Skocz do zawartości
DarkShadowPL

Pomoc Przy Athlon 1800 Thoroughbred

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie dotyczące tego w jakii sposób i gdzie w necie moge sprawdzić jeśli podam swoją serię procesora te wszystkie liczby i cyferki jak bardzo jest podatny na OC i czy w ogóle z nim to da rade i jak bardzo.

Mam Asus A7N8X-E Deluxe i Athlon 1800 Thoroughbred i Ram noname 512MB 266MHz

ale gdy magistrale przestawie z 133 na 143 to po ok paru min pracy w windowsie robi sie reset kompa.

Proszę o pomoc lub jakiegoś linka z góry dzięki.

O wyrozumiałość tez jestem początkujący.

post-118487-1123845234_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam procesor to za mało do kręcenia - potrzebne są jeszcze dobre pamięci, chłodzenie i zasilacz.

Ram noname 512MB 266MHz

gdy magistrale przestawie z 133 na 143 to po ok paru min pracy w windowsie robi sie reset kompa

Ram noname 266 puszczasz na 286 to się wywala - nic w tym dziwnego :D

Może poluzowanie timingów ramu by coś dało ? lub podniesienie napięcia pamięci ?

Pozdr. :)

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze byłobt gdybyś napisał jaką masz płutę to dostałbyś dokładne wsazówki jak dowoltować pamięci ;)

1591399[/snapback]

Kurs czytania się kłania...ma asusa i to w osobnej linijce napisane :mad: .

Wiesz wogóle na jakiej podstawie ustawia się timingi pamięci?

Edytowane przez DaRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze je trzeba zwiększac, jak podnosze fsb to one i tak same się zwiększają, napięcie tez zwiekszyłem z 2.6 na 2.7 na pamięci. ja mam te pamięci w 1 kosci 512.

Wcześniej miałem 2x256 tez noname i na ecs57s5a spokojnie chodziły na fsb 147 bo wyzej komp nie stawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurs czytania się kłania...ma asusa i to w osobnej linijce napisane :mad: .

Wiesz wogóle na jakiej podstawie ustawia się timingi pamięci?

1591620[/snapback]

Wielkie dzięki, kursu czytania nie potzrebuje to poprostu zwykłe przeoczenie!! A z tymi tymingami to było do mnie?? Jeśli tak to mnie zawaliście rozśmieszyłeś!! :blink: :lol: :mur: Myślisz że nie wiem jak się ustawia i jakie są najlepsze ustawienia?? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czemu rozsmieszyłem. Timingi sie same zwiększają wraz ze wzrostem FSB na mojej płycie. A gdy wybiorę user defined to pozostają bez zmian.

Czy to wina pamięci ze przy wyższych ustawieniach FSB komp się resetuje i czy wymiana na 400MHZ DDR by to polepszyła.

A co myslicie o asynhronicznym ustawieniu FSB procka i pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czemu rozsmieszyłem. Timingi sie same zwiększają wraz ze wzrostem FSB na mojej płycie. A gdy wybiorę user defined to pozostają bez zmian.

Czy to wina pamięci ze przy wyższych ustawieniach FSB komp się resetuje i czy wymiana na 400MHZ DDR by to polepszyła.

A co myslicie o asynhronicznym ustawieniu FSB procka i pamięci.

1594061[/snapback]

Spokojnie to nie do ciebie DarkShadowPL ale do kogoś innego. Raczej napewno wymiana na 400MHz pomoże. W asynchro moim zdaniem szkoda się bawić ponieważ w AMD bardzo ważne jest takie samo taktowanie pamięci i procesora. A jak rozumiesz się zwiększają?? Tzn zaostrzają czy luzują??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asynhro nie ma sensu, bo jakie kolwiek ustawienie inne niż najgorsze synchro 100/100 bedzie od niego slabsze ;)

to moze być wina memek, moze tez zasilacza i chłodzenia sprzetu...

def 400 ddrki moga jedynie wyeliminować pamieć z kregu podejzanych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO więc woli wyjaśnienia zwiększają czyli z CL 2,5 do 3 i pozaostałe wartości też się zwiększają w górę czyli dla przykładu z 6 na 7 na pamięciach. Może większe napięcie jeszcze dać jeśli tak to jakie zeby ich nie uszkodzić( CAS 2.5T RAS 3 RAS to CAS 3 Active Percharge Deley 6 to standardowe ustawienia pamięci).

I jeżeli ktoś byłby tak miły i podał jakiego linka gdzie moge sprawdzic po serii z procka jak bardzo jest podatny na OC, mam na nim BOX'owego collera AMD z Barka 2600 i tem w stresie 43.

Zasilacz mam standardowy wraz z obudową Tracer bodajze modecom 350W ale napiecia dość stabilne podaje. Wiatrak w obudowie z przodu nawiewający 80 podłączony do molexa i z tyłu 100 wywiewający podłączony do płyty gł.

Podaję jeszcze raz sprzęt:

ASUS A7N8X-E Deluxe

Athlon 1800XP+ TBred

Pamięci DDR 512MB 266MHz (1 kość)

Grafika Radeon Gigabyte 9550 128MB (hynix 4ns) niepodkręcona (na razie :D)

Dysk WD 80GB 8MB cache na ATA100

Napędy: DVD Liteon i nagrywarka też Liteon 52x

Edytowane przez DarkShadowPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem pamięć na kingstona 400MHz z cl 2,5 ale po zmianie szyny na 147 komp chodzi niestabilnie a temp procka to 44 a plyty 28 w windzie.

Pomóżcie bo juz nie wiem co to moze byc sprawdzałem napiecia miernikiem i są ok podczas prime i 3dmarka.

na razie zmienilem mnoznik z 11.5, na 12 i mam 1603 MHz przy standardowej szynie.

Nie wiem juz co czy podniesc napiecia na pamieci i procku.

Na procku podniosłem o 0,5 a pamięci z 2.6 na 2.7 i dalej restarty kompa.

system swiezutki.

Czy zmienic cos w napieciach agp.

Prosze pomóżcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...