Skocz do zawartości
bruce

do [posiadaczy zimnych katod i podobnych

Rekomendowane odpowiedzi

mam taka mala prosbe, do osoob posiadjacych zimne katody, lub neony, grunt, ze z inwerterem :P

1.proshe o rozebranie inwertera i narysowanie schematu, lub zrobienie scanu, lub foto z opisem elementooff)

2.sprawdzenie jakie napiecie daje na wyjsciu (czy przypadkiem nie 110V)

no z goory thx :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie orientuje to te neony co sa w discotechu / byly na overclocking.com.pl daja 800V na wyjsciu bo to sa faktycznie rurki z gazem w srodku, natonmiast zimne katody dzialaja na zasadzie elektroluminescencji - mam katode z pc-tuning i udalo mi sie ja rozwalic tzn wyjechalo wszystko ze srdka a tam rurka biala i do niej doczepine katody i to wszystko a ile napiecia daje inverter to nie wiem, jak wroce do wawy czyli tak w okolicach wtorku to moge sprawdzic, rozbierac nie bede bo nie jest w pudelku a zlepiony jakas tasma izolacyjna wiec jak rozwale to bedzie lipa tu masz linka tamm byly fotki invertera moze nie najlepsze ale zawsze cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w sieci schemat prostej przetwornicy do świetlówki. Układu tego nie sprawdzałem praktycznie (brak czasu), ale jest na tyle prosty, że mógłby ktoś z Was na próbę go zbudować. Ponieważ powyższy schemat jest w formacie protela, tu zamieściłem go w formacie gif. Kiedyś zbudowałem przetwornicę do 8W świetlówki, ale nie zamieszczę jej schematu, gdyż układ jest zbyt trudny w uruchamianiu - przydaje się oscyloskop. Jest to przetwornica rezonansowa o wysokiej sprawności, ma trafo ze szczeliną (pełni jednocześnie rolę dławika) i układ zapłonu świetlówki na gorąco z podgrzewaniem skrętek. To ostatnie znacznie podnosi trwałość lampy - świetlówka zapalana na zimno poprzez przyłożenie wysokiego napięcia szybko się zużywa, a proste przetwornice zasilające ją napięciem niesymetrycznym też się do tego niestety przyczyniają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...