Skocz do zawartości
Camillo

Ile Fps'ów Wystarcza Wam Do Komfortowego Grania?

Jaki staly poziom FPS'ow wystarcza Ci do komfortowego grania w jakakolwiek gre?  

170 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki staly poziom FPS'ow wystarcza Ci do komfortowego grania w jakakolwiek gre?

• 1. 15 FPS lub mniej
      3
    • 2. 20 FPS
      5
    • 3. 25 FPS
      13
    • 4. 30 FPS
      40
    • 5. 35 FPS
      16
    • 6. 40 FPS
      27
    • 7. 45 FPS
      8
    • 8. 50 FPS
      14
    • 9. 60 FPS lub wiecej
      43

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że zawsze każdy chciałby mieć jak najwięcej FPS'ów, ale istotą mojego pytania jest, żebyście określili jaki poziom FPS'ów wystarcza Wam do osiągnięcia kompromisu pomiędzy wydajnością, a jakością obrazu. Gdybyście w każdej grze mogli ograniczyć od góry maksymalny FPS to do ilu moglibyście ograniczyć, żeby gra była dla Was nadal komfortowa. Czyli na przykład jeżeli wolicie grać z niskimi ustawieniami grafy, ale z dobrą płynnością rzędu 50 FPS to zagłosujcie na 50 FPS, natomiast jeżeli przykładowo wolicie podnieść sobie ustawienia grafy jak najwyżej, zaś płynność wystarczająca do komfortowej gry to będzie dla Was wówczas tylko 25 FPS, to zagłosujcie na 25 FPS. Mam nadzieję, że dokładnie wiecie o co mi chodzi.

Sondę tą założyłem, ponieważ chciałbym zobaczyć jak to wygląda u większości z Was, gdyż obawiam się, że ja sam zaczynam być nieco zboczony. Gdy miałem Radka X850XT, na którym doskonale chodził Half 2 to przyzwyczaiłem się do grania ze stałym poziomem 50 FPS. Jednak na przykład takie GTA San Andreas ma skopany engine i żeby mieć stałą płynność nie spadającą nigdy poniżej 50 FPS to musiałbym tak zjechać z ustawieniami grafy, że lepiej nie mówić... Tak więc muszę wybierać, albo gram z brzydką grafą i z wydajnością powyżej 50 FPS, albo włączam sobie frame limiter i wtedy gram ze stałą wydajnością tylko 25 FPS, ale za to z o niebo ładniejszą grafą. Problem w tym, że chciałbym grać w San Andreas z jak najładniejszą grafą, ale przyzwyczajenie do grania w Halfa 2 z wydajnością 50 FPS sprawia, że jakoś nie mogę zaakceptować tych 25 FPS w San Andreas... Jeżeli więc z sondy okaże się, że większość z Was woli ustawić sobie wyższe detale grafiki zaś wydajność żeby była na poziomie na przykład 25 FPS, bo tyle Wam wystarczy do komfortowego grania, to wówczas mogę chyba uznać, że po prostu moje oczy nie są jakieś wyjątkowo wrażliwe na płynność w grze, tylko zwyczajnie mogę przyzwyczaić się bez problemu do grania w 25 FPS i jest to tylko kwestia czasu.

PS: Wczoraj posadziłem na chwilę przed komputerem moją kobietę, która jest laikiem jeśli chodzi o gry i komputery, oraz włączyłem jej San Andreas w włączonym frame limiter'em do 25 FPS. Pograłem chwilę i zapytałem jej czy według niej wizualnie jest płynność. Powiedziała, że tak, jak najbardziej. Dziwiła się, że w ogóle o to pytam, przecież dla niej jest normalnie płynnie. Dopiero jak wyłączyłem frame limiter'a i wydajność skoczyła na 50 FPS to wtedy zobaczyła różnicę, że faktyczne przy 50 FPS jest lepiej, ale jednak stwierdziła, że wcale nie o wiele lepiej i że te 25 FPS to jest dla jej oka wystarczająca płynność. Tak więc chyba to ja jestem zboczony i za bardzo przywykłem do grania w 50 FPS. Jeżeli sonda potwierdzi mi, że również większości z Was wystarcza płynność rzędu 25-30 FPS to znaczy, że będę musiał zmusić się do grania przy takiej płynności dopóki się do niej zwyczajnie nie przyzwyczaję i nie stwierdzę, że teraz 25 FPS to dla mnie płynność wystarczająca do komfortowego grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W morde, dawno takiego belkotu nie czytalem... :lol:

Nie wiem co namieszales w konfigu HL2, ze miales na x850xt tylko 50fps ale to juz mniejsza o to.

Pelna plynnosc to te 50-60 fps wzwyz. Jesli chcesz sie przyzwyczaic do 25fps to moze kup sobie 6200TC bo z gtx'em moze byc ciezko.

PS. Ciezko tobie samemu stwierdzic co dla ciebie jest lepsze? Owczy ped ma ci w czyms pomoc, bo nie rozumiem celowosci tej ankiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nie zrozumieliście o co mi chodzi z tą ankietą...

Po pierwsze w Halfie 2 na X850XT nie miałem cały czas 50 FPS! Miałem grubo powyżej, ale czasami były spadki do 50 FPS, a ja nienawidzę spadków, dlatego też wpisaną mam komendę na ograniczenie FPS'ów od góry do 50.

Po drugie na 7800GTX wcale nie jest różowo. Niektóre dzisiejsze gry jak FEAR czy San Andreas mają takie wymagania i tak skopane silniki, że w zupełnie maksymalnych detalach są na tej karcie spadki nawet poniżej 20 FPS.

Po trzecie ograniczać FPS w grach chcę po to, żebym nie miał gwałtownych skoków. To jest takie dziwne? Wy tego nie robicie? Nie przeszkadza Wam jak macie na przykad 60 FPS i nagle gdy gdzieś spojrzycie spada Wam gwałtownie do 30 FPS? Po to właśnie ogranicza się FPS. Przy czym ograniczam go zwykle do minimalnego FPS'u w grze, czyli jak w jakieś grze najgorszy spadek jest do na przykład 35 FPS to wpisuję komendę na całkowite ograniczenie FPS'ów do 35, dzięki czemu przez cały czas mam już te 35 FPS i nie mam w grze żadnych spadków.

PS: Pytanie obok tematu - gdy włączycie frame limiter w San Andreas to do ilu Wam ogranicza FPS?

Edytowane przez Camillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak bym nie miał tego GTX tylko na przykład 9800PRO to bym miał spadki nie do 35 FPS tylko na przykład do 15 FPS w najnowszych grach i wtedy musiałbym ograniczyć FPS do 15 a wtedy to już by się grać nie dało... Naprawdę nie przeszkadzają Wam nagłe i gwałtowne skoki FPS? Aż mi się wierzyć nie chce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź mnie nie rozśmieszaj. Co ja dziecko jestem, żeby sobie wymyślać, że mam 7800GTX? Udam, że w ogóle tego nie napisałeś.

A jak się ma za słaby sprzęt to może Wam spada do 1 FPS, bo mnie ani razu nie spadło na full-detalach i ani razu nie doczytywało z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, do cholery, nie po to przyszedłem. A jak jesteś zawistny to jest Twój problem. A o tym spadku napisałem tylko, że po prostu u mnie na moim sprzęcie nie spada, a jak Wam spada to po prostu przez za słaby sprzęt, a konkretnie to właściwie pewnie przez za mało RAM'u.

Edytowane przez Camillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Camillo, sie sklada, ze i cpu i dysk mam o wiele wydajniejszy od Twoich zabawek (ram w sumie tez) ale u mnie na poczatku FEAR doczytuje (podobnie u Jordiego).

Jakim CUDEM u Ciebie nie ma tego przykrego efektu? Przeceniasz swoj sprzet, nie doceniajac naszej wiedzy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, nie wiem jakim cudem u Was przy lepszym procu i RAM'ie ta gra doczytuje Wam z dysku. Coś macie chyba pokopane... Przecież RAM'u na karcie grafiki macie też chyba 256 MB, nie? Ja przeszedłem całe demo i ani razu mi nie doczytało z dysku. ORB'a niestety Wam nie dam, bo kompa mam w chacie, gdzie nie mam dostępu do netu. Chociaż może któregoś dnia go przyniosę do roboty i wtedy jak nie zapomnę to zarzucę. Ale jak mi nie wierzycie to Wasza sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od oczu i przyzwyczajenia, ja tam ciesze się jak w bardzo wymagającym momencie FPSy mi spadną do 20, bo pamiętam jak miałem 9000pro że miałem tyle w pustym korytarzu. I mimo że widzę (a raczej czuję bo oficjalnie oko widzi przecież 25fps) różnicę między 25 a 60 to w ogóle mi to nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, nie wiem jakim cudem u Was przy lepszym procu i RAM'ie ta gra doczytuje Wam z dysku. Coś macie chyba pokopane... Przecież RAM'u na karcie grafiki macie też chyba 256 MB, nie? Ja przeszedłem całe demo i ani razu mi nie doczytało z dysku. ORB'a niestety Wam nie dam, bo kompa mam w chacie, gdzie nie mam dostępu do netu. Chociaż może któregoś dnia go przyniosę do roboty i wtedy jak nie zapomnę to zarzucę. Ale jak mi nie wierzycie to Wasza sprawa.

1591262[/snapback]

Jeśli chcesz prowadzić w miarę konstruktywną konwersację na tym forum, to musisz swe doświadczenia podpierać dowodami. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachowujecie się jak małe dzieci. Żal mi się Was robi normalnie. Każecie mi udowadniać że mam taki sprzęt jak podany w sygnaturce i mówicie, że nie mam wiedzy, bo spytałem czy Wasz X800XT ma 256 MB RAM... Weźcie trochę powagi okażcie ludzie.

Co do sprzętu to możecie mnie za przeproszeniem cmoknąć. Nie będę nikomu udowadniał jaki mam sprzęt. To jest niedorzeczne. Co to jest kurna, Komisja Śledcza czy co? Po jakiego grzyba miałbym kłamać? A nawet jak bym był zakompleksionym czternastolatkiem i wymyśliłbym ten sprzęt to co z tego? Jakie to miałoby znaczenie...

A co do pamięci na X800XT to po prostu nie pamiętam już czy były wersje ze 128 MB RAM czy nie i tyle. Poza tym chyba po to jest to całe forum, żeby czerpać z niego wiedzę i chłonąć ją od tych, co są w nią bogatsi, czyż nie?

Jeżeli to przez ten durny temat o erotyce macie do mnie takie ewidentnie negatywne nastawienia to chyba pęknę ze śmiechu, bo oznacza to że jesteście jak małe dzieci, bo wychodzi wówczas na to, że Wasz stosunek do mnie jako do usera na forum wynika z tego, jakie mam prywatne poglądy na jakiś tam temat w ogóle niezwiązany ze sprzętem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie ma do ciebie żadnych pretensji! Ja stwierdzam jedynie fakty. W momencie kiedy podajesz wyniki np. z ORB jest wtedy łatwiej.

Cytuję ciebie ''bo spytałem czy Wasz X800XT ma 256 MB RAM'', w takiej sytuacji twoja wiarygodość spada gdyż wiadomo że nie ma X800XT 128 mb ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaka wiarygodność? O czym Ty mówisz? Ja wchodzę na to forum żeby się podzielić swoimi uwagami i spostrzeżeniami oraz przede wszystkim po to, żeby się czegoś dowiedzieć i poszerzyć trochę wiedzę, a Ty mi jedziesz, że jestem niewiarygodny... A co ja mam jakąś wyrocznią być na tym forum? Guru jakimś? Ja nie jestem żadnym specem od sprzętu i skąd przyszło Ci to do głowy to nie wiem...

A swoją drogą widzę, że póki co wyniki ankiety są bardzo ciekawe! Ludziska są widać bardzo podzielenie pod tym względem...

I nikt nie odpowiedział na pytanie odnośnie tego frame limiter'a z San Andreas, mianowicie do ilu ogranicza Wam on FPS'y?

Edytowane przez Camillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guru siem piszem. ;]

Gadajac takie bzdety, np. ze tobie nic nie doczytuje na 1gb ramu tracisz wiarygodnosc i to bardzo.

Koledzy napisali, ze na lepszych konfigach wystepuje efekt 'doczytywania'.

Zrob orba, zropb zdjecia komputera, przynies pokaz to pogadamy.

:lol:

:*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już nie wiem, czy się zgrywasz czy mówisz poważnie to wszystko...

W każdym razie zapewniam Was, że na moim sprzęcie gra nie doczytuje z dysku ani razu. Nawet jak bym miał to Wam udowodnić to się przecież nie da, musielibyście wpaść do mnie na chatę i zobaczyć na własne oczy. Bardzo podejrzana sprawa z tym, że u mnie nie doczytuje, a u Was tak...

PS: Dzięki za poprawienie ortografii.

Edytowane przez Camillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno się mylisz. Żeby cały czas być na bierząco ze wszystkim to trzeba cały czas to wszystko śledzić, a ja nie mam na to czasu mój drogi i wiele rzeczy mi umyka, przez co na przykład w gąszczu ogromnej liczby modeli i odmian kart graficznych nie skojarzyłem akurat czy X800XT występuje ze 128 MB RAM czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi