Skocz do zawartości
FrIkO

Hl2: Episode One

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, zacialem sie. Wychodze w momencie gdy odzial zomowcow walczy z tym byczkiem i reszta robactwa. Zostaja pokonani no i caly ten zwierzyniec leci na mnie. Wszystko byloby pieknie tyle ze nie wiem co robic. Bron na niego nijak nie dziala, a jak chce sie wdrapac na podest to nie moge (chyba jakis bug bo ustawilem sobie skrzynie i spokojnie bym dosiegnal a nie moge). Anybody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zacialem sie. Wychodze w momencie gdy odzial zomowcow walczy z tym byczkiem i reszta robactwa. Zostaja pokonani no i caly ten zwierzyniec leci na mnie. Wszystko byloby pieknie tyle ze nie wiem co robic. Bron na niego nijak nie dziala, a jak chce sie wdrapac na podest to nie moge (chyba jakis bug bo ustawilem sobie skrzynie i spokojnie bym dosiegnal a nie moge). Anybody?

Juz o tym bylo,jesli przykryjesz dziury z athlionami (nie mylic z athlonami) samochodami to bedziesz mogl isc dalesc i nie ta droga co chcesz tylko.....zobaczysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, nie ten moment. Pozniej, wychodze z budynku i zeskakuje do takiego jakby garazu, patrze w prawo a tam bija sie Combine z takim duzym robalem jednym i reszta tych mniejszych, jest tez samochod Combine'ow ale zostaje zniszczony przez tego duzego. I potem jak sie to cale stado rozprawi z Combine'ami to sie zabiera za mnie a ja siedze i nie wiem co robic, bron na tego duzego to jak wykalaczka dziala. Alyx siedzi sobie wygodnie na podescie wyzej i spokojnie strzela a ja dostaje lomot. Kojarzysz juz ten moment?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, nie ten moment. Pozniej, wychodze z budynku i zeskakuje do takiego jakby garazu, patrze w prawo a tam bija sie Combine z takim duzym robalem jednym i reszta tych mniejszych, jest tez samochod Combine'ow ale zostaje zniszczony przez tego duzego. I potem jak sie to cale stado rozprawi z Combine'ami to sie zabiera za mnie a ja siedze i nie wiem co robic, bron na tego duzego to jak wykalaczka dziala. Alyx siedzi sobie wygodnie na podescie wyzej i spokojnie strzela a ja dostaje lomot. Kojarzysz juz ten moment?

Tak tak tak,to ten moment bo tylko tam byl ten duzy robal. Te samochody sa porozmieszczane po calej planszy a cala sprawe psuje ci ten robal. Masz tam 4 samochody i masz na cala odleglosc 4 dziury z athlionami.Musisz szybko sie poruszac i gravity gunem pozakrywac 4 dziury a nastepnie wziac giwere i cala seria nawalac tego duzego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broń działa na tego robala! Tak jak w HL2. Masz tam sporo beczek, które wybuchną gdy rzucisz nimi w robala. Oczywiście rzucasz gravity gunem. Potem strzelaj do skutku - da się to świństwo zabić.

Juz o tym bylo,jesli przykryjesz dziury z athlionami (nie mylic z athlonami)

Antlions chyba to się nazywa ? :O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam odrazu zabliem wiekszego. Jak Złodziej napisal dobrze w niego rzucic pare beczek. A potem podbiegalem i z bliska shotgunem go doprawilem ;)

Mozna tez biegajac po mapce wystawiac go na strzala Alyx :-) Metod jest wiele, dla chcacego nic trudnego :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ok no to trzeba bedzie go upolowac. Swoja droga troche nudne sie robi po ktoryms razie ten patent z samochodami, raz czy dwa to spoko ale potem to juz taka rutyna. A tego wielkiego wlasnie nie pamietalem czy w podstawce byl jakis sposob na niego czy brak sposobu (czyt. wywalic caly magazynek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu pograłem godzinke ( po egzaminie (; ), i powiem szczerze wypas. Światło pada tak jak powinno padać, hdr bardzo ładny, gdzie trzeba tam stonowany. Klimat także super. Pokazuje pazurki source jak po updejtach jest pięknie zoptymalizowany. Nie dogrywa :) nawet gdy rzucamy dużymi przedmiotami za pomocą gravity gun, odbijając się od kilku ścian (czyli cpu wszystko liczy w tle), więc fizyka jak to w hl2 (+poprawki) super i jak chodzi gra :blink: (ukłony w stronę dev Valve i firmy Havok). U mnie poprostu gra płynie i cudnie wygląda( +genialny motion capture czyli tak jak w hl2 :) + nowe animacje, +efekty blure wkomponowane bardzo dobrze w odpowiednim momencie akcji np. 'na moście' ). Te smaczki, o których wspomniałem wynikają właśnie z tego, że dodatek jest krótki i pewnie developerzy z Valve skupili się na każdym szczególe, dlatego tak wszystko fajnie jest dobrane (podobnie w lost coast). Z tego powodu chyba wolę, żeby to w epizodach wychodziło :). Dźwięk IMO rewelacyjny, zarówno ambient jak i muza w tle, btw. w sennach, pare razy podskoczyłem jak coś 'jeb...' w okolicy (;. Mam nadzieję, że wyjdzie więcej gier na tym silniku. Jednym słowem "pięknie".

EDIT. Z tym czasem to chyba bardzo przesadzacie, akurat hydro ma rację ( sam się dziwie, że to piszę :D ), bo idę w sumie szybko jak ładne widoki są to się rozejrze a już 3h gram jak z bata strzelił. Może nie jesteście świadomi ile graliście (; albo nie skupiacie się na niczym, fabule itd i biegniecie na 'chama' lol, chociaż i tak czasami zatrzymuje się Alyx, żeby coś otworzyć albo zagadać z kimś czy uruchomić 'video konferencję :D' lub recordy. I to że czasami trzeba pomyśleć bo zagadek trochę jest. Tak że w te 2h za 1 razem to śmiem wątpić.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mmmmniamm.

Ten silnik po prostu mnie zadziwia. Jest to bez watpienia najlepszy silnik jaki dotychczas powstal na swiecie na gry PC.

Historia wygladala tak.

Odpalilem gre z mysla tylko o zobaczeniu jak to wyglada.

Setup--> HDR--> AAx2, AFx4 i heja.

Na pierwszy rzut oka nie ma AA. No ale tylko chcialem looknac jak to chodzi na moim rzechu. Hmm, tak sobie bo okolo 25-30FPS.

Ale za to grafika wyrywa na chama galki oczne i nie chce juz ich oddac.

Okaleczony dalej probuje jak to sie gra i gdy zobaczylem "the core" to obudzilem sie po godzinie z omdlenia ale gralem dalej nadal tylko zerkajac na gre jak wyglada. Gdy sie otrzsasnalem to wyszedlem juz z cytadeli.

Ehh, ide spac.

Albo jeszcze sprawdze co z tym AA+HDR - dlaczego nie dziala AA ?

Hmm, zakladki...no oczywiscie ustawienia z menu gry sa jak zwykle do d*** bo w zakladkach nie bylo AA wiec tego efektu gra widocznie nie wymusza.

Wiec AAx2Q, AAx4 i patrze w zakladke OC - a tam stock !

Buahaha, wiec jeszcze raz test gry.

Odpalam, a tu milutka niespodzianka. AA+HDR miazdzy !

Do tego po podkreceniu jak to zwykle najciensza karta swiata NV43 dostaje kopa jak konska noga koles w reklamie.

Klatki na sekunde nie znizaja sie ponizej "zoltych" (czyli jezeli mnie pamiec nie myli to 30FPS), a niemal 80% czasu zasuwa "zielony FPS"

Czyli supoer plynnie + grafika najlepsza jaka w zyciu widzialem (Q4, D3, F-C to pitki przy tym silniku).

A w tunelach niemal drugi raz nie zemdlalem jak skrypt jest inteligentnie zlozony.

Poswieccie Alyx w oczy. Albo zgascie przy niej latarke w tych ciemnosciach :)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
motyw z udawaniem zombie po prostu mnie rozjebal na kawalki

Co do samej rozgrywki to jest to stary dobry HL2, pewnie z 3-4x sobie przejde ten dodatek. Jeszcze go nie skonczylem wiec nie powiem jak sie ma inteligencja Combine bo nie mialem z nimi do czynienia w miescie.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzicie - mowilem,co source to source i zadne tam enginy D3,Oblivionow Hitmanow czy innych gier nawet nie maja najmniejszego polotu do sourca.Wreszcie czytam normalne opini o grze.Pomimo,ze pare osob narzeka na silnik (glownie tlumaczac sie,ze silnik ma 2 lata i nie dopuszczajac tego,ze wyraznie widza,ze grafika jest ladniejsza niz w dzisiejszych grach) to wiekszosc jest tych osob, ktore wiedza co dobre no i co sie znaja.Jak narazie bez watpienia najlepszy silnik jaki powstal w historii gier 3D i wogole jest to najlepsza gra 3D.Zapomnialem tez dodac,ze jest to jedyna gra 3D w historii,ktora jest arcydzielem po ciaglym przekladaniu premier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zapomnialem dodac, ze HDR wali pelna para.

Kiedys myslalem, ze HDR to bedzie tylko funkcja odpowiedzialna za "oslepianie" symulujace prawdziwe przejscie z ciemnego w jasne pomieszczenie badz spojrzenie w jasny punkt.

Otoz nie tylko. Zrobilem test bo na mysl mi przyszla jedna ciekawostka.

Mianowice gdy noca w pokoju zgasze swiatlo to przez moment nic nie widac badz widac znacznie gorzej anizeli po kilku sekundach.

Sprobujcie zgasic latarke w pomieszczeniu przyciemnionym (nie totalnie czarnym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież jest to oczywiste. :) To samo jest w FarCry tylko znacznie bardziej uwidocznione. :)

Mozliwe, nie sprawdzalem bo bylem zajety widoczkami w nowej grafie.

Zastanawia mnie jak dziala to na kartach <dx9.0c

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe, nie sprawdzalem bo bylem zajety widoczkami w nowej grafie.

Zastanawia mnie jak dziala to na kartach <dx9.0c

W hl2 działa dokładnie tak samo. Miałem 6800 swego czasu i hdr jest identyczy na tym co w podpisie i 6800. Zastrzegam mówię o HL2.

Aha jedyny mankament to ta beznadziejna latarka, trzeba by napisać do Valve niech ją inaczej zrobią bo nie dość że słabo świeci i nic nie widać, to jeszcze marny efekt, a światło wydaje się być rozproszone zamiast punktowe.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzicie - mowilem,co source to source i zadne tam enginy D3,Oblivionow Hitmanow czy innych gier nawet nie maja najmniejszego polotu do sourca.Wreszcie czytam normalne opini o grze.Pomimo,ze pare osob narzeka na silnik (glownie tlumaczac sie,ze silnik ma 2 lata i nie dopuszczajac tego,ze wyraznie widza,ze grafika jest ladniejsza niz w dzisiejszych grach) to wiekszosc jest tych osob, ktore wiedza co dobre no i co sie znaja.Jak narazie bez watpienia najlepszy silnik jaki powstal w historii gier 3D i wogole jest to najlepsza gra 3D.Zapomnialem tez dodac,ze jest to jedyna gra 3D w historii,ktora jest arcydzielem po ciaglym przekladaniu premier.

Można by polemizować na ten temat ponieważ jak widać najważniejsza jest umiejętność jego wykorzystania. Na ten przykład sin:episodes.

:wisielec:

Benchmark hl2:eo

http://www.elitebastards.com/cms/index.php...id=71&Itemid=29

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I przeszedłem (;. Zaj.ebiste zakończenie, idealne na koniec 1 epizodu. Ja nie wiem co niektórzy pisali, że nagle się zakończyło a myśleli że się dopiero rozkręci :o i bardzo krótka gra LOL, chyba przespali całą rozgrywkę albo grali żeby tylko strzelać w co tylko się rusza, jak fragi w q3, nie patrząc na fabułę, klimat itd. Wtedy może im się znienacka zakończył ten epizod (;. Gra nie jest taka krótka jak opisujecie. Idealny epizod.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźcie nie bijcie co Wam zdradziłem hahaha, przecież to na początku już mówią co chcą zrobić LOL, czy powiedziałem ze ktoś zginął/nie zginął lub inne niesamowite tajemnice dotyczące końcówki i dalszej fabuły, np gdzie się udali albo co się z nimi stało ???? Macie już naprawdę fioła na punkcie tych spojlerów :mur: Ale i tak usunąłem to zdanie ehhh.

Jakby kogoś ciekawiło moje zdanie które tak przez Panów wyżej było okrzyknięte "spojlerem" przez którego im zepsułem całą grę to poniżej jest:

BTW. od razu było wiadomo że gra się zakończy ucieczką z c17.

Od razu - początku gry, zdanie było kontrargumentem na to że niektórym z nienacka się gra zakończyła, a chcieli wiecej grać.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki jest cel to kazdy wie bo przeciez uciekaja z cytadeli i nie zamierzaja nigdzie w poblizu zostawac. Ale czy im sie to udalo i czy wogole do tego dojdzie badz w ktorym momencie sie skonczy bylo dla mnie niewiadoma i przyznam, ze mnie intrygowalo. Teraz juz niestety nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki jest cel to kazdy wie bo przeciez uciekaja z cytadeli i nie zamierzaja nigdzie w poblizu zostawac. Ale czy im sie to udalo i czy wogole do tego dojdzie badz w ktorym momencie sie skonczy bylo dla mnie niewiadoma i przyznam, ze mnie intrygowalo. Teraz juz niestety nie.

A czy ja napisałem że im się udało ?! Wydaje mi się, że przesadziliście. Skończmy już to (;

BTW. Zapewniam Cię że końcówkę będziesz oglądał z koparą na ziemi (;

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi