rcicho Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Kupiłem kilka dni temu karte graficzna Hecules Prophet na ATI Radeonie 8500LE w Komputroniku za 539zł. Karta fajna niczego sobie. Zainstalowałem ja nie instalujac oczywiscie od nowa Windowsa XP Pro. Wywaliłem tylko stery po poprzedniej karcie Pixel View Geforce2 MX. Po pewnych klopotach z odswiezaniem ekranu w koncu udało mi sie ustawić 100MHz przy rozdzielczosci 1024-768 i minitorze Dell 1025 na Trinitronie. Gdy wlączyłem 3DMarka 2001SE niestety po przejsciu pierwszej sceny zwis kompletny i czarny ekran i tylko twardy reset pomogł. W Quaku Arena raz nawet dało się pograć ale kilka razy również komputer się zawiesił po kilku/kilkunastu sekunadach grania. Poprzednio na Geforce2 MX i 3DMark i Q3 chodziły bez żadnych problemów. Karta nie jest podkręcona i chodzi na standartowych 250/250. Nawet raz obnizyłem taktowanie pamieci do 240 ale to nic nie pomogło. Obniżyłem również taktowanie mojego Athlona z ustawinie typowego dla XP1900+ na XP1800+. Nic to nie pomogło. Zainstalowałem od nowa VIA AGP (najnowsze) i znowu zwisy na 3DMark. Zainstalowałem orginalne sterowniki od Herculesa (te poprzednie to najnowsze Catalizatory 2.4) i sytuacja nie zmieniła się. Po sprawdzałem w biosie i wszystko chyba jest ok. Zainstalowałem nawet na wolnej partycji raz jeszcze WINXP Pro i tu również kiszka - zwisy. Płyte główna mam Soltek DRV4 , pamieci Kingstona 1 kosc 256 ramu DDR PC2100 CL2. Nie wiem chyba tylko nie sprawdziłem czy wiaraczek na karcie Herculesa chodzi i czy dobrze przylega do chipa. Kolega mi mówił, że tu musiałbym zainstalować od nowa Dx8.1 ale wątpie aby to pomogło. Co robić - ktoś moze mi pomóc????? Pozdr. R.C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Format partycji na której masz system i świeża instalacja systemu rozwiążą wszystkie twoje problemy, i mała uwaga, zanim zadasz pytanie, warto trochę poczytać/poszukać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Najpierw zainstaluj od nowa system, jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie zasiłka nie wyrabia. Napisz jakie masz napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Radeony sa dosyć wrażliwe na słabe zasilacze. Szczególnie ten model akurat. Strzelam, że masz zasilacz poniżej 300W (albo bardzo słabą 300 => Codegen albo coś pochodnego) i stąd ten problem. W 2D działa bo nie jest obciążony, a jak już dostanie obciążenie do zwis bo zasiłka nie wyrabia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Tak mam 300watowego Codegena niestety. Co teraz robić - wymienić zasilacz (jaki?) ? Czy moze wymienić całą obudowę na jakąś sensowniejsza? Ktora obudowę polecacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Np. Foxconn 400W - http://www.4max.com.pl/index1.htm Lub HuntKey 300W - http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=4152&sid=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beavisek Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Tak mam 300watowego Codegena niestety. Co teraz robić - wymienić zasilacz (jaki?) ? Czy moze wymienić całą obudowę na jakąś sensowniejsza? Ktora obudowę polecacie? Mialem ten sam problem az znalazlem huntkeya wczesniej probowalem kilka codegenow i nawet feel. A na hunt key wszystko hula! Serio to jest to . Ja tak spanikowalem ze az kupilem 2 zasilacze (z 2 zrodel) i teraz mi jeden zostal (nowy) patrz tu bo go sprzedaje! http://www.allegro.pl/show_item.php?item=8562419 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 O to chyba trzeba go kupić, ale to jutro czyli w poniedziełek wieczorem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...