. No ale z wypowiedzi wnioskuje że Sata 1 =ATA i mają takie same wydajności więc zastanawiam się czy brac dysk na SATA. Możecie mnie wyprowadzić z błędu. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krg Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Mam zamiar kupic dysk ciągnie mnie do Hitachi ale Samsung też kusi, i mam pytanie czytałme duzo o SATA 1 i 2 ale płyta którą będe kupował obsługuje tylko Sata 1 więc nie opłaca mi się wydawać kasy na SATA 2. No ale z wypowiedzi wnioskuje że Sata 1 =ATA i mają takie same wydajności więc zastanawiam się czy brac dysk na SATA. Możecie mnie wyprowadzić z błędu. :unsure: 1588510[/snapback] 1. Także jestem przekonany do IBM/Hitachi 2. Dysk SataII tez bedzie Ci działac na SataI - różnica w cenie to około 20 zł a przy SataII jest dodatkowo NCQ 3. użyj SZYKANIA to nie boli, a ten temat wałkowany był dziesiątki razy... sam jak chciałem kupic twardziela to znalazłem wszystkie potrzebne informacje, nawet nie musiałem zadawac zadnych tutaj pytan, to naprawde pomaga. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Na Sata też jest NCQ. Tyle że NCQ musi chipset obsługiwać (tylko narazie intel ??). Ale mimo to lepiej SATA kupić :) bo jednak na nowszych płytach nie leci przez PCI tylko osobną szyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...