meeron Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Witam W koncu przyszedl czas na formacik, i tak sie zastanawiam, co zrobic zeby systemik chodzil szybko i pierwsze co na mysl mi przychodzi to pozbycie sie ty "ciękich" antywirusow i firewalli i tu mam pytania - jaki antywir polecacie zjadajacy malo zasobow kompa - jaki firewall polecacie zjadajacy malo zasobow kompa Juz do szalu mnie doprowadza jak po wlaczeniu kompa musze swoje odczekac zanim mi poodpalaja sie tez programy zabezpieczajace i bede mogl spokojnie pracowac. Przyznam sie po cichu ze zastanawiam sie nad calkowitym zrezygnowaniem z firewalla ale to dosc ryzykowne i chyba jednak cos zainstaluje. Celowo nie pisze jakiego uzywam anty i fire zeby nic nie sugerowac. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Polecam Avast Antyvirus i Kerio Firewall. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Ja uzywam avasta i zone alarm, dobre i co najwazniejsze darmowe. ;] Jesli cos z platnych to dobry jest pakiet norton internet security. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 NIS jest "bardzo dobry"... Ostatnia jego instalacja skończyłą się u mnie formatem. I ten "bardzo konfigurowalny" firewall..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Contrast Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Ja używam Norton Internet Security i Spyware Doctor'a ale mam dużo pamięci RAM (1024 MB i 2.8GH at Pentium 4) a komp uruchamia mi się poniżej jednej minuty (48 - 54 sekundy) razem z Emule i kilkoma jeszcze usługami w tle. Polecam wyłączenie zbędnych składników systemu. I podkręcenie Windy zgodnie ze wskazówkami w dziale Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 (edytowane) Antyvir -> ten a firewall to może stare sprawdzone Kerio PF 2.1.5 Edytowane 11 Sierpnia 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_nc_ Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 ja myśle ze wymienianie który jest najlepszy jest bezsensu. Ja ci powiem jedno . Musisz popróbowac sam a jeśli ci sie nie che zrób tak jak ja. Po formacie instaluje jednie sp2 (mam XP ) i śmiga cycuś. Żadnych trojanów ani nic. Żadnego antywirusa i tylko sam firewall systemowy i mówie ci jest naprawde dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 NIS jest "bardzo dobry"... Ostatnia jego instalacja skończyłą się u mnie formatem. I ten "bardzo konfigurowalny" firewall..... 1588856[/snapback] Ty też? :lol: ... myślałem że tylko ja jestem niekompatybilny z tym wspaniałym programem ;) W temacie: Avast! + Kerio + aktualizacje i komp jest w 90% zabezpieczony. Jak przestaniesz używać IE/OE to nawet w 99% ;) W przypadku XP SP2 wbudowana "zapora połączenia" + aktualizacje + M$ Antyspyware jest dość "mocnym" zabezpieczeniem, ale to rozwiązenie ma jeden poważny minus ... prawie wszystkie wirusy są robione pod kątem tych właśnie "typowych" zabezpieczeń, i jest tylko kwestią czasu kiedy załapiesz wirusa / trojana / robala ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szulima Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 - jaki antywir polecacie zjadajacy malo zasobow kompa - jaki firewall polecacie zjadajacy malo zasobow kompa Juz do szalu mnie doprowadza jak po wlaczeniu kompa musze swoje odczekac zanim mi poodpalaja sie tez programy zabezpieczajace i bede mogl spokojnie pracowac. Przyznam sie po cichu ze zastanawiam sie nad calkowitym zrezygnowaniem z firewalla ale to dosc ryzykowne i chyba jednak cos zainstaluje. Firewall: Tiny Personall Firewall (darmowy w wersji 2.0.15 bodajże) - zjada od 3 do 7 MB, zależnie od ruchu. Żadnego aktywnego antywira, bo to zasoby zjada. Prędzej zrezygnuj z antywirusa, niż firewalla ;) Nortony to kobyły, więc chyba nie za bardzo ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 ja tez mam AVAST'a + KERIO PF 4 i jestem w 100% zadowolony, kumplwo zainstalowalem kerio winroute (pakiet z McAffe Antyvirem0ale troszke lipny ten zestaw jego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Kolejny miesiąc (juz 3 czy 4) jade tylko na firewallu z WinXP. Jest szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Witam W koncu przyszedl czas na formacik, i tak sie zastanawiam, co zrobic zeby systemik chodzil szybko i pierwsze co na mysl mi przychodzi to pozbycie sie ty "ciękich" antywirusow i firewalli i tu mam pytania - jaki antywir polecacie zjadajacy malo zasobow kompa - jaki firewall polecacie zjadajacy malo zasobow kompa Juz do szalu mnie doprowadza jak po wlaczeniu kompa musze swoje odczekac zanim mi poodpalaja sie tez programy zabezpieczajace i bede mogl spokojnie pracowac. Przyznam sie po cichu ze zastanawiam sie nad calkowitym zrezygnowaniem z firewalla ale to dosc ryzykowne i chyba jednak cos zainstaluje. Celowo nie pisze jakiego uzywam anty i fire zeby nic nie sugerowac. Pozdrawiam 1588791[/snapback] a wyszukiwarki uzywac nie umiemy? antyvirus NOD32 lub Antivir personal firewall ZoneAlarm lub ten wbudowany w windowsa (ten w win2003 nadwyraz dobrze wszystko blokuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 (edytowane) ja mam NAV2004 i najlepszym sposobem zeby przyspieszyc start komputer jest wylaczenie autoprotect'a, tak zeby ladowal przy starcie ikonke NAV ale nie wlanczal pracy w tle, bo to i tak nie jest potrzebne, mejle jak sie sprawdza jakims programem to i tak sprawdzi a wirusa jak zalapiesz to norton ani zaden inny nic nie da bo tylko powie ze wirus jest a usunac go zaden nie potrafi potem, (nie wiem po co to badziewie robia wogule, hyba tylko wlasnie po to zeby bylo wiadomo kiedy trzeba formata zrobic), tylko z mejlami sobie radza, firewalla mam zonealarm'a i jak dla mnie to sprawuje sie dobrze wiec polecam ale fajnie by bylo jak by nie trzeba bylo wlanczac tych wszystkich glupich "zabezpieczen", szkoda ze linux sux :angry: , nie ma innego wyjscia, jak by nie win to nie bylo by poco kompa kupowac B) Edytowane 19 Sierpnia 2005 przez thocmaar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Chcesz szybko? 1. Firewall systemowy 2. MS AntiSpyware 3. No AntyVir Masz szybko - i jesli zainstalujesz od razu po instalce systemu - naprawde bezpiecznie. Ja tak jade - i jak czasem zrobie skan antywirusowy - to jest ZERO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 ja mam NAV2004 i najlepszym sposobem zeby przyspieszyc start komputer jest wylaczenie autoprotect'a, tak zeby ladowal przy starcie ikonke NAV ale nie wlanczal pracy w tle, bo to i tak nie jest potrzebne, mejle jak sie sprawdza jakims programem to i tak sprawdzi a wirusa jak zalapiesz to norton ani zaden inny nic nie da bo tylko powie ze wirus jest a usunac go zaden nie potrafi potem, (nie wiem po co to badziewie robia wogule, hyba tylko wlasnie po to zeby bylo wiadomo kiedy trzeba formata zrobic), tylko z mejlami sobie radza, firewalla mam zonealarm'a i jak dla mnie to sprawuje sie dobrze wiec polecam ale fajnie by bylo jak by nie trzeba bylo wlanczac tych wszystkich glupich "zabezpieczen", szkoda ze linux sux :angry: , nie ma innego wyjscia, jak by nie win to nie bylo by poco kompa kupowac B) 1603102[/snapback] to po co wogole instalowac tego nav? :mur: dlatego osobiscie nie mam antyvira + opera 8 + etrust patrol + microsoft antispyware + adaware + firewall systemowy.... zero problemow z antywirusow jak napisalem polecam nod32 i antyvir personal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Jak ktoś ma mozliwość niech sobie porówna szybkośc dzialania, uzycie cpu i uzycie ramu w NAV i Symantec Antyvirus. Działanie tego drugiego jest praktycznie niezauwazalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Sygate Personal Firewall - jesli jeszcze zdazycie, bo norton/symantec ich wykupil :( a antywirus? co to jest antywirus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Jak ktoś ma mozliwość niech sobie porówna szybkośc dzialania, uzycie cpu i uzycie ramu w NAV i Symantec Antyvirus. Działanie tego drugiego jest praktycznie niezauwazalne. 1603219[/snapback] a NAV (norton antyvirus) to nie to samo co Symantec Antyvirus ? ... dzilanie jest zauwazlane zwlaszcza przy kopiowaniu, defragmetowaniu, i wogule przy kazdym dostepie do dysku bo noroton wszystko sprawdza co jest czytane i zapisywane, dlatego wlasnie nie laduje autoprotecta, a w systrayu siedzi tylko po to zeby mejle sprawdzal i czasem recznie jakis sciagniety plik/archiwum (przynajmniej umnie widac roznice na laptopie z dyskiem starej generacji, czyli tym 4k obrotow, na stacjonarnym nie wiem jak jest, ale domyslam sie ze pewnie tez byla by roznica) a zreszta jak ktos chce miec szybki start to po to jest hibernacja, raz zaladowane i spokoj na jakis czas, ja np ostatni start xp mialem 16dni temu, zamiast wylaczac to go zawsze hibernuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Ja jadę bez żadnego antywirusa i firewalla tylko systemowy w końcu jestem za natem to nie jestem przecież tak narażony na ataki :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 a NAV (norton antyvirus) to nie to samo co Symantec Antyvirus ? ... Nie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thocmaar Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 @sgj, to wytlumacz mi to: http://www.symantec.com/product/index_homecomp.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 No i? Nie widzisz że są 2 programy O róznych nazwach. Sav szukaj tu > http://www.symantec.com/product/index_smallbiz.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Sid-The-Rat=> Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) to moze ja powiem, sav ma silnik wykupiony od jednej ze spolek zaleznych od ibm, nav ma silnik nortona. sav jest dobry, nav nie. nav jest z kazdym rokiem gorszy, sav jeszcze troche bedzie dobry a potem norton zacznie w nim grzebac ps. nazwa nic nie znaczy, nie spodziewalem sie, ze ktos w dobie sztucznego poszerzania oferty przez tworzenie sztucznych tworow, bedzie przytaczal nazwe jako argument Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez -Sid-The-Rat=> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) Od roku używam tego combo i sprawuje się nieźle : Antivir - www.free-av.com, firewall - Sygate personal firewall Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez Dreggo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Kaspersky Anitivirus 5 Personal + Kaspersky Antihacker 1.7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Nie rozumiem po co kombinować. Wystarczy wgrać SP2, wrzucić wszystki łatki z Windows Update i do tego Microsoft AntiSpyware. Wszystko działa elegancko i szybciutko. Polecam !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...