hardy99 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam Mam problem z pamieiciami. Otóz bawiłem sie wieloma timingami, a nie moge osiagnąc pełnej stabilności. Problemy występuje tylko wtedy gdy mam podkręcony procesor. Proc kręcony na 2700 Mhz (300x9), a pamieci ustawione na 133, pracuja po podkręceniu z 193 MHz. Jedynym rozwiązaniem jest ustawienie na 2T. Nie są to moze jakies straszne problemy, ale jednak. PCMark04 wywala sie na tescie pamieci oraz czasem ukazuje sie blue screen przy starcie windowsa. Bład to 0x0...04E i pisze PFN_LIST_CORRUPT. Co dziwne wszystkie testy na pamiec przechodzi: MemTest 0.86, GoldMemory oraz SP2004 przez pare godzin, podobnie jak 3DMarki 2001, 03, 05. Kilka gier poza FarCry działa dobrze (HL2, Splinter Cell 3, dema Battlefield 2, Panzers 2). Próbowałem wielu rzeczy: -przekładanie do innych gniazd -zmiana napiecia na 2.7V -zmiana timingów Oto moje ustawnienia w BIOSie odnośnie timingów, w nawiasach na jakie przestawniałem i nie pomagało Tcl - 2.5 (3) Trcd - 3 Tras - 7 (8 ) Trp - 3 Twr - 2 Trrd - 2 Trfc - 14 Trc - 11 Twtr - 2 Trtw - 4 Tref - 3120 (1556) Twcl - 1 MAX Asynchronus Latensy - 7 ns Read Preamble - 5.5 ns Dynamic Idle cycle counter - 16 (128) DDR output driving - Auto DDR DQ drive strenght - Auto (50% reduction) Moze cos jeszcze pozmieniac. podobno moja płyta ma problemy z 2T ale u mnie problemy z pamiecią wystepuje tylko gdy jest proc podkręconony, a dzielnik pamieci ustawiony na 133. Problem z tego co widze nie jest zbyt prosty. Prosze o pomoc, gdyz sam nie moge sobie z nim poradzic. Edytowane 13 Sierpnia 2005 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Może warto kupić jakiś bardziej podatny RAM a podkręcanie? Kingston HyperX, Geil albo Hynix'y? Zastanów się nad tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 a może z ramem jest ok a procek nie wyrabia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 (edytowane) No ale ten RAM nie jest kręcony, pracuje przy 193 MHz, a powiniem z 200 MHz. Nie jest to wina proca, bo jak sprawdzałem na 8x300=2400 MHz było tak samo. Wydaje mi sie ze chodzi tu o jakies timingi, ale niestety nie mam pojecia o jakie. Do tego Prime i testy na proca przechodzi dobrze, wysypuje sie w FarCry i PCMarku04 na testach pamieci. edit: teraz dla odmiany pojawił mi sie blue sreen przy wyłączaniu kompa. DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL i 0x0...D1 Edytowane 16 Sierpnia 2005 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 (edytowane) @hardy99 Ja ci powiem ze ta nasza plyta jakas trefna jest :/ Dolacze sie do pytania o ustawianie timingow pamieci div166 puszczone na 255 2,5-4-7-3 raz mi przeszlo super pi 16M i kilka minut prime stress ram a po 3 godzinach wywala w pierwszej sekundzie super pi i prime. Wszystko zapewne rozbija sie o pozostale timingi tylko jak je poustawiac ?? Nie wiem jakie sa wartosci domyslne bo wszystko jest na auto :( ma ktos jakies pomysly jak poustawiac pozostale wartosci ?? Edytowane 17 Sierpnia 2005 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Co do timingów domyslnych to odpal A64 Tweaker i odczytaj z niego, następnie poustawiej identyczne w BIOSie. Problem polega na tym ze u mnie domyslne nie zapewniają pełnej stabilnbości. PS. Odczytaj timingi przy usawieniu 200 bez kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...