Skocz do zawartości
Cahir-1984

Problemy Z Bartonem 2,5 Na Domyslnej Magistrali

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu zakupilem uzywanego Bartona 2,5. Od razu po zakupie wzialem sie za sprawdzanie nowego nabytku. Niestety wyszly pewne komplikacje. Na domyslnych ustawieniach 11x166 komputer od czasu do czasu wieszal/resetowal sie w 3D Marku, a takze w niektorych grach. To samo bylo przy podkreceniu mnoznika na 3,0 XP czyli 13x166. Zdecydowanie mi sie to nie spodobalo. Zaczalem sprawdzac zachowanie komputera po zmniejszeniu magistrali na 133. Wszystko chodzilo w porzadku. Na poczatku pomyslalem sobie moze to zasilacz nie daje rady, ale okazalo sie ze jednak nie mam racji gdyz wczesniej mialem Durona 1800@2000, ktory z pewnoscia bral wiecej pradu niz Barton 2,5 na domyslnych ustawieniach. Co ciekawe zaczalem bawic sie w podkrecanie mnoznikiem na magistrali 133, doszedlem mniej wiecej do @2250 i o dziwo komputer dzialal stabilnie. To kompletnie obalilo moja koncepcje z zasilaczem. Nastepny pomysl ktory wpadl mi do glowy to podbicie magistrali powyzej 166, nic mi nie zalezalo, a magistrala krecic jest raczej lepiej niz mnoznikiem. Ustawilem 13x172, i co ciekawe teraz tez dziala stabilnie, realne taktowanie rowniez w granicach @2250. Jesli chodzi o temperature to raczej bez wiekszych stresow, poza tym ten czynnik raczej odpada. Tak wiec sytuacja jest o tyle glupia, ze procesor dziala na wyzszych i nizszych taktowaniach magistrali stabilnie, a akurat na domyslnym 166 nie ma ochoty dzialac.

Moj konfig: AMD Athlon Barton 2.5, Soltek FRN2-L, Elixir 512 RAM 400, ATI Radeon 9800 Pro, Seagate Barracuda 160GB, Seagate Barracuda 40GB, CDRW LiteOn 52x, CD LG 52x, SB Live!, Ethernet Realtek, Chieftec 350W

Jezeli ktos moglby racjonalnie wyjasnic to zjawisko to prosilbym o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...