Skocz do zawartości
FrIkO

Hl2: Episode One

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co się orientuję to EP1 nie wymaga podstawowego HL2.

A wracając jeszcze do cen to EP2 trzeba będzie już kupić w normalnym sklepie, a nie bawić się w kupowanie przez Steama. W końcu 20 złotych piechotą nie chodzi.

Edit: Grimlock mnie uprzedził.

Edytowane przez Greg'81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greg'81,Grimlock dzięki za odpowiedź.

Pozostaje mi jeszcze sprawdzić czy w Zabrzańskim MM też jest za tą samą kase.

Jutro jeśli cena będzie taka sama jak pisaliście wyżej w końcu sobie w coś fajnego poszpilam.

Aha i jeszcze jedno. Zapomniałem zapytać czy też dostane konto w Steamie (chodzi mi głównie o możliwość pogrania w CSa)

Jeśli ktoś wie of course...

Edytowane przez Kobrowisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij się, opakowanie gry nie jest otwierane. Kiedyś jak pojawił się HL2 w Empikach plagą było wyciąganie CD-Keyów z pudełek. Na szczęście gdy ktoś zgłosił się z powrotem do sprzedawcy to wymieniali na nową sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij się, opakowanie gry nie jest otwierane. Kiedyś jak pojawił się HL2 w Empikach plagą było wyciąganie CD-Keyów z pudełek. Na szczęście gdy ktoś zgłosił się z powrotem do sprzedawcy to wymieniali na nową sztukę.

Aha.

Czyli jeśli kartonik nie wzbudzi podejrzeń i będzie CDKey to konto jest moje i moge grać w CSa?

Ściąga sie go ze Steama (gdzieś tam kiedyś wyczytałem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych statkach są Advisorzy, a dokładniej te larwy przy których boli głowa Gordona i Alyx w Cytadeli.

Vortiguanty w ostatniej chwili zabierają Gordona przed umieszczeniem go przez G-Mana ponownie w ... hmm "holderze" na następną akcję.

Dodatkowo odgradzają G-Man'a, dlatego G-Man jest taki wściekły.

Przy okazji ratują Alyx przed śmiercią.

Odgłosy gunshipa są super, po prostu rewelka i te lecące drzazgi + roztrzaskane szkło oraz świst kul :]

PS. Do kolegi używającego wersji non-steamowej, poszukaj update'u na p2p bo się do Ciebie przywalą moderzy jak będziesz takie screeny wrzucał :wink:

Spoilerujesz :/

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Advisor to przeciez chyba przywodca Combine - ta gruba larwa cos a`la Nihiliath w jedynce. Wiec raczej liczba pojedyncza nie mnoga. A czy to on byl wtedy ? Moze faktycznie w Cytadeli albo pod nia miescila sie jakas wylegarnia jego gatunku, hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Cytadeli było kilku, kilkunastu Combine Advisorów - w tym pomieszczeniu (nie pamiętam dokładnie) w którym Alyx i Gordona rozbolała głowa przez podłogę można zobaczyć coś a'la silosu na którego obowodzie są umieszczeni Advisorzy.

Poszukam albo zrobię screena.

Dlaczego liczba mnoga :?: Inny dowód: tylko w obecności Advisora boli "nas" łepetyna. Podczas ucieczki pociągiem z C17 z Cytadeli uciekają Advisor's Pod - czyli statki - kapsuły z Combine Advisorami. Dwa z nich przelatują blisko nas i wywołują identyczny efekt.

Tak, CD-Key wystarcza do założenia konta i pobrania HL2+CS, wystarczy przypomnieć sobie sytuację z dołączonymi kartonikami do boxowych Radeonów 9500, 9700. Niektórzy nawet handlowali nimi na Allegro.

UPDATED:

Obiecane screeny: jednak to było inne pomieszczenie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, masz racje.

Ale ten ze screenu 2 (na ekranach monitorow) to chyba jakis calkiem inny Advisor, wystepujacy juz w jedynce gdy rozmawial z Wallecem Breenem.

A tak sobie caly czas mysle po przejsciu gry i mnie nachodza nowe watki.

Co rozwalilismy w HL2 na samej gorze cytadeli ?

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jedną uwagę co do tego heapsize (jeszcze nie używałem). Zakładając że mamy 512mb ramu to mamy wpisać wartość o połowe mniejszą tak? Czyli 256, podane w bajtach, czyli w/g wypowiedzi 256000, ale mb ma 1024bajty a nie 1000, czyli to powinno być 262144, tak na moje oko. Może to dlatego niektórym to nie działa.

A tak sobie caly czas mysle po przejsciu gry i mnie nachodza nowe watki.

Co rozwalilismy w HL2 na samej gorze cytadeli ?

W HL2 rozwaliliśmy breen'a który chciał gdzieś zwiać, zapewne do innego wymiaru albo coś. Tak jakoś mi się wydaje ;) Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HL2 rozwaliliśmy breen'a który chciał gdzieś zwiać, zapewne do innego wymiaru albo coś. Tak jakoś mi się wydaje ;)

masz na myśli tego "dużego grubasa" którego było widać pod szklana podłoga ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz na myśli tego "dużego grubasa" którego było widać pod szklana podłoga ??

Dr. Breen to eni "ten grubas z pod podłogi" ;) To ten który był na każdym monitorze w City17. Poza tym Kaeres pytał o HL2 a nie HL2 EO.

"Dr. Breen:

Nasz stary znajomy z pierwszej części HL. Pełnił on w Black Mesa funkcję administratora, lecz po wypadkach mających tam miejsce stał się przywódcą ludzkości. Niestety, podporządkował się najeźdźcom i pozwolił, by oddziały Combine opanowały Ziemię. Jego zadaniem jest namówienie jak największej liczby osób na dołączenia się do oddziałów i nie im stawianie oporu. Jedyną osobą, która może go powstrzymać, to wyzwoliciel ludu - Gordon Freeman."

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Valve chyba przestalo lubic ATI(szok!) i przerzucilo sie na zielonych(szok x2), looknijcie na to:

(cd key jest dodawany do kart EVGA z seri 7900 i w gore po 19 czerwca br.)

post-16964-1151776775_thumb.jpg

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha to by tłumaczyło czemu na 95pro 380/310 zacząłem od high 1024*768 +2*AA - było ok (powyżej 40 fps) gdzieś w połowie przerzuciłem sie na 800*600 2*AA high a później musiałem jeszcze cos mieszać pod koniec - nienawidze N-vidii za ten gupi znaczek pojawiający się przed załadowaniem gry :/ :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się przejmujecie. Przeciez to jest jeden wielki chwyt marketingowy. Myślicie że developerzy studiują dogłębnie architekturę gpu ?? i takowe dokumenty udostępnia im producent (ATI/NVIDIA) ? Nawet nie ma takiej opcji żeby na poziomie programowania aplikacja działała lepiej na ati lub nvidi. To zależy od architeORT: ORT: ORT: ktury, programista tylko ma dostępne narzędzia. Tudzież directx/opengl.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co rozwalilismy, ze tak wybuchlo ?

To bylo jadro Cytadeli czy teleport ?

Teleport, raczej wątpie żeby Breen uciekając wskoczył do jądra ;)

Poza tym, z jądrem to mamy historię w episode one.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się przejmujecie. Przeciez to jest jeden wielki chwyt marketingowy. Myślicie że developerzy studiują dogłębnie architektórę gpu ?? i takowe dokumenty udostępnia im producent (ATI/NVIDIA) ? Nawet nie ma takiej opcji żeby na poziomie programowania aplikacja działała lepiej na ati lub nvidi. To zależy od architeORT: ORT: ORT: ktury, programista tylko ma dostępne narzędzia. Tudzież directx/opengl.

[ot]

Amen. Myślę, że to jest bardzo dobra puenta do dyskusji na temat "...bo gry są optymalizowane pod nV..." :wink: pozdro [/ot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ojejku

Co nie zmienia faktu ze cs source chodzi lepiej znacznie na podobnych kartach jak x800gt a gf6600gt. (Wiem bo poparte własnymi obserwacjami na tym samym kompie z podpisu.). Akurat w hl2 eo nie musialem mieszac z detalami wogóle , od poczatku do konca na maxa i logo nv w tej kwesti to czysty marketing.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też napisałem że zależy od architeORT: ORT: ORT: ktury. A, że silnik jest tak skonstruowany że o 'niebo' chodzi lepiej na x800gt to inna bajka. ATI czy NV udostępnia im jedynie GPU do testowania ich produktu, wyślij mejla do techlandu to nawet Ci to potwierdzą. Że im chodziła na testach bardzo dobrze to nie przejmowali się czy na NV też tak chodzi. Jeżeli by chcieli wykorzystać + z ATI a - z NV to musieli by grę pisać 15 a nie 5 lat, przy czym sprzęt zmienia się 20 razy, do tego programując w assemblerze (co nie zmienia faktu, że i tak sporo rzeczy jest pisanych na poziomie assemblera, czy wstawek assembler'a np. shadery), bo jak powiedziałem biblioteki dx/ogl są 'uniwersalne' nie ma proati czy pronv. Nie róbmy OT tak jak powiedział chemiczny_ali bo sprawa jest oczywista.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie..ale sam fakt ze taki duzy partner ati przeszedl do obozu najwiekszego wroga...przeciez ile ati wpompowalo w valve (m.in mase cd key'ow w r9600 i itp)

teraz to sie dziwne rzeczy porobily na swiecie , np. Prey (na enginie dooma3 ) ze znaczkiem Ati...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Jak piszecie, znaczek nvidi jedynie mowi nam o tym, ze nvidia dostarczyla karty dla programistow/do testow i znak ten to czysta reklama, nie ma to wplywu na wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dokładnie tak jak piszecie. Te znaczki niewiele znaczą. :) Choć przy Preyu można podyskutować widząc znaczek ATI i wydajność ATI na silniku Dooma. :) Wracając do tych znaczków to nie raz gra miała Mean to be played..... a lepiej działała na ATI. ;) Dla tego nigdy nie zwracam uwagi na te zagrywki producentów. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszecie, znaczek nvidi jedynie mowi nam o tym, ze nvidia dostarczyla karty dla programistow/do testow i znak ten to czysta reklama, nie ma to wplywu na wydajnosc.

Przecież podczas promowania hl2 wykorzystano słaby punkt kart serii fx a to, że teraz tak się dzieje jest zasługą projektantów procesorów graficznych i programistów piszących sterowniki pod sztywnego dajrekta a nie piszących gry. Oczywiście wiem również, że można wykorzystywać pewne zalety uzyskując przewagę w wydajności nad konkurentem, tak jak zapowiadał techland szerokie wykorzystanie s.m.3.0 w call of juarez, jeszcze przed zamontowaniem tych możliwości w karty ati, tak teraz pewnie się to wyrówna.

Sam się zastanawiam czy to co piszę jest choć trochę bliskie prawdy bo się nie znam.

I widać, że łapciuchami są wszyscy w obu branżach. No może są wyjątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może już było: :?

Jestem na strychu jakiegoś budynku. Wali do mnie jakiś latający pojazd. Jak i czym go zestrzelić? Na tym strychu jest jakaś skrzynia z rakietami ale jak je użyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może już było: :?

Jestem na strychu jakiegoś budynku. Wali do mnie jakiś latający pojazd. Jak i czym go zestrzelić? Na tym strychu jest jakaś skrzynia z rakietami ale jak je użyć?
musisz uzyc bazuki czy jak to sie tam pisze. :P O ile mnie pamiec nie myli lezy gdzies na dole. ;)
Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Sry AndyN, ale jakim cudem zacinasz sie co chwile w tak banalnej grze? :blink:

Masz rakiety i nie wiesz co zrobic?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Czy ktoś mógłby mi wysłać na maila winter2001@tlen.pl mapę z HL2: EO "ep1_citadel_03.bsp". Brakuje mi jej i nie mogę przejść gry dalej. Będę wdzięczny!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi wysłać na maila winter2001@tlen.pl mapę z HL2: EO "ep1_citadel_03.bsp". Brakuje mi jej i nie mogę przejść gry dalej. Będę wdzięczny!!!

to wazy 47MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi