Skocz do zawartości
sector

Płyta glowna pod Athlona XP 1700 XP+ z DDR333

Rekomendowane odpowiedzi

Szukaj Szukaj Szukaj Szukaj...było to już wiele razy i nie tak dawno by coś się zmieniło!!!

Polecam ASUS A7V333, ablo A7V8X, albo A7N8X.

No tego Asusa to za 300 za Chiny nie dostaniesz :wink:

Za tą cene to może ASUS A7S333 SIS745 , DFI AD75 vKT333 , a jak trochę dołożysz to może SHUTTLE AK35GT2 lub MICROSTAR KT3 ULTRA2-C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 300 zeta dobre mobo 8O 8O ja radzilbym ci dolozyc chociaz stowkie i kupic jakas MSI kt3 ultra2. Pamietaj o tym ze dobre mobo to podstawa stabilnego systemu a za 300 zeta to max mozesz kupic jakiegos ECSa. Ja natomiast polecam ci jakiegos ASUSA A7v8X a jeszcze ardziej A7N8X naprawde extra plytki i obsluguja juz procki z 166mhz fsb!!! wiec napewno wlozysz do nich najnowszego bartona. Gdybys takowa plyte zakupil masz spokoj na jakies 3 lata no ale wybor nalezy do ciebie

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje Gigabyte GA-7VR za 359 zl ostatnio kupywalem dla kogos. Do Msi sie troche zrazilem, oddalem ostatnio swoja do serwisu MSI Turbo, naszczescie dostalem nowa ale jak bylem w serwisie to gosc mial jeszcze 4 inne MSI (np.Pro2, Ultra 2) i mowil ze ciagle ktos donosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja radze dolozyc jeszcze 100zetka i kupic wspanialom plytke  MSI KT3 Ultra 2 -CL (z lan, sound, ddr) . Jest naprawde super, i co najwazniejsze kreci sie na niej znakomicie :D:D:D

jasne :lol: pominales tylko jeden malutki problem ze nie ma dzielnika 1/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj Szukaj Szukaj Szukaj...było to już wiele razy i nie tak dawno by coś się zmieniło!!!

Za tą cene to może ASUS A7S333 SIS745 , DFI AD75 vKT333 , a jak trochę dołożysz to może SHUTTLE AK35GT2 lub MICROSTAR KT3 ULTRA2-C

Zdaję sobie z tego sprawę, ale uważam, że kupowanie płyty za 300zł to bezsens, a A7V333 można już kupic poniżej 500zł.

Mam takie pytanko - czy jeżeli płyta obsługuje DDR400, to znaczy, że może chodzic na FSB200 i ma dzielnik 1/6 dla PCI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Solteka 75DRV5- dobra i niezbyt droga płytka na kt333. A jesli chcesz kręcic athlonka przez magistarle - nie ma nic lepszego.

Aha wg testow na tomshardware soltek osiagnal lepsza wydajnosc niz msi kt3:) a do tego jest tanszy i ma sporo zabezpieczen zapobiegajacych spaleniu sie proca (ABS2) WBUDOWANYCH w bios. Czyli dzialaja caly czas - nawet jak zachce ci sie popykac w Screamera 3 ;)

Sam mam ponad 1.5 roku 75kav i durona700 - pracowal w 100% stabilnie przy magistrali 117MHz(podzielnik 1/3 ofkoz). Czy "wspaniale" msi to potrafi ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam cos z duetu ASUSa: A7V8X lub A7N8X. Bardziej tą drugą, używam kilka dni i jestem zadowolony, choć BIOS to trochę muszą poprawić bo pamięć przy wyższych timingach różnie się zachowuje i czasami wiesza. Ale płytka jest przyszłościowa i kosztuje 615 zeta bez SATA i LAN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam cos z duetu ASUSa: A7V8X lub A7N8X. Bardziej tą drugą, używam kilka dni i jestem zadowolony, choć BIOS to trochę muszą poprawić bo pamięć przy wyższych timingach różnie się zachowuje i czasami wiesza. Ale płytka jest przyszłościowa i kosztuje 615 zeta bez SATA i LAN.

Czlowieku to mialo byc do trzech paczek ! A ty przektoczyles limit 2x 8O Nawet te nasze MSi co polecamy to jest drozsze niz te marne 300 ale juz blizej sugerowanej ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja polecam Gigabyte 7VA na VIA KT 400 za 400 zl - na gieldzie powinno byc taniej:)

ewentualnie doloz troche wiecej w bardziej pryszlosciowe rozwiazanie na chipsecie nForce2:

1.Asus A7N8X ~ 570 zl

2.Epox 8RDA+ ~560 zl

pierwszy jest w sklepie internetowym Polbras:

http://www.polbras.com/intersklep/index.htm

drugie mobo Epoxa dostepne w sklepie internetowym Sirius

http://www.sirius.pl

i w hurotwni Pronox w Katowicach na Rozdzienskiego :

http://www.pronox.com/

Oczywiscie wszystkie mobo w wersji standard:) tyle ze Epox daje okragle kable o ile pamietam i Firewire:)

a tak jesli chodzi o cene 300 zl za plyte to albo uzywana albo Liteona za 290 zl - 10 zetek na piwko:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zeby nie byla za droga max 300zl...

Ciężkie zadanie, ale weź pod uwagę np Biostar M7VIP [cena hurtowa brutto 323zł czyli w sklepie powinna być 330-340].

Co mogę o niej powiedzieć [bo tak się złożyło, że chwilowo jestem jej posiadaczem] :

chipset VIA KT333,

usb 2.0 [2x wyprowadzone z tylu, 4x na plycie],

5 x PCI,

1 x AGP [2x i 4x],

1 x CNR [zupełnie niepotrzebnie],

na płycie wyprowadzenie fire-wire

dźwieku 5.1 [ z tyłu wyprowadzone tylko dwa kanały :-( ],

3 sloty na pamieci ddr,

mało [w sumie chyba 3] wyjścia pod wiatraki,

dobrze zaprojektowana okolica procesora

ubogie wyposarzenie:

sterowniki,

1 kabel hdd,

1 kabel fdd,

norton antivirus, norton ghost,

w miarę fajne funkcje OC - zmiana FSB od 133-166 płynnie co 1mhz, trochę regulacji napięcia, etc.

za tę cenę to całkiem porządna płyta

mam na tej plycie dziwny kłopot z pamieciami:

zmienilem ostatnio 1x 256 DDR266 na 1x 512 DDR333 puściłem na 333 no i zaczely sie problemy...

pamieci wydają się sprawne - memtest nie wykrywa zadnych bledow.

przy obciazeniu komputera [tylko na 333 czasem cos sie wiesza]... [na 266 wszystko jest OK] - jeszcze nie wiem czego to wina:

albo pamieci [to jakis oem, no ale go przetestowalem],

albo chipset sie za bardzo grzeje [nie ma wentylatora - jest tylko radiator]

albo plyta ma problem z asynchronicznym taktowaniem [moze pomoze nowszy bios]

dzialam na razie w trybie DDR266 i jestem zadowolony.

no i jeszcze link do producenta:

http://www.biostar.com.tw

i dystrybutora

http://www.veracomp.pl/biostar

ewentualnie poszukaj jakiejś sprawdzonej używanej płyty dobrego producenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

Na stronce MSI

można przeczytac cos innego :? MSI KT3Ultra-2 obsluguje AthlonXP 2700+ na magistrali 166Mhz

To najpierw dokłądnie czytaj!!!!!!!

Wersja kt3Ultra2 -c nie ma dzielnika 5, pozostałe mają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie z tego sprawę, ale uważam, że kupowanie płyty za 300zł to bezsens, a A7V333 można już kupic poniżej 500zł.

Mam takie pytanko - czy jeżeli płyta obsługuje DDR400, to znaczy, że może chodzic na FSB200 i ma dzielnik 1/6 dla PCI?

Nie, oznacza to tylko ze dziala w trybie asynchronicznym tyczy sie to chipsetow Via , jedynie Nforce 2 gwarantuje taktowanie synchroniczne pamiec/fsb przy stalym taktowaniu szyny PCI, 33 Mhz ( czyli dzielniku 1/6 ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O

Na stronce MSI

można przeczytac cos innego :? MSI KT3Ultra-2 obsluguje AthlonXP 2700+ na magistrali 166Mhz

To najpierw dokłądnie czytaj!!!!!!!

Wersja kt3Ultra2 -c nie ma dzielnika 5, pozostałe mają...

:oops: fakt moj błąd :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, oznacza to tylko ze dziala w trybie asynchronicznym tyczy sie to chipsetow Via , jedynie Nforce 2 gwarantuje taktowanie synchroniczne pamiec/fsb przy stalym taktowaniu szyny PCI, 33 Mhz ( czyli dzielniku 1/6 )

Pewnys li odnosnie tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...